Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Metylového bosse Březinu zprostili viny z únosu! Už tehdy v tom lítaly miliony

Autor: Ondřej Požár - 
14. listopadu 2012
12:09

Šedou eminenci obchodu s lihovinami Radka Březinu (42), jenž je zapletený do smrtící metanolové aféry a sedí nyní ve vazbě, už před lety soudili za únos, který souvisel s milionovými obchody s lihem (Blesk.cz informoval). Nakonec však soudci jeho a čtyři další muže zprostili v podivném případu viny, neboť se podle trestního senátu neprokázalo, že se stal zločin, za který byli stíháni!

Podle ortelu Krajského soudu v Brně z června 2004 se neprokázalo, že by Březina s kumpány zosnoval únos Ondřeje H., jehož otec Otakar H. mu dlužil nejméně 1,5 milionu korun. Ve spisu se však píše až o sedmi milionech!

Dlužníkova syna údajně Březinovi komplici v únoru 1997 chytili a do listopadu téhož roku věznili na statku na Benešovsku. Tam měl být připoutaný za nohu řetězem, zabetonovaným v podlaze. A vysvobodilo ho až policejní komando!

Věznili ho skoro 11 měsíců?

Dva policisté však u soudu uvedli, že jim nepřipadlo, že byl Ondřej H. vězněný skoro 11 měsíců. Obchodník s alkoholem Otakar H., který v lednu 2004 zemřel, navíc v květnu 1997 žalobci přiznal, že únos syna sám zorganizoval!

„Jako podnikatel se dostal do tíživé finanční situace a chtěl získat čas pro řešení problémů. Únos syna byl jen zastírací manévr před věřiteli,“ píše se v rozsudku podepsaném předsedkyní senátu Hanou Zoubkovou, který Blesk.cz exkluzivně získal. Jenže toto přiznání svědek v dubnu 1998 zase odvolal!

Ondřej H. navíc v dopisu tátovi napsal, že únos byl zinscenovaný. „Jak dlouho takhle musím žít? Ode zdi ke zdi, zbytečně zabíjet čas po hotelích,“ uvedla údajná oběť. U soudu však únos a věznění na statku dramaticky vylíčil.

Divné ovšem je, že nikoho z obžalovaných, kteří vinu popírali, za únosce v soudní síni před trestním senátem neoznačil!

Oběť únosu chtěla miliardu!

Soudní znalkyně nicméně potvrdila, že Ondřej H. po vysvobození trpěl několik měsíců posttraumatickou stresovou poruchou.

I proto pak od Březiny požadoval odškodné miliardu korun! Vzhledem ke zproštění viny ho však soud odkázal na civilní řízení.

Bojí se o případu mluvit

Ondřej H. ani jeho matka Ludmila však už nyní nechtějí o kauze mluvit. Žena už tehdy k soudu nepřišla, neboť se bála o rodinu.

S mladším synem Jakubem H., kterému tenkrát bylo pouhých 14 let, se totiž v roce 1996 stala obětí přepadení dvojice vymahačů, jimž prý její muž dlužil 33 milionů korun.

gogo ( 20. listopadu 2012 18:14 )

Z naší justice (a nejen z ní) se mi chce zvracet...

gogo ( 20. listopadu 2012 18:13 )

JDI S TÍM NĚKAM !!!

w.mojko ( 16. listopadu 2012 09:03 )

únosci,rovnako ako obeť, boli zrejme rovnakí podvodníci. Kto si len tak požičia 33 miliónov a nevráti??? Aspoň otec uneseného nemal určite čisté triko

frantacizek ( 14. listopadu 2012 13:54 )

tihle by měli v kriminále nastavovat zadky.

frantacizek ( 14. listopadu 2012 13:53 )

podle mě ten knížecí rektální vylízávač o všem věděl, pač je krajně podezřelé, že on se otravě vyhnul při své denní spotřebě...

Zobrazit celou diskusi