Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

John o Rathovi: Na nahrávkách je slyšet, jak se rochní nad ukradenými miliony

Autor: Josef Šťastna - 
22. května 2012
16:19

David Rath předstoupil před poslance, aby jim vysvětlil, proč měl v krabici od vína 7 milionů korun. Co Rath řekl a jak se choval, popsal pro Blesk.cz člen imunitního výboru Radek John (VV).

Můžete čtenářům Blesk.cz popsat, jak slyšení probíhalo?

"Když ráno zazněly odposlechy z domu, kde se rozdělovaly ty miliony, bylo to až šokující. Oni si nad těmi miliony rochnili a žertovali, jak všechny přechytračili. Bylo to jako pohádka Alibaba a 40 loupežníků, ale v hlavní roli byl Rath. Pro mě jsou ty odposlechy děsivé. Až budou během soudu zveřejněny, bude to politický horor. Nejhorší je, jak jsou všichni šťastní nad ukradenými miliony a jak se smějí."

Jak Rath na těch nahrávkách hovoří? Je sebejistý? Bohorovný?

"Spíš je to radost nad sedmi miliony. Všichni žertují a v té chvíli si myslí, jak celý svět převezli."

Jak se Rath choval během slyšení ?

"On bude pořád vycházet z toho, že je nevinný, že to na něj byla nastražená past. Má námitky technické a procesní, ale to je všechno ve stínu toho, jaké má policie důkazy. Jinak mohu říct, že dnes je to poprvé, co jsem Ratha viděl a nebyl ani trochu arogantní."

Je zlomený vazbou?

"Řekl, že za ten týden zažil něco, co by nepřál ani svému největšímu nepříteli. Taky říkal, že ho chtějí zlomit. Ten jeho pád byl obrovský, prošel velkým sešupem. Zlomený ale není, bude bojovat, bude zpochybňovat každé slovíčko, každý důkaz. Bude bojovat do posledního dechu." 

Věří, že se dokáže očistit? Že má šanci prokázat svou nevinu?

"Bude opravdu bojovat o každé slovíčko. Policie má proti sobě chytrého tvrdého soupeře, který se nevzdá. Nicméně policie má v ruce celou řadu trumfů."

Nemělo být podle vás toto slyšení veřejné?

"Kvůli vyšetřování je to nemožné. Ale všechno to zazní u soudu a pak zažijeme děsivé divadlo, to bude opravdu politický horor."

Je někdo, kdo se Ratha zastal a s vydáním nesouhlasí?

"Ne, výbor hlasoval jednohlasně pro vydání."

Byla možnost s Rathem mluvit o samotě?

"Nikdo tu možnost neměl. Do salonku si sedl výbor, byl přiveden poslanec Rath a pak byl zas odveden. Žádné osobní setkání, pouze oficiální slyšení."

Myslíte si, že Rath u soudu bude kolem sebe kopat a stáhne s sebou další korupčníky?

"Jak jsem ho dnes viděl, tak si myslím, že se bude snažit minimalizovat škody. Že se nerozhodl využít institutu spolupracujícího obviněného, že se nerozhodl rozkrývat žádné pavučiny, naopak je bude zamlžovat." 

lukreciaborgia ( 24. května 2012 18:53 )

Doktor Rath nemluví s nikým,od toho má právníky.Takže "mu z huby" nevylezlo nic.Stejně tak nikdo neví nic,ani kolik měl těch milionů,jestli 5 nebo 7,na případ je uvalené přísné embargo,takže vlastně nikdo nic neví,ale všichni chtějí věšet podvodníka.Bulvár předhodil Ratha,tak teď do něj,lůzo,aniž by kdo co věděl.Všechno co bylo napsáno o dr.Rathovi,je lež.kterou dali "do placu"škrábalové z Blesku a AHA a Novinek.cz.Včera dokonce říkali i právnici,že jim nedali ani spis,že nic nemají.Takže e.44 sklapni.

lukreciaborgia ( 23. května 2012 18:47 )

pro e.44 Poboha a kdežeto bydlíte????

sakra ( 23. května 2012 11:05 )

John si nevidí do huby a už několikrát přesvědčil, že vykecá všechno!!

slazuz ( 23. května 2012 06:48 )

škoda, že to nepotkalo Kalouska. Moc bych za to nedala, že ty odposlechy nařídil on a moc by mě zajímalo, kolik si nahrabal Kalousek. ale ten se jen tak chytit nenechá. Je mi ale odpornej už od pohledu, jak odírá ty nejchudší.

logar ( 23. května 2012 05:48 )

pochopení s čím?

Zobrazit celou diskusi