Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Po 76 dnech karantény se dočkal svobody. Brit z Wu-chanu: Řada restrikcí ale platí dál

Autor: Darina Jíchová - 
9. dubna 2020
16:10

Po 76 dnech přísné karantény se do čínského města Wu-chan, které je považováno za ohnisko koronaviru způsobujícího nemoc covid-19, vrátil život. Jak to ve městě vypadá, popsal pro list Daily Mail Brit (32), který tam žije. „Všude se píše, že se sem vrátil život, že vláda uvolnila restrikce, ale není to úplně tak,“ prohlásil Brit.

„Ano, teoreticky skončila karanténa a byl obnoven provoz městské dopravy. Lidé, kteří ve Wu-chanu zůstali uvězněni, se můžou vrátit domu. A naopak wuchanští rezidenti, kteří se nemohli kvůli karanténě dostat do města, přijíždějí zpátky. Nicméně spousta restrikcí stále platí a platit budou do konce měsíce. Pak se sejde vláda a experti a situaci vyhodnotí,“ vysvětlil situaci.

„Bylo to dlouhé a frustrující“

Wu-chan je metropolí provincie Chu-pej, ve které se koronavirem nakazilo přes 67 tisíc osob a 3213 lidí mu podlehlo. „V úterý o půlnoci mě probudil nadšený jásot, sousedé oslavovali konec karantény. Byl by to 77. den, co jsme zavření ve svých domovech. Bylo to dlouhé a frustrující,“ popsal muž, který v Číně žije a pracuje už několik let.

Obyvatelé Wu-chanu mohou konečně svobodněji dýchat, skončila jim karanténa, ve městě probíhají přísné kontroly. Obyvatelé Wu-chanu mohou konečně svobodněji dýchat, skončila jim karanténa, ve městě probíhají přísné kontroly. | Reuters

„První uvolení restrikcí přišlo už minulý týden, každý den jsem na 2 hodiny mohl opustit bytový komplex a vyřídit si, co potřebuju. Od středy už můžeme vycházet, kdy chceme,“ doplnil Brit. „Otevřely obchody, konečně si můžu koupit žiletku a pořádně se oholit, tři měsíce jsem používal jednu a byl to horor. Budu se taky muset dát ostříhat a moc se těším, až si zajdu do restaurace,“ stejně jako dalších 11 milionů obyvatel Wu-chanu uvítal zrušení karantény.

Otevřely kavárny a bary

„V místním Starbucksu je plno, od rána jsou otevřené bary a hospody, dorazily už také první sudy s pivem. Jezdí vlaky, autobusy i metro, byla obnovena i letecká doprava. Jen dneska prý odletělo 200 letů, Wu-chan podle tisku opustilo 10 tisíc lidí,“ prohlásil Brit. „Školy zatím zůstanou uzavřené, všechny – jesle, mateřinky, základky, střední školy i univerzity,“ objasnil.

„Každé tři dny se u mě a u všech dalších zastaví policie, většinou tři strážnici. Dorazit můžou v jakoukoliv denní či noční hodinu, od hlavy až k patě oblečení v ochranném v oděvu, v roušce, kukle, brýlích a štítů prochází po bytě. Změří mi teplotu a odejdou. Tyhle kontroly budou probíhat dál,“ vysvětlil muž.

„Venku to vypadá stejně, všude jsou policisté a ochranka, mají u sebe teploměry a kontrolují lidi. Lidé dál chodí v rouškách. Ve městě panuje napětí a ostražitost, když si trochu odkašlete, nebo kýchnete. Lidé se vás začnou stranit, klidně přejdou na druhou stranu cesty, aby se vám obloukem vyhnuli,“ popsal Brit.

Zůstaly přísné kontroly

Zmínil se i o tom, že vláda dál monitoruje lidi. „Každý občan tu má svůj vlastní QR kód, pro cizince to není povinné. My máme potvrzení od lékařů a z kontrol, že jsme zdraví. Nosím ho v pasu. Západu tyhle opatření mohou přijít drakonická, takhle to tady ale funguje,“ doplnil. „Takže k restrikcím, něco opadlo, ale zůstaly nekonečné kontroly. Má to zastavit druhou vlnu nákazy, snad to pomůže,“ navázal Brit.

„Abyste si to lépe představili, ne všechno se vrátilo zpátky k normálu. Ta tržnice, odkud virus pochází, je uzavřená a obehnána policejní páskou a hlídána. Obchody sice otevřely, spousta malých prodejců ale zkrachovala a jejich krámky jsou opuštěné. Zavřené jsou obchody s oblečením a nějaké banky, všude se válí odpadky,“ zakončil Brit, který si přál zůstat v anonymitě.

Video  Rektor Univerity Karlovy Zima: Jsme v nejistotě, kdy a jak se opatření proti koronaviru rozvolní  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa