Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Konec prohibice: Cizinci chtějí Becherovku, v hospodách ale není

Autor: šim, dam, kyc - 
27. září 2012
05:02

Na tenhle okamžik čekali všichni výrobci, prodejci, ale především konzumenti tvrdého alkoholu. Dnes ve 13. hodin ministr zdravotnictví Leoš Heger zmírnil prohibici a bary a hospody hlásí: Už naléváme. Tedy pokud mají co...

"Otevřeli jsme ve čtyři hodiny. Sundal jsem plachtu z baru, vylil všechen alkohol, který ministerstvo vylít nařídilo, a začínáme prodávat," řekl reportérovi Blesk.cz provozní pražského baru Magister Kelley.

Ne všichni provozovatelé barů a hospod však mají zásoby, aby okamžitě mohli najet na provoz, na jaký byli zvyklí před prohibicí.

Podle nařízení ministerstva zdravotnictví může jít do oběhu pouze ten alkohol, který byl vyrobený před rokem 2012. Ten, který byl vyrobený po 1. 1. 2012, může být prodáván pouze tehdy, bude-li mít tzv. rodný list, který bude obsahovat informace o jeho původu.

Lahve, který mají kolek porušený, tedy už byly otevřené, buď musí prodejci vylít, nebo si ho musí nechat zkontrolovat.

Reportéři Blesk.cz se okamžitě vydali do terénu a zjišťují, jak prodejci alkoholu na zrušení prohibice reagují. "Na Václaváku v tradičních stáncích s klobásami zatím tvrdý alkohol neprodávají. Nabídli nám pouze svařák," hlásí reportérka Blesk.cz jen pár hodin po ukončení prohibice z centra metropole.

O pár kroků dál, v krámku s lihovinami, reportéři zastihli personál, jak zrovna doplňoval alkohol do regálů. "Vše máme zkontrolováno a překolkováno," usmívali se v prodejně.

V obchodě, který se specializuje na prodej alkoholu byli především cizinci překvapeni, že není k dostání tvrdý alkohol."Měli jsme tu několik cizinců a prohibice je nemile překvapila, ale už i mi vracíme alkohol na police a půjdou normálně do prodeje," prozradil pan Jaromír, který v obchodě pracuje.

V restauraci U Medvídka číšník prozradil, že alkoholu mají v zásobě dostatek, ale ne všechen bude moci jít do prodeje." Asi třetinu dáme do normálního oběhu a zbytek budeme muset vylít," prozradil se smutkem v očích. "Cizinci se zajímají hlavně o Becherovku, ale bohužel jsme jim dodnes nemohli vyjít vstříc," prozradil.

"Alkoholová prohibice nás stála odhadem sto tisíc korun. Lidí chodilo celkově méně a tak doufáme, že se tato situace dneškem otočí," prohlásil vedoucí baru, pan Tomáš

Budete slavit konec prohibice? Vyrazíte večer na panáka svého oblíbeného alkoholu? Nebudete mít strach z konzumace tvrdého alkoholu? Vyfoťte se, nebo váš oblíbený bar, jak právě u vás oslavujete zrušení prohibice. Fotky posílejte na tip@blesk.cz nebo je postujte na facebookovou zeď Blesk.cz

 

 

 

pavlos67 ( 28. září 2012 08:20 )

Konec prohibice a lidi se klepou na chlast.To mi hlava nebere..V tom mnozstvi alkoholu nemuze byt preci vsechno podchyceny..Ze to nekomu za to riziko stoji je zarazejici.Podle me presto odbyt tvrdyho klesne,alespon u tech co to maji v hlave v poradku...

zada ( 28. září 2012 07:36 )

No poslední "bašta"L tohto státu - likérky, je politiky dobita!!!! ak zničit to co funguje??? Udělat černý trh a pak ho jako odhalit, ale ono se jim to nějak bymklo z ruky!!! oldvedli pozornost od vážných otázek,protože je před volbami - a bohužel nechali umřít mnoho neviných lidí´. I tak se dělá politika. To že stát nedělál kkontrolu ačkoli o černímn trhu věděl roky je přímio trestný!!!! Jako vždy - odpovědnost politiků - žádná. K volbám nejdu, jsou to zmetci!!!!"

lpitriska ( 28. září 2012 07:04 )

Není? Ale je

kacota ( 28. září 2012 00:46 )

http://www.youtube.com/watch?v=ovQCZF1DuZ4

12356 ( 28. září 2012 00:39 )

Zobrazit celou diskusi