Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Pandemie pročistila moře. V Jadranu se ukázala velryba i hejno delfínů

Autor: ČTK - 
25. dubna 2020
08:40

Snímky velryb a delfínů v Jaderském moři zaplavily v posledních dnech chorvatský internet. Podle expertů se příroda zotavuje v důsledku koronavirové pandemie, kdy téměř ustala námořní doprava, píše server Balkan Insigt.

Hrvoje Čižmek, biolog z chorvatského sdružení mořských výzkumníků 20 000 mil, uvedl, že teorie o vlivu pandemie na návrat mořských savců, jako jsou delfíni či velryby, je patrně správná. Kytovci totiž používají zvuk ke komunikaci a hustá námořní doprava jej ruší. Proto se obvykle rušným vodám vyhýbají.

Dodal však, že velryby se v Jaderském moři čas od času objevují i tak. „Pokud jde o současné případy, obzvláště ten s velkou velrybou, která byla zpozorována před několika dny a zřejmě je stále někde v Jaderském moři, jde o normální jev v tuto roční dobu,“ řekl Čižmek s tím, že Středozemní moře je domovem velrybích populací, které se v dubnu nebo květnu připlouvají na Jadran krmit planktonem.

Jedna z nich byla viděna poblíž chorvatského ostrova Šolta. Vody u poloostrovního lesoparku Marjan ve Splitu zas poctilo návštěvou osm delfínů, kteří se stejně jako šoltská velryba stali hitem sociálních sítí.

Podle Čižmeka se tito fascinující tvorové nyní odvažují daleko blíže ke břehům, než je obvyklé. „Je tam asi daleko více delfínů, než kolik jich teď lidé vidí. Máme hodně zpráv o tom, že delfíni byli zahlédnuti z balkónů domů na pobřeží, které mají dobrý výhled na zátoky či průlivy.“ 

„V době koronavirové krize se dějí i ‚dobré věci‘,“ dodal mořský biolog. „Tyto dobré věci se netýkají lidí, ale většinou přírody. Hodně se mluví o sníženém objemu oxidů dusíku v atmosféře. Námořní doprava klesla, lidé se v posledním měsíci a půl plaví daleko méně, nebyli u moře. Takže něco se děje,“ řekl.

Moře je čistší i na druhém břehu Jaderského moře, u italských Benátek, které byly tvrdě zasaženy epidemií a kde je pohyb lidí silně omezen. „V Benátkách se voda krásně vyčistila, protože místní vodní doprava se tam zastavila,“ podotkl Čižmek.

Lidé by se podle Čižmeka mohli z dnešní situace poučit a být vnímavější vůči životnímu prostředí. „Příroda se mohla nadechnout," řekl a vyjádřil naději, že až koronavirová krize pomine, lidé si „začnou přírody o trochu více vážit“.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa