Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Poslanci si schválili koronavirové „prázdniny“, sejdou se až v dubnu. A co Senát?

Aktualizováno -
11. března 2020
15:51
Autor: ČTK - 
11. března 2020
15:29

Sněmovna ve středu odpoledne na návrh svého předsedy Radka Vondráčka (ANO) předčasně ukončila nynější schůzi. Podle Vondráčkova dřívějšího vyjádření jde o preventivní opatření kvůli novému typu koronaviru. Poslanci jedním hlasováním vyřadili všechny zbývající neprojednané body, čímž schůzi ukončili.

„Ta rizika jsou skutečně vysoká,“ řekl Vondráček. „V případě, že by se snad ta nákaza projevila zde v Poslanecké sněmovně, v karanténě by se ocitli i ministři vlády, členové Bezpečnostní rady státu. A za této situace skutečně není rozumné pokračovat v této schůzi,“ řekl předseda Sněmovny.

Dal také ke zvážení všem předsedům sněmovních výborů, aby pokud to není nezbytně nutné, výbory nezasedaly. „Současně se obracím na vás na všechny, obracím se na poslanecké kluby, abyste se snažili minimalizovat pohyb ve Sněmovně, skutečně, abychom nezvyšovali případné riziko,“ dodal Vondráček.

Poslanci v úvodu odpoledního jednání ještě vyslechli informace o výsledku voleb členů Rady Českého rozhlasu a Rady České televize. Sněmovna měla jednat ještě v přespříštím, takzvaném variabilním týdnu. Ve čtvrtek měla mít na programu například návrh na zřízení stálé komise pro hybridní hrozby.

Vondráček poslance informoval, že grémium Sněmovny zůstává v pohotovosti a sejde se i v následujících týdnech, kdy Sněmovna zasedat nebude. V případě, že by dopady šíření nového typu koronaviru na společnost byly větší, než se předpokládá, je Sněmovna podle něj připravena se sejít a urychleně schvalovat potřebné související legislativní změny.

Příští týden se má uskutečnit ještě schůze Senátu. Senát však na rozdíl od Sněmovny schůzi neodloží. Důvodem je ústavou daná měsíční lhůta, kterou Senát na projednávání zákonů má, řekl novinářům předseda Klubu pro liberální demokracii - Senátor 21 Václav Láska. Pokud by Senát o zákonech v této lhůtě nerozhodl, normy by dostal k podpisu prezident Miloš Zeman jako přijaté. „A to bychom byli neradi,“ dodal Láska.

hejhej ( 21. března 2020 16:35 )

Poslanci si schvalili koronavirové prazdniny. Tak předpokládám, že budou brát 60% platu a bez náhrad. A totéž zbytečný senát.

pindal ( 14. března 2020 19:50 )

A co senát?Po nějakých třiceti letech zkušeností,bych řekl,­rozpus­tit.Šk­oda peněz.

pindal ( 14. března 2020 19:39 )

Myslíte jako,že by jim udělalo radost,že odešel člověk se zdravým rozumem?Jeden už z mála?Tak to souhlasí.

pindal ( 14. března 2020 19:31 )

A v daleko nebezpečnějších podmínkách

pindal ( 14. března 2020 19:20 )

Tento tip lidí vytvořil po tzv.revoluci blbou náladu.Ať se jedná o peníze,nebo riziko,vždy výhodně pro sebe.Ti kteří jsou opravdu potřeba,musí pracovat.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa