Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Drábová: Radiace dorazí do Česka za měsíc

Autor: Aleš Půček, Kšim - 
15. března 2011
15:41

Jak dlouho budou Japonci odstraňovat následky pohromy v jaderných elektrárnách a hrozí nějaké nebezpečí i Čechům? Zejména na otázky, týkající se těchto dvou témat, odpovídala expertka na jadernou energii Dana Drábová čtenářům Blesk.cz.

Předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová si na chat Blesk.cz vzala sáčko se zvláštním odznakem. Ten jí věnovali před deseti lety rakouští bojovníci proti jadernému nebezpečí. Mysleli, že ho nebude nosit.

Drábová si ho však bere poměrně často. Podle ní totiž její úřad, který dohlíží na české atomové elektrárny, má stejný cíl. Bojuje proti jadernému nebezpečí. A podle odpovědí, které čtenářům Blesk.cz poskytla, i proti šíření paniky.

Navzdory tomu, že kritická situace v japonských jaderných elektrárnách překonala všechny obavy odborníků, Drábová říká, že Čechům nebezpečí nehrozí. Okolí havárie se však z následků bude vzpamatovávat roky.

 

Nejčastější typ dotazů, které v chatu zazněly

Kdy dorazí radioaktivita k nám v případě směru proudění větru v Japonsku nad Pacifik a kdy v případě opačného směru přes Asii do Evropy?

V obou případech zhruba za dva týdny až měsíc.

Myslíte, že výbuchy budou mít vliv i na Evropu a ohrozí obyvatele České republiky?

Jsme tak daleko, že nad dopady nemá u nás cenu uvažovat.

V každém případě to bude minimální množství radiace, které nikoho neohrozí.

V čem jsou zásadní technické rozdíly mezi japonskou atomovou elektrárnou Fukušima a naším Temelínem v oblasti zabezpečení v takovýchto krizových situacích? V čem je rozdíl a co by se u nás ne/stalo při stejném zemětřesení jako bylo v Japonsku?

Při takové extrémní situaci, jaká postihla Japonsko, nemohu vyloučit, že by i naše elektrárny mohly mít problémy. Jaké, to by byla spekulace. Zvažte prosím, zda se do stejné nepřízně přírody vůbec můžeme u nás dostat.
Reaktory jsou z hlediska bezpečnosti podobné, i situace na Temelíně by se při ztrátě chladiva a nemožnosti jeho doplňování vyvíjela nějak podobně.
Japonský projekt počítal s tsunami do výše 6,5 metrů, to, které přišlo, mělo skoro osm metrů. Extrémní zemětřesení vyvolalo extrémní vlnu.

Jak dlouho se bude okolí havárie vzpamatovávat z tragédie?

Samotné reaktory se budou muset chladit roky, pokud se z něj palivo nepřemístí jinam.
Dopady v Japonsku budou vážné do několika desítek kilometrů od elektrárny. Nejspíš se omezí na toto území, okolní státy a zbytek Japonska sice něco naměří, ale nepůjde o ohrožení.

Máme příbuzné v Tokiu, máme se o ně bát?

Nějaká radiace v Tokiu měřitelná bude, vzhledem k tomu, že je to asi 250 km od Fukušimy, by to nemělo být ohrožující. Příbuzným bych doporučila poslouchat doporučení japonských úřadů, jsou seriózní a dá se jim věřit.




znojmacka ( 16. března 2011 13:31 )

a její kvalifikace- já se teda taky nestačím divit, co děláte z Drábový za blbce, kterej nic neví a je na svým místě snad "náhodou"?? Tady to není jako v politice, kde si ministr dopravy čerstvě stihne udělat řidičák a nebo ministři obrany běžně měli modrou knížku. Tady jde o kejhák VŠEM, kdyby byl průšvih s eletrárnou, proto věřím, že tyhle posty se nerozdávají stylem jako v parlamentu. Tam se opravdu nedostane běžnej člověk s průměrným vzděláním, natož aby tam působil- kozel zahradníkem. A jestli to někdo chce tvrdit s tím, že jsem naivní, tak nevím, co by byl potom ten dotyčnej.

kudlankabezbozna ( 16. března 2011 09:33 )

Jak může de.b.i.l s IQ houpacího koně posuzovat inteligenci jaderného fyzika???? Ale u nás v Česku, kde má patent na rozum každý jouda, co s odřenýma ušima prolezl základku, je vlastně možné všechno.

jakub-moravec ( 16. března 2011 08:06 )

pitkine a radochu, já myslím že ty noviny byly pornografické, aby člověk před tím koncem svého života si ještě něco užil, protože z Rudého Práva by ho mohl trefit šlak dřív než by jej chytla ta radiace

jakub-moravec ( 16. března 2011 08:02 )

visersivoko, všiml ses dole kde několk lidí bylo z Blesku vyřazeno? Ty jsi teď na řadě vyse-ráčku, jednou jsi vlítnul mezi nás když jsme cosi citovali z Bible. Tebe měli vyřadit už pro to pos-rané jméno co máš. Že se her-got pořádně už nevy-se-reš a měl bys s tím svatý pokoj.

528823 ( 16. března 2011 07:28 )

Navíc dobře dotovaný vládou.Jestli je toto inteligentní dáma tak jak potom musí vypadat ty neinteligentní.

Zobrazit celou diskusi