Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Komentář: Volba „mlátičky“ Ondráčka vyhnala lidi do ulic. Horáček slavil

Autor: Petr Holec - 
20. prosince 2017
06:30

Komunisti to nakonec dokázali, aspoň na chvíli. Jejich poslance Zdeňka Ondráčka, který před listopadem 1989 hrdě mlátil lidi na náměstích, poslanci zvolili šéfem komise pro kontrolu Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). ODS volbu záhy zpochybnila kvůli chybným počtům hlasování a nakonec dosáhla jejího opakování. Zvolení bývalého člena pohotovostního pluku kontrolorem demokratické policie přesto vyhnalo asi stovku lidí ještě večer před Sněmovnu.

V celém tom nedůstojném zmatku tak zapadla jediná dobrá zpráva: Ondráček tentokrát nechal obušek doma a nikoho z demonstrantů nezmlátil. Jinak ale samozřejmě jde o méně romantické předvánoční pohlazení totality. Ondráček je totiž na mlácení lidí upřímně pyšný, za což jsou na něj pro změnu pyšní komunisti, strana plná podobných kádrů. „Žádného jiného kandidáta nemáme,“ řekl k nominaci Ondráčka předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik.

Jednou větou tak zabil dvě mouchy. Zaprvé perfektně vystihl personální bídu KSČM a zadruhé popsal i povolební sílu komunistů. Kádr takových rozměrů byl moc i na Andreje Babiše, který si jinak komunisty pomohl k ustavení nové Sněmovny, a po nezvolení Ondráčka v první volbě proto KSČM požádal, aby přišla s kandidátem ze současného století. Komunisti se zachovali jako správní komunisti: jejich šéf Vojtěch Filip, pro změnu předlistopadový spolupracovník StB, Babišovi vzkázal, ať si v ANO „zavede pořádek“ a radši zajistí Ondráčkovi hlasy.

Poslanecká volba „mlátičky“ sice byla tajná, někdo ale pořádek ve své straně přece jen zavedl, když Ondráčka podruhé volila téměř polovina poslanců. A taky když druhou volbu nakonec zpochybnily všechny strany kromě KSČM a ANO, což ve volební matematice za Ondráčkem dělá o něco jasněji. Svým způsobem samozřejmě nejde o nic moc nového. Sněmovnou už prošla slušná řada závadných lidí včetně někdejších mlátiček a komunisti ji spoluřídí od roku 2002.

A z nebe nespadl ani Ondráček: u polistopadové policie pracoval jako vyšetřovatel Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality, když vedl „politické“ kauzy Opencard nebo vyšetřování bývalého prezidenta NKÚ Františka Dohnala. V minulosti už dohlížel i na BIS. A taky má prověrku Národního bezpečnostního úřadu pro stupeň utajení přísně tajné, oficiálně je tedy bezpečnější než někteří lidé kolem prezidenta Miloše Zemana.

Volba Ondráčka spíš jen ukazuje, že komunisti nejspíš pořád chtějí mlátit lidi, když své bývalé mlátičky nominují do vysokých funkcí. Zjevně lacině nemění své názory podle PR rádců, pevně drží předlistopadový kurs: neposloucháte, tak dostanete přes hubu. Mnohem horší ale je, že díky zablokované povolební situaci jejich hlasy nebezpečně stouply na ceně i kvůli případné podpoře menšinové vlády nebo vydání Babiše a Jaroslava Faltýnka k policejnímu stíhání v kauze Čapí hnízdo.

Radost z průběhu volby Ondráčka ale musí mít kromě komunistů i prezidentský kandidát Michal Horáček, z nějž se v posledních dnech stal hodně akční oportunista. Právě on žádal v rámci kampaně Babiše, ať požádá komunisty o výměnu Ondráčka za někoho, kdo aspoň veřejně nemlátil lidi. Takže když „mlátička“ neprošla i díky ANO v první volbě, začal hned své akční umění prodávat jako úspěšné. A když pak pro změnu prošel napodruhé, než to poslanci stornovali, ucítil hned Horáček před sněmovnou samet z roku 1989. Vlastně by měl Ondráčkovi poděkovat: takový fackovací panák není ve veřejných debatách ani Jiří Drahoš.

Gentleman3 ( 20. prosince 2017 13:42 )

tOM SI PLETERS... rUSKY LITERAT ARAS sEVCENO DOSTAL ULICKU.. Mimochodem, ti zakladacvi se do toho pluku nehlasili, bylio tam, asi jmemnovai

plebejec ( 20. prosince 2017 13:36 )

Ondráčku,..drž se! Ukažte polistopadové verbeži, jak se dělá pořádek. Protože od smutné doby listopadové kontrarevuluce je v státě bordel a anarchie. Byl jste zvolem demokraticky, tak se nevzdejte. Máte podporu slušných lidí, kteří mají tohto havlohnusu už plné kecky.Nedejte na to , co o vás píšou žumpoidní pisálkové, lahvovi pohrobci. Držím vám palce! Za předlistopadové éry byl v státě pořádek.

Gentleman3 ( 20. prosince 2017 13:28 )

Podivejte se, to je volovina... Klasewitz v uceni o srtate praqvi, ze vojak a policista PLNI ROZKAZY

gabreta ( 20. prosince 2017 13:22 )

Kam se hrabal Ondráček jako mlátička, na současnou demokratickou mlátičku!! https://www.youtube.com/watch?v=wDeuNEigzYQ

6010 ( 20. prosince 2017 12:56 )

Půlka národa Zemana nenávidí? A kde jsi to vzal? Výsledek prezidentských voleb ti ukáže, ty chytráku jeden.

Zobrazit celou diskusi