Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Rathův sešup: Z luxusní kanceláře pod kousavou vězeňskou deku

Autor: ua, pro, simao.k - 
21. května 2012
20:35

Čím větší papaláš, tím tvrdší pád. Teď už to ví i exhejtman David Rath. Ještě minulé pondělí si lebedil v kanceláři vymazlené za čtyři miliony z veřejných peněz, jenže za týden je všechno jinak. A nyní už přespává v těsné místnosti vybavené také ze státního – ale daleko skromněji. A možná mu to na dalších 12 let bude muset stačit.

Rathovu superdrahou kancelář odhalil Blesk v září 2010. Hejtman tehdy za žádnou cenu nechtěl svůj luxus ukázat, redaktory dokonce vyváděla z objeku policie. 

Nakonec ho ale Blesk donutil, aby to udělal. A lidé se nestačili divit. Luxusní kancelář za 4 miliony byla opravdu vznešeným sídlem. Kolik krabic se v ní asi schovávalo?

Rathova luxusní kancelář, se kterou se musel rozloučit Rathova luxusní kancelář, se kterou se musel rozloučit | Archiv Blesku

Teď se včak asi zase nestačí divit Rath. Poté, co byl vzat do vazby, se za ním ve středu v devět hodin večer zavřela vrata vazební věznice v Litoměřicích. Hned absolvoval choulostivou vstupní prohlídku: musel roztáhnout nohy a nadzvednout si přirození, aby se zjistilo, zda nepronáší nebezpečný předmět. Pak mohl okusit první vězeňskou večeři – játra s rýží. V cele je s sám. Budíček má v 6:30 hod. Smí si ponechat své oblečení.

Rath ve vězení především čte a píše

Pokud Rathovi nebude chutnat vězeňská strava, může si jednou týdně koupit něco na přilepšenou v kantýně. Má také možnost objednat si na své vlastní náklady Blesk a jiné noviny nebo si půjčit hry a knihy.

Právě knihy jsou jednou z jeho nejčastějších kratochvílí. Čtením svých oblíbených knížek, které mu poslal manželka, eventuelně psaním, tráví většinu času, jak sdělil mluvčí Rathovy manželky František Šejnost. Rathova korespondence je však, vyjma té s obhájcem, kontrolována. Rath však také sepisuje politické texty, třeba jako byl jeho otevřený dopis z vězení.

Rath denně chodí na vycházky, ale s ostatními vězni se nesetkává. Trestanci jsou totiž pouštěni na dvůr podle toho, za jaké delikty ve vězení pobývají. Aby se třeba doktor Rath nesetkal s někým, kdo sedí za vraždu či drogovou kriminalitu. Rathovi také poslala manželka vedle rádia i karty a kostky, jenže jestli si je s někým zahraje, o tom se dá pouze spekulovat.

mariopuzo ( 22. května 2012 10:42 )

za co by ho odškodňovali kobylo1....vazba není trest, ale předběžné opatření....a to, že ho nezavřou je docela možný....pokud se zněho stane korunní svědek a napráší všechny svinsva na kalouska klause a jim podobným tak možná nedostane nic nebo jenom podmínku...akorát mu seberou majetek, který si koupil z úplatků, ale stejně mu toho ještě hodně zbyde...takže má šanci, ale musí mluvit....

mariakoka ( 22. května 2012 01:52 )

Nasla jsem zajimave cteni na http://kuc.cz/upe0he/ a pripada mi to genialni

versutus ( 21. května 2012 23:10 )

Sešup může potkat každého, jenom ta strmost a hloubka bývá rozdílná.

Zobrazit celou diskusi