Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Promořené“ doly ve Slezsku: Poláci čekají velký nárůst počtu případů koronaviru u horníků

Autor: ČTK - 
9. června 2020
22:40

Polský premiér Mateusz Morawiecki v úterý upozornil, že v příštích osmi až deseti dnech v Polsku přibude velký počet nových případů nákazy koronavirem. Souvisí to s rozsáhlým testováním ve Slezském vojvodství, kde se v tamních uhelných dolech nachází epicentrum nemoci covid-19 v Polsku. V úterý koronavirus testy nově potvrdily u 400 lidí, 19 pacientů zemřelo, uvedlo ministerstvo zdravotnictví.

Během úterý nových případů oproti předchozím dnům přibylo méně. V pondělí země s 599 nově nakaženými zaznamenala rekord, o víkendu byly jejich počty jen o několik desítek nižší.

Kvůli rychlému rozšíření nákazy mezi horníky ve Slezsku vláda v pondělí rozhodla o třítýdenním zastavení těžby uhlí ve 12 dolech. Portál gazeta.pl ale napsal, že horníci přesto přišli do práce. „Zaměstnavatel nám nepřikázal zůstat doma, a tak tu jsme,“ řekl jeden z nich. Později se vedení státních těžařských společností Polska Grupa Górnicza a Jastrzebska Spólka Weglowa s odbory dohodlo, že těžba se zastaví teprve 12. června v dolech první firmy a o tři dny později v dolech druhé firmy.

Koronavirem se v Polsku doposud nakazilo 27 560 lidí, 1183 pacientů kvůli komplikacím provázejícím covid-19 zemřelo. Ministerstvo zdravotnictví v úterý zveřejnilo tabulku, z níž vyplývá, že v Polsku připadá 31 případů úmrtí kvůli koronaviru na milion obyvatel, což je stejně jako v Česku.

Krakovské národní muzeum uzavřelo svoji hlavní budovu, protože koronavirem se nakazilo šest zaměstnanců této instituce. Nikdo z nich prý nepřišel do styku s návštěvníky.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa