Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Dermatoložka Arenbergerová o nebezpečí jarního slunění: Kdy je vhodné se opalovat?

Video se připravuje ...
Autor: Bára Holá, pah - 
11. dubna 2024
15:55

 Česko má za sebou první horký víkend, teploty trhaly rekordy a sluníčko o sobě dalo náležitě znát. Možná dříve, než by kdo čekal. Bundy jsme vyměnili za tílka a kraťasy. Jak moc jsou první sluneční paprsky zrádné? Prospívají naší kůži, nebo naopak mohou lehce ublížit? Jak se před prvním sluncem chránit a co rozhodně nepodcenit? Nejen na to se v Epicentru Blesk Zpráv ptala Bára Holá dermatoložky a vedoucí lékařky Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Moniky Arenbergerové.

Profesorka Arenbergerová zdůraznila, že sluníčko je nezbytné pro naši pohodu, a dokonce je zodpovědné za vznik endorfinů, hormonu štěstí, a aktivní formy vitaminu D. Varovala však před nadměrným vystavením se slunečnímu záření, zejména v jarních měsících, kdy jsou teploty stále mírné a kůže nepřipravená.

„Jarní sluníčko je poměrně nebezpečné. Teploty ještě nejsou tak vysoké, ale UV index může být vysoký. Pokud se podíváte na dnešní UV index, je na pětce ze škály 0–9, což znamená střední intenzitu ultrafialového záření,“ uvedla dermatoložka.

Nepřipravená kůže

Jedním z důsledků této situace je skutečnost, že kůže ještě není připravená na sluneční záření, což ji činí zvláště citlivou. „Ta kůže je zcela nepřipravená. Je světlá, ještě tam není vybudován ten ochranný mechanismus, to znamená dostatek toho vlastního pigmentu, který by nás ochránil,“ doplnila lékařka, proč může být jarní opalování zrádnější než to letní.

Abychom se chránili před negativními účinky slunečního záření, doporučuje Monika Arenbergerová použít ochranný textil, jako jsou košile, klobouk a sluneční brýle, a samozřejmě také ochranný krém.

„Ochranný faktor by měl být v jarních měsících poměrně vysoký,“ zdůraznila. „Pokud je UV index na pětce, měli bychom sáhnout po SPF 30 nebo vyšším ochranném faktoru. Začněte s vyšším ochranným faktorem a teprve při delším pobytu na slunci přemýšlejte o nižším faktoru,“ doporučila používat krémy s vyššími faktory zejména na jaře.

Kdy se opalovat?

„Kolem poledne, tedy mezi jedenáctou a patnáctou hodinou, bychom měli z přímého slunce ustoupit. Místo toho bychom měli vyhledat stín, dopřát si chvíli na oběd a napít se dobré kávy. Ideální je pak vyjít na sluníčko až kolem patnácté nebo šestnácté hodiny,“ radila lékařka s tím, že tato doporučení souvisejí i se spektrem ultrafialového záření. „Rozlišujeme dvě základní spektra, UVB záření je agresivní vůči pokožce a zodpovídá za spálení kůže. Naopak UVA záření je spíše odpovědné za pěknou pigmentaci a jemnější zbarvení kůže," vysvětlila.

„Po patnácté nebo šestnácté hodině jsou paprsky bohaté na UVA záření, což znamená, že je menší pravděpodobnost spálení,“ dodává. Podle Arenbergerové je tedy vhodné vybírat si čas venkovní aktivity tak, aby se minimalizovala expozice agresivnímu UVB záření a současně se mohl využít příznivý dopad UVA záření pro jemné zbarvení kůže.

krapotkin ( 11. dubna 2024 19:06 )

Ale dělá jí na Vinohradech šéfa.

doktormediciny ( 11. dubna 2024 16:23 )

Ja si myslim ze clovek se opaluje kdyz ma cas.Snad jsou opalovaci kremy s ochranym faktorem proti UV zareni. Silne slunko je na horach a taqky si kazdy s sebou veze krem..

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa