Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Odborníci zhodnotili pro Blesk Rathův projev: Doktor si asi spletl publikum

Autor: Oldřich Tichý - 
6. června 2012
10:31

Možná budil lítost, ale o nevině nepřesvědčil… Jeho projev byl čistě politický a šlo už o torzo budoucí obhajoby. Tak pro Blesk zhodnotili projev poslance Davida Ratha (zvoleného za ČSSD) tři experti – na právo, politiku a vyšetřování korupce. A všichni se shodli, že Sněmovna udělala správně, když svého člena podezřelého z přijetí sedmimilionového úplatku zbavila imunity.

Připomeňte si největší perly Rathova projevu

"Ta demonstrace policejní síly je tady zcela evidentní. To se ještě nestalo, aby na půdě Poslanecké sněmovny seděli ozbrojení policisté."

"Dámy a pánové, předstupuji před vás z vazební věznice, tedy z místa, kde strávit jeden den je příliš dlouho z pohledu toho, jak krátké životy žijeme. Já už jsem tam tři týdny a mně to spíš připadá jako půl roku. Je to absolutní bezčasí, nic se tam neděje, je tam neuvěřitelná nuda. Každý den se neuvěřitelně vleče."

"První otázka je, zda jsem stíhán z důvodu mé činnosti v této Poslanecké sněmovně. Já tvrdím, že ano. Je to výsledek fungování chobotnice pana Kubiceho, která dokonale připravila celou záležitost."

"Byl jsem připraven vzdát se i mandátu. Ale v okamžiku, kdy mne vsadili do vazby, tak jsem si uvědomil, že to není možné. Žijeme v zemi, kde vazba je novodobá tortura. Lámání a týrání lidí."

"Jsem ve vazbě, byl mi nasazen roubík, abych nemohl nic říkat."

"Já se ptám, proč policie, když tak dlouho čekala, tolik měsíců, a byla si tak jistá, že si jdu pro úplatek a odnesu si ho, tak proč mě nesledovala dál s těmi prostředky? Mohla přece zjistit, co se stane. Já si myslím, že o to jim nešlo, protože mohlo se třeba stát, že bych to třeba vrátil nebo šel na policii."

"A tady vedle mě je dalších 7 lidí... Chodili do práce, platili daně, byli to lékaři, byli to manažeři, byli to podnikatelé. Ti všichni dneska sedí ve vazbě spolu se mnou. Já se ptám: Jsou to masoví vrazi? Jsou to nebezpeční lidé? Mají své rodiny, své děti. Už to, že jsou obviněni, je pro ně dostatečně zásadní věc, která jim způsobila v životech katastrofu."

"Myslíte si, že je normální, že takovíto lidé se smí umýt dvakrát týdně? Myslíte si, že je normální, že smějí chodit na jednu hodinu na dvorek 2 x 3 m? A takto to může trvat měsíce nebo roky, prostě dokud je nezlomíme, dokud je nezdeptáme, dokud je depresí neuvrhneme až na samé dno? To jsou estébácké metody."

"Všechno to je prostě jen hra, aby se veřejnosti podprahově řeklo: Rath je nebezpečný zločinec, je potřeba ho transportovat s kuklami, s neprůstřelnými vestami, s vrtulníkem nad hlavou, s motorkami, s tím vším. Víte, já mám někdy pocit, že jsme nezadrželi a ve vězení nemáme doktora Davida Ratha, ale doktora Hannibala Lectera z filmu Mlčení jehňátek."

"Kdyby mi dneska dali lístek na autobus, tak sem stejně přijedu. A stát aspoň ušetří. Ušetří za ten transport možná statisíce."

Celý projev Davida Ratha si můžete přečíst ZDE.

odborníci odborníci | Foto Blesk
Dagmar Raupachová, právnička

„Ve vystoupení doktora Ratha vidím rysy strategie budoucí obhajoby. To, že vyzdvihoval svůj přínos a naopak poukazoval na pochybení orgánů činných v trestním řízení, na to má samozřejmě právo. Z právního hlediska je ale dobře, že byl vydán. Za správné považuji, že byl jeho projev veřejný. Naopak myslím, že měli umožnit přítomnost jeho právníků, protože to už dřív Sněmovna jednou udělala. Teď bude důležité minimalizovat pochybení orgánů činných v trestním řízení.“

odborníci odborníci | Foto Blesk
Bohumil Doležal, politolog

„Projev pana doktora byl sice procítěný a měl úroveň, ale přišlo mi, jako by si popletl publikum. Vůbec se nevěnoval tomu, proč by ho poslanci měli či neměli zbavit imunity. Kdyby ho poslouchal někdo, kdo ho nezná, možná by mu ho bylo líto. O to ale nešlo. Jednalo se o to, jestli má být vydán dalšímu trestnímu řízení a soudu. A proti tomu pan doktor nesnesl žádné argumenty. Neřekl ani nic nového – trvale zdůrazňuje, že je nevinná oběť spiknutí. Celkově mi to přišlo poněkud mimo.“

odborníci odborníci | Reprofoto FTV Prima
Václav Láska, bývalý vyšetřovatel korupce

„Z mého pohledu to byl jednoznačně politický projev, nikoliv právní. Takže pokud bych třeba i měl doposud v koutku duše jakékoliv pochyby o jeho vině, teď už je nemám. Kdyby měl doktor Rath jakákoliv fakta a argumenty svědčící v jeho prospěch a o jeho nevině, tak by je rozhodně použil a řekl. Každopádně je správné, že poslanci potvrdili jeho stíhání, že byl vydán. Využití imunity by v tomto případě bylo jen dalším vzkazem lidem, že si v Česku nejsou před zákonem všichni rovni.“

 

cherryjuice ( 6. června 2012 21:26 )

... i když pořád věřím, že pár poctivců by ostalo naživu

pavucinka ( 6. června 2012 16:52 )

Advokáti do projevu údajně nezasahovali, ale myslím,že mohli. Unavený a deptaný člověk může proapdnout emocím a nechápu proč mluvil o vracení finanční částky -případném vracení. Měl by si dát pozor na slovo. patří k těm, kterým se neodpustí a právě naopak se na jejich chybu čeká.

pavucinka ( 6. června 2012 16:48 )

 Příliš odbornsoti v hodnoceních neshledávám.Rath je Tarj a není ani zcela dobrý člověk a není anu zcela špatný člvoěk. Kdyby byl ve sněmovně charakterometr , ak by vyšel v půrměru. Pravdu měl v tom, že neudělalnic horšího než jiní, protože v kruzích, kde se on pohybuje si každý ulijejak může nějaký ten milion. Tihle lidi šli do politiky pro výhody a dávají to dnes a denně najevo. Proč nebyli ochotni zrušit si imunitu. To není ve světě obvyklé, a je to výsměch občanovi. Ratj cítí jako křivdu, že má být obětním beránkem a byl k tomu vybrán. EU kririozuje zdejší poměry a ztrátu dotací, potom proto že je třeba oslabit sílící ČSSD, a osobní nesympatie těch,které kritiz.oval ostrým jazykem. Také si ale myslím, že to bylo drahé: půl roku odposlechy a sledování. Chobotnice zřejmě obtočila svá chapadla dusí národ.......z té Němcové šel strach,. tolik negativní energie a ta paní chtěla kandidovat.Národ ale potřebuje obrodu, obnovit slušnostz a základní morálku, protože hlouběji se už klesat nedá. Takto si představuji dno.

enriko ( 6. června 2012 16:36 )

A není vám podezřelé, že každý den ráno chodíte na záchod a dnes nic? Kradl, chytli ho s důkazem v ruce, tečka. Co pořád konspirujete? Krade s největší pravděpodobností léta, může být rád, že ho čapli až teď, určitě má peníze i líp poschovávané než jen pod podlahou. Určitě bude mít z čeho žít až vyleze z kriminálu.

enriko ( 6. června 2012 16:31 )

njn pan doktor má skalní zastánce. Projev pana doktora byl laciný, směřovaný na obyčejného člověka. Zamotal tam i své dva syny a tak procítěně kecal, že by mu člověk skoro věřil. U někoho toho možná i docílil.

Zobrazit celou diskusi