Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Poslední lékař na pardubické pohotovosti dal výpověď: Pandemii sám nedám, uznal

Autor: rc - 
2. dubna 2020
14:43

Pardubická pohotovost přišla o svého posledního lékaře. Vítězslav Novohradský, který ordinoval během pandemie koronaviru sám, dal výpověď. Pohotovost se dlouhá léta potýká s nedostatkem personálu, ovšem situace se stala během pandemie neúnosnou, a tak se i on rozhodl odejít.

V Pardubicích fungovala jediná pohotovost, pro dospělé, která nepatřila pod nemocnici, ale měla s ní smlouvu. Dvanáct let tuto soukromou pohotovost vedl lékař Vítězslav Novohradský, který se nyní rozhodl, že své působiště opustí.

Pohotovost se dlouhá léta potýká s personálními problémy a během pandemie koronaviru se situace stala kritickou. „Podstav je tu už od roku 2008,“ uvedl pro iRozhlas.cz Novohradský. Donedávna měl lékař k ruce dalšího lékaře, ovšem během pandemie koronaviru tam zůstal úplně sám. Na pohotovosti chybí pět až šest lékařů a sester.

„Vážené kolegyně a kolegové, obracím se na vás na základě jednání s vedením Pardubické nemocnice. Lékařská pohotovostní služba pro dospělé (LPS) v Pardubicích řeší kritickou personální situaci a Pardubická nemocnice nyní nemá vhodné prostory pro poskytování LPS pro dospělé, proto vás všechny naléhavě žádáme o pomoc při zajištění této služby občanům,“ snažil se oslovit lékaře a sestry Novohradský prostřednictvím sociální sítě.

Lékař oslovil i obvodní lékaře. „Psal jsem obvodním lékařům z kraje. Nikdo neodpověděl,“ dodal Novohradský. „S příchodem koronaviru se pojí velká obava o personál. A tam, kam lidé nemusí, nejdou,“ uvedl s tím, že situace je kritická a sám to na pohotovosti nezvládne. „Sestra už mele z posledního. Chodí jí sem pomáhat ještě jedna paní po mateřské dovolené. Pandemii tady sám nedám,“ dodal pro iRozhlas.cz.

 

Navíc se lékaři nepodařilo během krize sehnat dostatek zdravotnických pomůcek, proto se rozhodl dát výpověď. Pacienti tak budou muset využívat urgentního příjmu v nemocnici. „Situaci budeme muset nějak řešit, zatím ale nevíme jak,“ uvedla mluvčí nemocnice Kateřina Semrádová.

 

 

levandulova ( 3. dubna 2020 01:26 )

Proc to taky nedelas, kdyz to tak je? Prachy za nic?

levandulova ( 3. dubna 2020 01:22 )

Co sem motas ambulantni lekare do prd*ele? Je sakra rozdil, kdo za vas ted bojuje a jaky maj desny platy a zivotni podminky. Ambulanti jsou zalezli v bezpeci, ale urazite vsechny. Jste hnusni, az se mi z vas chce zvracet, luzo nevdecna.

levandulova ( 3. dubna 2020 01:19 )

C*u*r*a*k*u jeden. De*ilku. Lekar ma mit plat jako kdejaky vymasteny popelar, jako ty? Tak si jdi na medicinu, vystuduj ji, delej dalsich pet let atestaci a to vsechno za almuznu. Nech se komandovat podobnyma pic*usema, jako jsi ty, uc se, makej cely noce, 24h sluzby, svatky, vikendy, v souctu prace za dva, priserna zodpovednost za idio*ty, co maj pocit, ze maj na jeho praci NAROK, ze je jejich poskok, mel by delat nejlip zadarmo. Neznam jinej narod, ktery tak pohrda svymi lekari a mrzi me, ze se na vas ted nevysrali, protoze to je to jedine, co byste si zaslouzili!

levandulova ( 3. dubna 2020 01:11 )

Blbe*ku, "kvici" nemocnicni lekari, ti maji tabulkove platy, ktere jsou tak priserne, ze kdyzbych ti tu napsala jejich vysi, rek bys, ze to neni mozny. Ambulanti si red zalezli do bezpeci a zavreli ordinace a vse nechali zas na tech chudacich v nemocnici, kteri uz tak drou id nevidim do nevidim, aby nemocnicni chod zajistili. Vsem, co si o ne otiraji hubu bych fakt prala, aby je jednou zatracene potrebovali a narazili na nejakeho takovehi, co nekolik noci nespal a slouzi 48h sluzbu. Dnes byste jim meli libat ruce, ze se na vas nevysrali a I bez zajisteni sve bezpecnosti se za vas perou, za vas, co jste po nich pred dvema mesici chteli vratit skolne.

Mucinek5 ( 2. dubna 2020 20:48 )

Muze tam jit ordinovat Blbis a jako sestru vzit Kena

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa