Konec prohibice: Cizinci chtějí Becherovku, v hospodách ale není
Na tenhle okamžik čekali všichni výrobci, prodejci, ale především konzumenti tvrdého alkoholu. Dnes ve 13. hodin ministr zdravotnictví Leoš Heger zmírnil prohibici a bary a hospody hlásí: Už naléváme. Tedy pokud mají co...
"Otevřeli jsme ve čtyři hodiny. Sundal jsem plachtu z baru, vylil všechen alkohol, který ministerstvo vylít nařídilo, a začínáme prodávat," řekl reportérovi Blesk.cz provozní pražského baru Magister Kelley.
Ne všichni provozovatelé barů a hospod však mají zásoby, aby okamžitě mohli najet na provoz, na jaký byli zvyklí před prohibicí.
Podle nařízení ministerstva zdravotnictví může jít do oběhu pouze ten alkohol, který byl vyrobený před rokem 2012. Ten, který byl vyrobený po 1. 1. 2012, může být prodáván pouze tehdy, bude-li mít tzv. rodný list, který bude obsahovat informace o jeho původu.
Lahve, který mají kolek porušený, tedy už byly otevřené, buď musí prodejci vylít, nebo si ho musí nechat zkontrolovat.
Reportéři Blesk.cz se okamžitě vydali do terénu a zjišťují, jak prodejci alkoholu na zrušení prohibice reagují. "Na Václaváku v tradičních stáncích s klobásami zatím tvrdý alkohol neprodávají. Nabídli nám pouze svařák," hlásí reportérka Blesk.cz jen pár hodin po ukončení prohibice z centra metropole.
O pár kroků dál, v krámku s lihovinami, reportéři zastihli personál, jak zrovna doplňoval alkohol do regálů. "Vše máme zkontrolováno a překolkováno," usmívali se v prodejně.
V obchodě, který se specializuje na prodej alkoholu byli především cizinci překvapeni, že není k dostání tvrdý alkohol."Měli jsme tu několik cizinců a prohibice je nemile překvapila, ale už i mi vracíme alkohol na police a půjdou normálně do prodeje," prozradil pan Jaromír, který v obchodě pracuje.
V restauraci U Medvídka číšník prozradil, že alkoholu mají v zásobě dostatek, ale ne všechen bude moci jít do prodeje." Asi třetinu dáme do normálního oběhu a zbytek budeme muset vylít," prozradil se smutkem v očích. "Cizinci se zajímají hlavně o Becherovku, ale bohužel jsme jim dodnes nemohli vyjít vstříc," prozradil.
"Alkoholová prohibice nás stála odhadem sto tisíc korun. Lidí chodilo celkově méně a tak doufáme, že se tato situace dneškem otočí," prohlásil vedoucí baru, pan Tomáš
Budete slavit konec prohibice? Vyrazíte večer na panáka svého oblíbeného alkoholu? Nebudete mít strach z konzumace tvrdého alkoholu? Vyfoťte se, nebo váš oblíbený bar, jak právě u vás oslavujete zrušení prohibice. Fotky posílejte na tip@blesk.cz nebo je postujte na facebookovou zeď Blesk.cz
Konec prohibice a lidi se klepou na chlast.To mi hlava nebere..V tom mnozstvi alkoholu nemuze byt preci vsechno podchyceny..Ze to nekomu za to riziko stoji je zarazejici.Podle me presto odbyt tvrdyho klesne,alespon u tech co to maji v hlave v poradku...