Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Veterán Tom (99) vybral pro zdravotníky už 600 milionů. Inspiroval další seniory

Autor: Darina Jíchová - 
17. dubna 2020
21:10

Britský veterán Tom Moore (99) založil sbírku na pomoc Národnímu zdravotnickému systému NHS, s charitativní akcí byla spojena výzva, že do svých stých narozenin stokrát přejde svou zahradu. Svůj slib splnil ještě před svým jubileem, kterého se dočká 30. dubna a sbírka pokračuje dál. Moore vybral už přes 600 milionů korun. Co víc, jeho akce inspirovala další seniory – Skotka Margaret Payneová (90) rovněž otevřela sbírku pro NHS. Stojí před jinou výzvou, bude chodit do schodů, což je pro ni jako zdolání hory, uvedla stanice BBC.

Payneová chce částku ze své sbírky věnovat pracovníkům hospice v Sutherlandu. Původně plánovala vyšplhat na nedalekou 731 metrů vysokou horu Suilven, to už jí ale její klouby nedovolí. Proto se rozhodla, že bude chodit do schodů, vyjít je musí celkem 282x, aby se vyrovnala výšce hory.

Válečný hrdina Tom Moore (99) je inspirací pro celou Británii. Vybral pro zdravotníky několik milionů korun tím, že chodil po zahradě. Dal si za úkol přejít ji 100x, na jeho finiš dohlížela čestná stráž. (16.04.2020) Válečný hrdina Tom Moore (99) je inspirací pro celou Británii. Vybral pro zdravotníky několik milionů korun tím, že chodil po zahradě. Dal si za úkol přejít ji 100x, na jeho finiš dohlížela čestná stráž. (16.04.2020) | Reuters

Jako cíl si seniorka dala vybrat 10 tisíc liber, tedy 310 tisíc korun, ten už ale pokořila. „Je to skvělé,“ radovala se Payneová a zavzpomínala na chvíli, kdy poprvé vyšplhala na Suilven. „Bylo mi patnáct a psal se rok 1944,“ uvedla. Se svou výzvou začala v neděli a domnívá se, že jí zabere dva měsíce.

Seniorka: Zdravotníci si to zaslouží

Výtěžek své sbírky chce věnovat „skvělým zaměstnancům NHS“ v hospici v Sutherlandu, kteří se starali o jejího manžela Jima. „Zemřel akorát na Vánoce,“ posteskla si Skotka. „Neočekávala jsem, že se to uchytí, ale už máme 310 tisíc korun, děkuju vám,“ vzkázala přispívajícím.

„Jsem neskonale vděčná a myslím si, že si to naši zdravotníci skutečně zaslouží. Byli skvělí, jsou skvělí, každý den riskují svoje životy,“ prohlásila Payneová. Do čtvrtka 16. dubna se jí podařilo vybrat 388 tisíc korun a částka neustále stoupá.

„Jdeme na to, startujeme na velikonoční neděli. Dnes si do oběda dám schody třikrát. Venku sice fouká vítr a prší, ale mně je na schodech teplo,“ těmito slovy Payneová zahájila svou sbírku. Dodala, že nikdy nebyla žádný horolezec, ale že se po kraji nachodila kilometry, hlavně kvůli svojí vášni – rybaření. To Moore, který ji inspiroval, už pro zdravotníky sehnal přes 600 milionů korun, pokořil hranici 20 milionů liber.

Citronel ( 17. dubna 2020 21:34 )

Zítra budu u nás na náměstí jezdit pořád dokola v trenkách na kolo­běžce,­inspi­roval mě.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa