Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Koronavirus: V Praze 14 jsou dva nakažení školáčci. Školky otevřou jen pro někoho

V Praze 14 byl potvrzený nález koronaviru u dvou školáků.
V Praze 14 byl potvrzený nález koronaviru u dvou školáků.  (Autor: Facebook, iStock.com)
Aktualizováno -
15. března 2020
08:32
Autor: jim - 
14. března 2020
17:45

Mezi nejmladší nakažené lidi koronavirem COVID-19 v Česku patří jistě dva školáci ze ZŠ Chvaletická v Praze 14. Jeden žák z první třídy a druhý ze třetí třídy měli v sobotu odpoledne podle starosty Prahy 14 Radka Vondry (TOP 09) pozitivní test na koronavir. Ve škole byli naštěstí pouze jeden den. V sobotu večer přijali radní městské části mimořádné opatření, kdy mateřské školy, jež spravují, nechají otevřené jen pro děti rodičů zajišťujících krizovou infrastrukturu státu a rodičů samoživitelů.

Mezi další nakažené se nově počítají i dva žáci ze základní školy v Praze 14. Školu navštívili pouze jeden den, proto riziko nákazy není tolik vysoké: „Z prověření s hygienickou stanicí vyplývá, že oba žáci mohli být infekční pouze jeden den návštěvy školy – v pondělí 9. března,“ píše na svém facebooku starosta Prahy 14.

Ohrožení se podle něj týká pouze těch, kteří byli s nakaženými v bezprostředním kontaktu. „Všichni rodiče potenciálně ohrožených žáků jsou školou informování o konkrétním postupu – karanténě a následně prováděných testech,“ uvádí starosta.

Pro většinu obyvatel Prahy 14 se od pondělí zavírají mateřské školy zřizované městskou částí. Podle Vondry zůstanou školky otevřené jen pro děti rodičů zajišťujících krizovou infrastrukturu státu a rodičů samoživitelů. „Obojí za podmínky, že tito rodiče nemají žádnou jinou možnost jak pečovat o dítě předškolního věku,“ vysvětluje starosta. Školky by se měly využívat jen v nezbytně nutných případech a rodiče by měli zvážit všechna rizika.

zvonik54 ( 15. března 2020 17:07 )

Matematická rovnice:
2 . (Jeden za všechny a všichni za jednoho.) Hoši, máte to za 5!

Kvazimoda ( 14. března 2020 18:37 )

I kdyby všechny mýlí a dezinfecirovali ruce každé pět minut...,to bude ha..no platné když sednete v tramvaji... . Protože tramvaji to je diskotéka z osobním barem pro všechny bezdomovce v Praze... . A co vláda ??? MUSÍTE DŮKLADNĚ MÝT RUCE A POUŽÍVAT DEZINFEKCI...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa