Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Mláďata zrozená při koronakrizi: České zoo přivítaly lenochoda i malého mravenečníka

Autor: Markéta Mikešová - 
12. dubna 2020
06:50

V Česku je sice aktuálně vyhlášen kvůli pandemii koronaviru nouzový stav, ale život jde dál. Zejména v zoologických zahradách, kde se i nadále rodí mláďata, byť je nyní nemohou obdivovat návštěvníci. Nadílka je přitom pořádná – během české „koronakrize“ se narodili například lenochod, dikobraz, žirafa nebo slůně. Přírůstky hlásí prakticky všechny české zoologické zahrady. Podívejte se, jaká mláďata na vás budou čekat, až parky znovu otevřou. A zlepšete si náladu v této nepříliš veselé době.

Úspěch slaví mimo jiné zlínská zoo, která se těší z mláděte lenochoda dvouprstého. V minulosti se jí podařilo odchovat čtyři tato mláďata. „Prozatím nevíme, jestli je mládě samec, nebo samička,“ uvedla mluvčí zoo Romana Bujáčková. Jedno z nejpomalejších zvířat planety u nich obývá pavilon Yucatan, přičemž v zajetí se může dožít až 25 let.

Nejčerstvějším přírůstkem Zoo Zlín je pak želva pralesní. „V kolekci zlínské zoo se tyto páté nejmohutnější želvy na světě poprvé objevily v roce 2001, na první mládě však zoo čekala dlouhých 11 let. Chovatelský úspěch odchovaných mláďat již dosáhl 31 jedinců,“ popsala Bujáčková. A další mláďata v zahradě? Třeba velbloud dvouhrbý či klokan rudokrký.

Kriticky ohrožený lemur

Klokan rudokrký se v posledních týdnech narodil rovněž v děčínské zoo – zde přivítali tři klokaní mláďata. „Jsou různé stará, to nejstarší vyskakuje z mámina vaku, druhé prozatím jen vykukuje a přítomnost toho třetího evidujeme zatím jen podle pohybů ve vaku,“ sdělila mluvčí zoo Alena Houšková. Podle ní jsou samice klokanů rudokrkých „supermatky“, o mláďata se starají až 40 týdnů.

V Zoo Děčín se narodil také kriticky ohrožený vari červený. To je druh lemura a v děčínské zoo jde o prvoodchov. „Zoo dlouho dobu chovala dva samce, teprve vloni se nám konečně podařilo po dialogu s koordinátorem chovu domluvit, že sestavíme chovný pár. Jednoho ze samců jsme umístili k soukromému chovateli a na začátku listopadu z polské Wroclawi dovezli šestiletou samici. Zvířata se ihned po spojení intenzivně pářila a tak jsme s napětím čekali, zda bylo jejich počínání úspěšné. A jsme moc rádi, že úspěšné bylo, zvlášť když se mláďata narodila pouhé čtyři měsíce po příchodu samice do naší zoo,“ raduje se vrchní chovatel Petr Haberland.

V Dvoře Králové čekají na hrabáče

Malou „explozi“ mláďat mají také v Zoo Dvůr Králové. Tam se postupně líhnou mláďata pelikánů či se rozrůstají stáda kopytníků.  „V uplynulých dvou měsících přišla na svět mláďata sitatungy, antilopy losí, kudu malého, antilopy koňské, pakoně běloocasého a mnoha dalších druhů,“ uvedla zoo. Narodili se také malí dikobrazi, všichni jsou samečci.

Zoo Dvůr Králové přivítala mládě dikobraza jihoafrického. Zoo Dvůr Králové přivítala mládě dikobraza jihoafrického. | Zoo Dvůr Králové: Simona Jiřičková

Další dobré zprávy jsou navíc na cestě – jeden z hrabáčů kapských je březí. „Samce jsme k samici připouštěli v srpnu minulého roku. Podle předchozích zkušeností očekáváme, že mládě by se mělo narodit po osmiměsíční březosti, tedy v dubnu,“ říká zooložka Gabriela Linhart.

Zoo Jihlava má zase starost o čerstvě narozená mláďata outloňů malých. „Ta se narodila v neděli 28. března v chovatelském zázemí zoo. Malí outloni se narodili zkušené samici, která porodila vždy po dvou mláďatech i v loňském a předloňském roce a všechna i zdárně odchovala. Takže držte palce, aby i tento její třetí odchov byl úspěšný,“ vzkazuje zoologická zahrada, které se narodila i mláďata leguáni.

Malý mravenečník zatím prospívá

V liberecké zoo se pro změnu narodilo mládě mravenečníka velkého. „Jedním z několika důvodů, proč se nejstarší zoo v Čechách rozhodla pro chov mravenečníka velkého, je i zařazení tohoto druhu do kategorie VU (Vulnerable, zranitelný) - ta se přiřazuje druhům, které čelí nebezpečí vyhynutí ve střednědobém horizontu, pokud se nezmění podmínky v oblastech, kde se nacházejí. Pro chovný pár jsme využili izolovanou expozici se zatepleným zázemím, které je pro teplomilného mravenečníka životní nutností. Celý prostor samozřejmě také akceptuje samotářský život samce a samice mimo dobu páření,“ vysvětlil Luboš Melichar, hlavní zoolog liberecké zoo.

V plzeňské zoo zase lidé najdou mláďata z našich zeměpisných šířek – králíka českého a české kropenky zdrobnělé, plus kozu holandskou zakrslou. A samozřejmě nelze vynechat pražskou zoo, kde se chovatelé těší z nového slůněte. Přišlo na svět 27. března a je to samička. V nejbližších dnech by také měla porodit druhá březí samice slona.

Mláďata si prohlédněte v galerii:

vasek711 ( 12. dubna 2020 10:12 )

hezkej clanek, akorat je jich malo v dnesni dobe.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa