Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Chlouba Francouzů je promořená koronavirem. Na letadlové lodi ho má půlka posádky

Autor: ČTK, for - 
17. dubna 2020
18:10

Na francouzské letadlové lodi Charles de Gaulle, která je chloubou tamního námořnictva, se koronavirem nakazila téměř polovina z 2300 členů posádky. Z 2010 dosud provedených testů bylo 1081 pozitivních, uvedla v pátek ministryně obrany Florence Parlyová. Příznaky nemoci covid-19 podle ní má 545 námořníků, 24 jich bylo hospitalizováno, jeden v kritickém stavu.

První případ nákazy se na lodi prokázal začátkem dubna, na Velikonoce poté obří armádní plavidlo po tříměsíční misi zakotvilo v přístavu Toulon a všichni námořníci jsou nyní v karanténě.

Armáda vyšetřuje, jak se mohla nákaza na palubě tak masivně rozšířit. Námořníci nebyli dlouhé týdny v kontaktu s nikým dalším, v polovině března však plavidlo krátce kotvilo v Brestu.

Investigativní portál Mediapart napsal, že při pobytu v Brestu řada námořníků navštívila své rodiny, někteří si na pevnině zašli do baru či do restaurace. V té době ještě ve Francie neplatila kvůli koronaviru žádná plošná omezení, Mediapart ale s odvoláním na nejmenované členy posádky uvedl, že preventivní opatření na palubě trvala po zastávce v Brestu jen velmi krátkou dobu.

Na letadlové lodi Charles de Gaulle se nakazila novým koronavirem polovina posádky. Armáda vyšetřuje, jak je to možné. (17.4.2020) Na letadlové lodi Charles de Gaulle se nakazila novým koronavirem polovina posádky. Armáda vyšetřuje, jak je to možné. (17.4.2020) | Reuters

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa