Zmrtvýchvstání pražské Kuchyně? Oblíbená restaurace u Hradu měla skončit kvůli koronaviru, ale...
Restaurace Kuchyň, která se ukrývá ve stínu Svatovítského chrámu, v dubnu ohlásila, že kvůli koronaviru bude muset zavřít. Zejména místní si zoufali, neboť si zde častokrát pochutnali na jídle a pití za daleko nižší částku oproti okolním předraženým turistickým restauracím. Už to vypadalo, že provozující firma Ambiente půjde do insolvence, ale nakonec se našla nová cesta a v příštím týdnu otevřou pivní terasu!
Pro spoustu Pražanů, kteří pracují nebo bydlí v okolí Pražského hradu, to byl šok. Restaurace Kuchyň se 10. dubna na svých facebookových stránkách loučila: „Z Hradčan zmizeli lidé, a protože se hned tak nevrátí, rozhodli jsme se Kuchyni uzavřít,“ informoval podnik na svých facebookových stránkách. „Bohužel nemáme dostatek peněz na provoz, mzdy a nájemné, abychom zvládli nadcházející náročné období bez turistů, a proto ze Salmovského paláce odcházíme.“
Kuchyň se dokonce pokoušela během koronavirové krize o rozvoz jídla, ale nefungovalo to. „Nová sezona bude nejdřív příští léto, proto jsme se rozhodli pro insolvenci,“ řekl Tomáš Karpíšek, jeden z majitelů gastronomické sítě Ambiente, pod níž spadá i Kuchyň, pro magazín Forbes.
Druhý pokus
Nakonec ale majitelé Kuchyně našli způsob, jak výjimečný gastronomický podnik zachránit: „Právníci specializovaní na insolvence nám doporučili využít takzvaného covidového moratoria před započetím insolvenčního řízení. Získali jsme tak čas změnit koncept restaurace, jednat s Národní galerií o podmínkách nájmu a s bankou o odložení splátek úvěru. Příští týden otevřeme pivní terasu,“ uvedla Kuchyň na svém facebookovém profilu.
Mimořádné moratorium bylo schváleno oběma komorami v polovině dubna a podle tiskového mluvčího ministerstva spravedlnosti Vladimíra Řepky je určené pro podnikatele, kteří se nachází v úvodních fázích insolvenčního řízení. „Nabízí prostor překonat hrozící úpadek tím, že zabrání rozhodnutí o úpadku, ochrání je před provedením exekucí a zachová nezbytné smlouvy o dodávkách zboží a služeb,“ uvedl tiskový mluvčí pro server E15.
Nadšení místní
Zprávu o zmrtvýchvstání kladně přijali zejména místní, kteří na sociálních sítích slaví. „Hurá! Přemůžu se a vystoupám těch hrozných 36 výškových metrů, odšlapu 404 metrů pěšky. Mám to celých 125 m vzdušnou čarou. Těším se na Vaše pivo!“ napsal na facebooku Tadeáš K. A další uživatelé jim přejí štěstí a nemohou se dočkat návštěvy: „Těším se na pořádné pivo s výhledem na Prahu!“ píše Kamil Z.
Tato restaurace nikdy oblíbená nebyla, chodili tam leda turisti a to ještě kdoví jak moc. Pane Karpíšku, je to opravdu průhledné - na začátku dělat, jak Vás 1 měsíc nouzového stavu položí a teď, když už víte, že se po 3 měsících otevře, natáhnout ruku a chtít dotace. Hamty hamty... Mohl jste vydávat jídlo a nápoje z okénka či vozit kurýrem po Praze jako řada jiných. Ale proč se namáhat, lepší je počkat a pak natáhnout ruku.