Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Zemřel pátý kolega lékaře (†34), který varoval loni před virem. Policie se nenápadně omluvila

Autor: Darina Jíchová - 
21. března 2020
19:09

Jméno mladého čínského lékaře Li Wen-lianga (†34) bude navždy spojeno s pandemií nového koronaviru. Li pracoval jako oftalmolog v jedné z wuchanských nemocnic, právě Wu-chan je považovaný za ohnisko nákazy. Už v prosinci loňského roku lékař zaznamenal nárůst pacientů s „respirační chorobou připomínající SARS“, rozhodl se nemlčet a varovat své kolegy. To se mu stalo osudným, byl potrestán místními úřady, policií i vedením nemocnice. Sám se nakazil a nakonec zemřel. Více než měsíc po své smrti se Li konečně dočkal „hluboké omluvy“ od policie, jeho tragédie ale nekončí, koronaviru způsobující nemoc Covid-19 podlehlo i pět jeho blízkých kolegů, oznámil list Daily Mail.

Liou Li (†45), Ču Che-pching (†66), Mej Čung-ming (†57), Ťiang Süe-čching (†56) to jsou jména Liových kolegů, kteří stejně jako on podlehli smrtícímu koronaviru. Ču, Mej a Ťiang s ním dokonce pracovali na jednom oddělení, Liou působil v nemocničním archivu. Jméno pátého lékaře zatím nebylo sděleno tisku.

Příběh mladého očního lékaře, který skrze aplikaci WeChat varoval své bývalé spolužáky z lékařské fakulty, rezonoval po celém světě. Dotknul se i Česka, o čemž svědčí plakáty s jeho obličejem a nápisem „Kdo je doktor Li Wen-liang?“, které visí po celé Praze.

Příběh wuchanského lékaře Li Wen-lianga rezonoval po celém světě včetně Prahy. Příběh wuchanského lékaře Li Wen-lianga rezonoval po celém světě včetně Prahy. | Reuters

Liou je zatím pátým Liovým kolegou, kterého zabil koronavirus, zemřel v noci z pátku na sobotu, ostatní čtyři lékaři zemřeli mezi 1. až 9. březnem. Zpráva o úmrtí pěti lékařů přišla krátce poté, co se wuchanská policie oficiálně omluvila za to, jak se zachovala k doktoru Liovi. Policisté rovněž odvolali trest, který mu byl v lednu udělen. Lékař byl obviněn ze „šíření poplašných zpráv“, za což chtěla čínská vláda udělovat až 7leté tresty ve vězení.

Na omluvu je pozdě

„Naše chování a postup vyšetřování byly nevhodné, omlouváme se doktorovi Liovi a jeho rodině,“ stojí v oficiálním prohlášení wuchanské policie.

„To je trochu pozdě, nemyslíte? Jděte se poklonit k jeho hrobu. Wen-liang už vás slyšet nemůže,“ komentovali omluvu policie uživatelé čínské sociální sítě Weibo. Síť zaplavily miliony takovýchto příspěvků.

„Věděl jsem, že budu potrestaný,“ řekl Li ve videorozhovoru s reportéry stanice CNN na počátku února, už tehdy byl jeho stav vážný. Nakazil 10. ledna od pacientky, oficiálně se u něj koronavirus potvrdil 1. února, nákaze podlehl o 6 dní později. Kolem jeho smrti byl poměrně chaos, Čína se zprávu snažila utajit, což se ale nepodařilo.

laco ( 22. března 2020 05:01 )

5 mŕtvych kolegov ... nejak moc na 3,5% úmrtnosť...

.tg.bb ( 22. března 2020 01:16 )

Vždyť i soustruh Zeman poděkoval čínským soustruhům za tuto pandadémii

villon ( 21. března 2020 23:05 )

Zkuste argumentovat k věci. Tohle je jen plácání v zoufalství. Anebo rovnou mlčte, nikoho neochudíte.

frantacizek ( 21. března 2020 22:41 )

režim je na koronárce odstranil za to, že tu informaci pustili do světa, věc jasná asi všem na světě.. A důvod, proč Čínu a její režim nejde chválit naprosto za nic..

verka1 ( 21. března 2020 21:26 )

Hrdinové "padli" za životy jiných.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa