Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Esther (†5) zabila španělská chřipka. Její sestru Selmu (†96) po století koronavirus

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
2. května 2020
11:00

Před více než stoletím řádila ve světě pandemie španělské chřipky, která zabila více než 50 milionů lidí, jednou z jejích obětí byla i Esther Hoeffnerová (†5). O 102 let později jiná smrtící nákaza - koronavirus - zabila i její mladší sestru Selmu Ryanovou (†96), která se narodila 6 let po smrti Esther. Smutné na tom je, že sestry, které spojuje stejný osud, se nikdy nesetkaly, uvedl deník Daily Mail.

Ryanová podlehla koronaviru způsobujícímu nemoc covid-19 v úterý 14. dubna v domě s pečovatelskou službou v americkém Austinu, kde žila od roku 2017. Ve Spojených státech, které jsou momentálně epicentrem nákazy, je 759 tisíc potvrzených případů, na koronavirus zemřelo nejméně 40 tisíc lidí, téměř 71 tisíc pacientů se podařilo vyléčit.

Dcera: Pozorovali jsme, jak se její stav zhoršuje

Obě sestry pocházely z amerického státu Texas, nikdy se však nesetkaly. Hoeffnerová zemřela v roce 1918 a Ryanová se narodila až 6 let po její smrti. „Matka a dalších 5 seniorů z austinského pečovatelského domu se nakazilo na začátku dubna. Konkrétně u matky se 3. dubna objevila vysoká horečka,“ sdělila tisku dcera Ryanové, Vicki Spencerová.

Selma Ryanová podlehla koronaviru, její sestru před 102 lety zabila španělská chřipka. Selma Ryanová podlehla koronaviru, její sestru před 102 lety zabila španělská chřipka. | Facebook Michaela Ryana

„Následujících 5 dní jsem musela přes okno v nemocnici pozorovat, jak se její stav neustále zhoršuje,“ popsala Spencerová. „Nejtěžší bylo, že jsem nemohla být s ní, ani na narozeniny, které oslavila 11. dubna. Naše rodina seděla před oknem jejího pokoje, bylo nám jasné, že se stane něco strašného,“ uvedla Američanka.

Spencerová rovněž vysvětlila, že její matka byla na koronavirus testovaná až po smrti, nákaza se potvrdila. Ryanová po sobě zanechala dvě děti, Michaela Ryana a Spencerovou, řadu vnoučat a pravnoučat. Byla provdaná za bojového pilota Roberta Ryana mladšího, veterána Korejské války.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

BoziMilda ( 2. května 2020 12:39 )

Inu pokrok. Pana Jindřicha zabil v patnáctém století splašený kůň, jeho prapra...pravnuka Josefa přejelo ve dvacátém století auto. Smutné je, že se nikdy nepoznali.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa