Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Rakousko po Velikonocích uvolní restrikce a otevře obchody. S rouškami ale přitvrdí

Aktualizováno -
6. dubna 2020
12:36
Autor: ČTK - 
6. dubna 2020
12:20

Rakousko chce začít po Velikonocích postupně rušit přísná opatření, která přijalo v boji proti šíření koronaviru. Předběžný plán mírnění krizových opatření na tiskové konferenci představil kancléř Sebastian Kurz. Rakousko je jednou z prvních evropských zemí, která zveřejnila konkrétní termíny na cestě z krize kolem koronaviru. Na druhou stranu však Kurz rozšířil povinnost zakrývat si ústa a nos také na hromadnou dopravu. Ode dneška platí pro otevřené obchody. Kancléř Kurz dal za příklad Česko.

Omezení pohybu by mělo platit v Rakousku do konce dubna. Už po Velikonocích by se ale měly otevřít menší obchody, zbytek pak od 1. května. Hotely a restaurace se otevřou nejdříve v polovině května

Uvolnění restrikcí závisí na lidech

Zda dnes představený plán bude skutečně moci začít platit a Rakousko po Velikonocích „vstane z mrtvých“, bude podle kancléře do velké míry záležet na tom, jak se budou lidé chovat o Velikonocích. „Dodržujte dál opatření,“ vyzval Rakušany premiér, který promlouval zpoza průhledné bariéry. „Neslavte (Velikonoce) spolu s příbuznými, s rodinou, s kamarády,“ vyzval také Kurz. Strávit by lidé měli sváteční víkend jen s těmi, s nimiž sdílejí společnou domácnost.

Až do konce června se v Rakousku nebudou konat žádné veřejné akce. Jestli bude možné akce s větším počtem účastníků uspořádat alespoň v létě, se podle Kurze rozhodne až na konci dubna.

Studenti ještě zůstanou doma

Žáci rakouských základních a středních škol zůstanou podle vládního plánu doma přinejmenším do poloviny května. Na rozdíl od některých jiných evropských zemí nechce vláda rušit maturity ani učňovské zkoušky. Vysokoškoláci do konce letního semestru už ale na univerzity nepůjdou. Výuka se bude dál konat on-line, zkoušky by se ovšem podle Kurze „měly pokud možno konat“.

Opatřením, které rakouská vláda hodlá naopak zpřísnit, je zakrývání obličeje na veřejnosti. Ode dneška platí povinnost nošení roušek či jiných ochranných pomůcek při nákupu v obchodech, které jsou otevřené.

Česko jako příklad

Od příštího týdne bude povinné zakrývat si nos a ústa v hromadné dopravě. Na dotaz, zda nebudou mít Rakušané problém si roušky opatřit, dal kancléř Kurz za příklad Česko, které to podle něj zvládlo. Lidé mohou používat i šály, šátky či podomácku vyrobené roušky, zdůraznil kancléř.

V Rakousku se k dnešnímu dni potvrdilo 12 058 případů nákazy koronavirem SARS-CoV-2. Nejvíce ve spolkových zemích Tyrolsko, které hraničí s Itálií, Horní Rakousy a Dolní Rakousy, které obě sousedí s Českem. Nemoci covid-19 podlehlo 220 lidí. Více než 3400 pacientů se uzdravilo.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa