Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Z pásků a kabelek přešel na ochranné štíty. „Chtěli jsme být užiteční,“ říká brašnář Jakub (33)

Autor: veef - 
12. dubna 2020
06:30

V normální době vede na pražském Žižkově Jakub Jarolím (33) brašnářskou dílnu a ve svém obchodě prodává kožené tašky, batohy a doplňky pod značkou Eggo. Pandemie koronaviru ho však donutila zaměřit se na úplně jiný segment zboží - ochranné štíty. Zdarma je rozesílá lékařům, záchranářům nebo sociálním pracovníkům po celé České republice.

Když vláda vyhlásila nouzový stav, Jakub se svým týmem na nic nečekal a okamžitě začal šít roušky. „Od začátku jsme chtěli být užiteční, proto jsme s šitím začali takřka okamžitě. Hotové roušky jsme rozdávali zdarma zdravotnickým zařízením a institucím, které se starají o seniory ale i jednotlivcům,“ vysvětluje. „Jsme ale brašnářská dílna a nejsme na práci s textilem tak úplně zařízení, proto jsme se rozhodli přejít k něčemu, co se nám bude vyrábět lépe, a rozhodli jsme se pro ochranné štíty.

Původně chtěl Jakub se svým týmem vyrábět štíty, u kterých by plexisklo bylo uchycené k pruhu kůže. „Zbytků kůže máme obrovské množství, bohužel jsme po nějaké době zjistili, že náklad na jeden štít je poměrně vysoký – asi 80 korun. Proto jsme začali hledat jinou variantu. Nyní je štít celý z PVC a podařilo se nám jeho výrobní hodnotu snížit asi na 50 korun. Jen všechny raději upozorňujeme, že naše štíty nejsou certifikovaná zdravotní pomůcka, všechno děláme ručně, tak aby s tím lidé počítali,“ upozorňuje sympatický brašnář.

Štíty pro lékaře z celé České republiky

A kam štíty z firmy Eggo putují? „Od začátku jsme poslali naše štíty asi do sedmdesáti pracovišť. Převážně šlo o zdravotníky z nemocnice Příbram, Beroun nebo z pražské nemocnice na Vinohradech,“ vypočítává. Za svou nezištnou pomoc nic nechce, avšak jak sám přiznává, dobrovolné příspěvky mu radost udělají. „My díky nim můžeme pomoci zase někde, kde třeba mají finančních prostředků minimum,“ vysvětluje princip distribuce Jakub.

Brašnářem z lásky

Příběh o tom, jak se ke své profesi dostal, je mimochodem také zajímavý. Už v sedmi letech si vyrobil kožené pouzdro na nůž, který nosil do Junáku. Že by se tím ale jednou živil, to ho tenkrát asi jen sotva napadlo. „Práce s kůží pro mne byl spíše koníček a zábava ve volném čase. Hodně jsem jezdíval na čundry, takže jsem si na cestu vždy nějaký ten doplněk vyrobil,“ řekl dříve pro Blesk Jakub.

Vypracovat kvalitní kožený produkt není jen tak. Každý drobnější chybička jej může znehodnotit. Vypracovat kvalitní kožený produkt není jen tak. Každý drobnější chybička jej může znehodnotit. | David Zima

Až jednou se mojí tehdejší přítelkyni zalíbila velmi drahá značková kabelka, no a já jsem se rozhodl, že jí tu kabelku vyrobím,“ usmívá se. Nějak takhle začala cesta dnes už zavedené a úspěšné značky, jejíž zakladatel je původně vystudovaný sociální antropolog.

Peníze od generála

A právě on byl mimo jiné jedním z příjemců finančního daru od iniciativy Spolu silnější, pod kterou je podepsaný generál Petr Pavel. „Ano, mohu potvrdit, že od pana generála jsme dostali dar ve výši 40 000 korun. Dopředu jsem si vytipoval místa, kam štíty vyrobené díky tomuto daru půjdou. A jsem moc rád, že se nám už povedlo poslat 100 kusů do nemocnice v Příbrami, 200 kusů do Masarykova sanatoria na Dobříši a 300 kusů do domova seniorů ve Sloupu, ve Středních Čechách,“ vyjmenovává Jakub, který v dosud jediném ročníku žižkovské ankety Podnikatel a živnostník roku zvítězil hned ve dvou kategoriích.

Ne všichni dokážeme vyvíjet respirátory, ušít roušky, montovat štíty nebo poskytnout asistenci v místě, kde je jí třeba. Ale mnozí, i přes krizi, dokážeme pomoci finančním darem,“ nechal se slyšet generál Pavel na tiskové konferenci, v rámci které obdaroval právě Jakubovo brašnářství. „Díky těmto prostředkům může pan Jarolím vyrobit a rozeslat až 800 štítů do první linie. Potřebují, abychom se spojili a společně jim pomohli pomáhat.“

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa