Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Běžci zůstanou doma: Květnový maraton v Praze se ruší, pořadatelé hledají náhradní termín

Autor: ČTK - 
25. března 2020
12:38

Pandemie koronaviru pozastavuje všemožné akce. Jednou z nich je i pražský maraton, který se měl běžet 3. května. Zprávu, která se dala očekávat, ve středu oznámili na facebooku pořadatelé. Pro jediný maraton v seriálu RunCzech se nyní hledá nový termín. Plánuje se na podzim. 

Vzhledem k aktuálnímu omezení volného pohybu osob a povinnosti nosit venku ochranu nosu a úst je i sama příprava na maraton komplikovaná. Elitní závod navíc do Prahy láká tisíce běžců ze zahraničí, což by rovněž nyní nebylo možné, a je otázkou, jak se opatření budou uvolňovat.

„Věříme, že v květnu bude již situace lepší, avšak nyní je jistější zůstat doma či běhat sám krátké vzdálenosti v pomalém tempu. V cíli vás chceme přivítat s úsměvem na tváři a radostí v očích,“ vysvětlili pořadatelé.

Odsouvají se i světové maratony

Podzimní termínová listina se zahušťuje. Na období po prázdninách přeložili své závody organizátoři řady světových jarních maratonů včetně obřích podniků v Bostonu a Londýně. Do podzimních měsíců, kdy lze doufat v uklidnění současné situace, se posouvá i řada domácích běžeckých závodů. Přibývají k těm, které tam už původně byly.

Seriál RunCzech už v podzimních měsících počítá s Grand Prix v Praze (5. září), půlmaratonem v Ústí nad Labem (19. září) a krosovým závodem Liberec Nature Run (4. října). Hledá se rovněž náhradní termín pro půlmaraton v Praze, který museli pořadatelé už dříve odložit z původně plánovaného 28. března.

Pro vytrvaleckou elitu může být podzimní maraton šancí splnit limit na olympijské hry v Tokiu, které se kvůli koronaviru uskuteční až v roce 2021. Útok na kritérium požadované mezinárodní federací v Praze plánoval Jiří Homoláč.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa