Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Nadlidi v restauracích? Prezident se ženou přetáhl zavíračku, premiér nedržel odstup

Autor: ČTK - 
24. května 2020
20:04

Rakouský prezident Alexander Van der Bellen se omluvil poté, co jej policie přistihla v jedné vídeňské restauraci v době, kdy měl mít podnik podle pravidel pro dobu pandemie už zavřeno. To polský premiér Mateusz Morawiecki se musel o víkendu bránit před kritikou, že při páteční návštěvě restaurace v Gliwicích na jihu země nedodržel zásadu odstupu mezi hosty.

Ve Vídni policejní hlídka podle deníku Kronen Zeitung při běžné kontrole přistihla prezidenta i s manželkou na zahrádce italské restaurace, kde na stole měli objednané nápoje. Bylo už po půlnoci, přestože restaurace musí zavírat o jedenácté večer podle pravidel, která tento měsíc dovolila těmto podnikům opět otevřít.

Prezident Rakouska: Ztratili jsme přehled o čase

„Šel jsem poprvé od vyhlášení protinákazových opatření se najíst s dvěma přáteli a manželkou. Zapovídali jsme se a bohužel jsme ztratili přehled o čase,“ vysvětluje Bellen. „Je mi to opravdu líto. Byla to chyba,“ dodal.

Rakouský prezident má převážně jen ceremoniální roli. Pravidla stanovuje vláda kancléře Sebastiana Kurze, podotkla agentura AP. Restauraci může hrozit pokuta až 30.000 eur (asi 818.000 Kč) za porušení otevírací doby v době pandemie.

Premiér Polska překvapil: Není to zákaz, ale doporučení

To polský premiér Mateusz Morawiecki sám zveřejnil snímky z restaurace, kde usedl k jednomu stolku s majiteli podniku, ve kterém nikdo neměl nasazenou roušku.

Koronavirus v Polsku: Premiér Morawiecki překvapil fotkami z restaurace bez odstupů Koronavirus v Polsku: Premiér Morawiecki překvapil fotkami z restaurace bez odstupů | Twitter

Restauratéři podle premiéra využili vládní program pomoci v nynější krizi, způsobené pandemií, a pochvalovali si, že „díky (protikrizovému) štítu můžeme tady sedět a klidně hledět do budoucna“. Morawiecki dodal, že gastronomie představuje důležitou část ekonomiky a také sociální infrastruktury, protože posiluje vazby mezi lidmi. „Využívejte své oblíbené místní restaurace,“ apeloval na krajany.

Premiér však překvapil dalším prohlášením. „Ty odstupy jsou doporučené, a ne nařízené,“ prohlásil podle zpravodajského serveru Onet. Kritici připomínají, že podle zásad, vypracovaných vládou, u jednoho stolu v restauraci smí být pouze příbuzní či lidé žijící ve společné domácnosti. Jinak mají lidé sedět samostatně, pokud stolek není vybaven přepážkou, například z plexiskla. A dodržovat odstup mezi sebou.

Televize Polsat v této souvislosti připomněla, že účastníci jednoho happeningu, který se konal 6. května před parlamentem, byli potrestáni pokutami ve výši 10.000 zlotých (asi 60.000 Kč), přestože měli roušky a dodržovali dvoumetrový odstup.

blamal ( 24. května 2020 23:32 )

A proc do fotek, drahy Blesku, davas fota z ucasti Burese na pohrbu otce Morawieczkeho? To jsme taky platili my? No jiste ze jo. Absurdita na druhou, estebak se nacpe na pohreb vazeneho disidenta a plati to danovy poplatnik. K zbliti.

starymlok ( 24. května 2020 21:46 )

Ty "kobliháži" přiblblej,nemám Babiše rád,ale bohužel tu není takový průser,jako na severu,nebo Itálii a Španělsku..Tak sežer koblihu a drž hubu

bullshit ( 24. května 2020 21:06 )

Vymysleli zákon, který nelze dodržet. Stejně jako u nás, odstup 2m porušuje každý občan každý den pod hrzbou pokuty. Je to pitchovina ....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa