Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Praha spustila program pro podnikatele, za 9 minut bylo vyčerpáno! „Cílená likvidace živnostníků,“ čílí se Pospíšil

Aktualizováno -
21. dubna 2020
15:06
Autor: ČTK - 
21. dubna 2020
11:09

Stačilo devět minut a bylo po všem! V úterý ráno mohli pražští podnikatelé začít žádat o bezúročné půjčky z programu Covid Praha. Do něj hlavní město vložilo 600 milionů z evropského operačního programu Praha – pól růstu, dohromady půjde o záruky za 1,4 miliardy korun. Program podnikatelé vyčerpali během devíti minut, informoval primátor Zdeněk Hřib (Piráti). „Působí to jako cílená likvidace podnikatelů a živnostníků na území hlavního města,“ čílí se jeho koaliční partner Jiří Pospíšil (Spojené síly pro Prahu).

Ministerstvo průmyslu a obchodu městu původně přislíbilo do jeho programu další peníze, Praha je ale nakonec nedostala, budou přesunuty do vládního programu COVID III.

„Žádám pana premiéra (Andreje) Babiše, aby se program COVID III spustil co nejdříve. Protože pražští podnikatelé nyní bojují o čas. My už jsme udělali maximum, co jsme mohli. Praha nemůže dál suplovat roli vlády,“ uvedl Hřib.

Program COVID Praha, který město spustilo v úterý, byl už po rekordních devíti minutách minutách vyčerpaný. „Pražské podnikatele opět hodila vláda přes palubu, když nezabezpečila dostatečnou výši záruk v záchranném programu COVID Praha,“ komentoval Jiří Pospíšil (Spojené síly pro Prahu) s tím, že primátora Hřiba několikrát upozorňoval na to, že je na garance potřeba víc peněz. „Za devět minut od spuštění přestal Českomoravská záruční a rozojová banka přijímat žádosti a peníze byly vyčerpány. Za devět minut! Tohle už působí jako cílená likvidace podnikatelů a živnostníků na území hlavního města,“ řekl Blesk.cz a zároveň vyzval vládu, aby přijala opatření, která „zastaví likvidaci podnikatelů v Praze“.

Hřib v pondělí řekl, že pražský program je pouze provizorním řešením a podnikatelům musí pomoci vláda. Podnikatelská sféra by podle něj potřebovala pomoc až 5,5 miliardy korun. V hlavním městě je asi 550 000 podnikatelských subjektů, z nichž je 350 000 fyzických osob.

Během pár minut bylo po všem

Kvůli vyčerpané částce ČMZRB ukončila příjem žádostí. „Vážení podnikatelé, kapacita programu Covid Praha byla po deseti minutách zcela vyčerpaná, a proto jsme ukončili příjem žádostí do tohoto programu,“ uvedla banka na svých internetových stránkách. Zároveň dodala, že program COVID III bude spuštěn na přelomu dubna a května.

Pražský program má stejné podmínky jako vládní COVID II. Podnikatelé žádali o bezúročné úvěry od 10 000 do 15 milionů korun či o příspěvek až milion korun na úhradu úroků. Praha bude za půjčky ručit do 80 procent. Program se vztahuje na malé a střední podniky do 250 zaměstnanců a s ročním obratem do 50 milionů eur.

Primátorův náměstek Pavel Vyhnánek (Praha Sobě) minulý týden na jednání zastupitelů řekl, že příjmy Prahy by kvůli nynější zdravotní krizi mohly podle odhadů klesnout o dvě až osm miliard korun. Kromě snížení příjmů z daní budou výpadky dány i kroky vedení města ke zmírnění dopadů krize.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

monhtik ( 22. dubna 2020 17:57 )

Pan Pospíšil se velice mýlí, žádná likvidace podnikatelů nebo živnostníků se nekoná. Pokud si pan Pospíšil nevšiml je nouzový stav. Jak je vidět páni podnikatelé a živnostníci s něčím podobným vůbec nepočítali. Dobrý podnikatel nebo živnostník musí mít nějakou zálohu, aby alespoň nejnutnější dobu pokryl. Pokud pan Hřib mluví o penězích měl by vládě také poradit kde je vzít. Ostatně proč Hřib a jeho magistrát pražským podnikatelům nepřispějí.

tokarev ( 22. dubna 2020 17:27 )

Cože,podnikatelé najednou chtějí bezůročné půjčky?A já si doteď myslel,že tohle fungovalo jen v socialismu.Asi si pánové spletli dobu,nebo se jim po ní najednou až jde do tuhého zastesklo?Jenže chtěli jste kapitalismus,proč by vás jako najednou měl stát + banky zach­raňo­vat,pod­niká­te v kapitalismu,bohužel máte smůlu.

laskazvitezinadlzi ( 21. dubna 2020 16:29 )

Ať ti nepraskne žilka 🤣😷 z toho 💩💩💩 blábolení o HO💩💩💩 VNĚ....

Citronel ( 21. dubna 2020 15:52 )

V našem bordelu se to nijak kontrolovat nebude,proto může zkusit zažádat i ten podnikatel,kterého se pandemie vůbec nijak nedotkla.Věřim,že většina zažádá a většina dostane,no proč to nezkusit.

MAMKA2316 ( 21. dubna 2020 15:50 )

KOHO SI ZVOLILI TOHO MAJÍ !!!! JAK TO ASI PROBÍHALO ŽE BY ZNÁMI DOSTALI ECHO DOPŘEDU SE PŘIPRAVILI MOŽNÁ ŽE ZADARMO KDO VI ? PROČ TO NEDALI NA MAXIMÁLNÍ ČÁSTKU 1 000 000 ??? ALE V PRAZE SE ŽIJI BLAZE ONI SI ASI PORADÍ JINAK MOŽNÁ SE ZVEDNOU CENY ZAKÁZEK A BUDE TO ???

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa