Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

V létě do Chorvatska a na Slovensko? Vláda napíná miliony Čechů! Levá neví, co dělá pravá...

Autor: T. Belica, J. Tomek, J. Kopřiva - 
17. dubna 2020
13:51

Plamínek naděje, že letní dovolenou přece jen nebudeme trávit výhradně v českých kempech nebo na horách, přiživil epidemiolog Roman Prymula (56). Debatuje se prý o tom, zda Čechy pustit do Chorvatska a na Slovensko. Jenže ve čtvrtek ho náměstek ministra zdravotnictví sám přidusil…

Balit, nebo nebalit na léto? Tuto otázku si určitě kladou mnozí. Do zahraničí totiž podle Českého statistického úřadu vyrazilo předloni přes 5 milionů Čechů, z čehož více než třetina z nich do dvou »nej« destinací – Chorvatska a na Slovensko.  A právě o vpuštění do těchto zemí se podle Prymuly na vládě hodně mluví.

Češi chtějí ven

Jestli i volné cestování kabinet Andreje Babiše (65, ANO) umožní, by se podle Prymuly mohlo rozhodnout v půlce června. V té době už totiž bude jasnější, jestli je covid-19 v Česku na ústupu, zda i situace v jiných zemích našince neohrozí a samozřejmě, jestli i ostatní státy otevřou své hranice… „Já si myslím, že k nějakým takovýmto dohodám dojde. Zejména v letní sezóně, protože jsou obrovské tlaky, aby se něco otevřelo, ale budeme to muset velmi pečlivě kontrolovat, aby nedocházelo k importům (nákazy – pozn. red.),“ řekl ve středu v ČT.

Jeden čehý…

A turisté – kteří by se nevraceli z vyloženě rizikových zemí, by podle Prymuly po návratu ani nemuseli končit v povinné karanténě. Přitom podle dostupných údajů je třeba v Chorvatsku a na Slovensku méně nakažených a mrtvých i v přepočtu na milion obyvatel. „Zatím jsou to pouze spekulace, nemá smysl je rozvíjet,“ odpověděl ale ve čtvrtek Blesku Prymula na dotaz, jak by výjezdy mohly fungovat.

Například ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (33, za ANO) dříve zapochyboval, jestli se letos v létě vůbec někam za hranice Češi podívají. „Jedná se o otázku, která musí projít podrobnou diskuzí epidemiologů a následně diskuzí na vládě. Zdali bude možné vycestovat a kdy, je nejen otázkou situace u nás, ale také v ostatních státech. Možnost vycestovat by se týkala pouze bezrizikových zemí,“ napsal Vojtěch Blesku.

Jak se k tématu různě vyjadřují různí aktéři, včera zkritizoval ministr vnitra Jan Hamáček (41, ČSSD). Ten podmiňuje zmírnění zákazu cestování daty od expertů. „Není však možné jednou mluvit o ČR zamčené na dva roky a za chvíli o možnosti jet v srpnu do Chorvatska. To moc odborně nezní, proto si z nás někdy lidé dělají legraci,“ napsal na twitter.

Chorvati jsou pro...

Blesk se zeptal také chorvatských úřadů, zda jsou připraveny na léto své pláže našim turistům zase zpřístupnit, jak o tom mluví česká strana. „K informacím, které se momentálně probírají v médiích, bohužel nemáme oficiální vyjádření (Záhřebu – pozn. red.). Iniciativu vyvíjenou v tomto směru obecně pokládáme za chvályhodnou,“ sdělili zástupci ambasády v Praze.

Připraveni jsou i záchranáři z Tater

Podle slovenského ministerstva zahraničí je otázka otevření hranic v létě zatím předčasná. „Všechna opatření se dělají v krátkodobém horizontu,“ sdělil Blesku mluvčí rezortu Juraj Tomaga. Horští záchranáři z Tater – kam Češi nejčastěji míří – ale potvrdili, že jsou na letošní sezónu a na všechny návštěvníky již připraveni. „Zůstává otázkou, jak se bude nelehká situace a vývoj onemocnění vyvíjet, a zda se obě strany nakonec dohodnou na úplném otevření hranic,“ sdělila Blesku Andrea Drgoncová z operačního střediska HZS. Ta zároveň vyvrátila, že by s českými návštěvníky v Tatrách měli nejvíce práce – statistikám úrazovosti stále vévodí domácí turisté.

Jak je to s cestováním teď?

Vláda zavřela hranice už 16. března. Od té doby ale povolila pár výjimek. Za hranice mohou vycestovat ti, kteří tam pracují, tedy tzv. pendleři. Pokud pracují ve zdravotnictví, jsou záchranáři nebo sociální pracovníci, mohou vycestovat každý den a stejně tak se vrátit domů, nemusí do karantény. Ostatní lidé pracující v cizině ale musí dodržovat minimálně dvoutýdenní turnusy. Tedy dva týdny práce v zahraničí (musí tam i přespávat) a dva týdny musí pak být doma v karanténě. Od 14. dubna pak vláda schválila vycestovat za »čáru« i v nezbytných případech, jako je návštěva příbuzných či pracovní cesta.

Video  Epidemiolog Maďar: Stále nemáme lehké spaní, může přijít druhá vlna nákazy.  - Bohuslav Štěpánek, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

 

e.lesanova ( 17. dubna 2020 17:56 )

brugal...vy už ze stihomamu "Babiš" musíte mít hlavu jak košík na brambory...člověče, odfrkněte si někdy od té nenávisti a tuposti

Jaronovaku ( 17. dubna 2020 15:55 )

Vypadá to tak, že tady všichni vědí jak to v létě bude vypadat. Tedy kromě vlády. Tak jim poraďte. Ono totiž ať udělají cokoliv, tak chytráci budou pak říkat já to věděl to měli udělat jinak.
K tomu koridoru si nedovedu představit kam budou ti lidé z osobních aut chodit cestou na wc a na jídlo. Tohle bylo první co Španělsko a Francie zavřeli na všech parkovištích.
No a když si vezmou svoje jidlo, tak zase chorvati budou držkovat něco o paštikářích a určitě přijdou na to, že by za to mohli vybírat nějaký poplatek.

e.lesanova ( 17. dubna 2020 15:34 )

Chtít "jasné" plány mohou chtít jedině duté hlavy z opozice...nebo se snad "ptali" koronaviru jak si to v létě představuje?? Pekarová, Bartoš, Fiala a další z téhle sebranky lemplů a žvanilů by měli nosit trvale studený hadr na hlavě, evidentně se jim přehřívají závity...vše je jen na bázi odhadů či hypotéz, kdy se může vše ze dne na den změnit...jak k lepšímu, tak k horšímu....

ukvi ( 17. dubna 2020 14:09 )

můžou za to media, v každém rozhovoru dolují z Hamáč­ka,Pra­muli,­Vojtěc­ha rozumy a okamžitě to použijí proti nim ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa