Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Prymula o začínající epidemii v Česku. Kolik je opravdu covidu a nasadíme respirátory?

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
14. prosince 2023
15:27
Autor: B. Holá, pah - 
14. prosince 2023
14:28

Počty lidí nakažených covidem -19 stoupají, přibývají i další respirační onemocnění. Čekárny praktických lékařů se plní a statistiky ministerstva zdravotnictví zní jasně. Je Česko na pokraji epidemie? Nasadíme znovu povinně respirátory? A mají lidi z covidu ještě vůbec strach? Nejen na to se epidemiologa Romana Prymuly v Epicentru Blesk Zpráv ptala Bára Holá.

Prymula vysvětlil, že se data nově nakažených onemocněním covidem-19 sledují zejména v pondělí, protože tato čísla obsahují větší vzorek testovaných, odrážejí totiž i ty, kteří se o víkendu netestovali. „Vidíme, že každé následující pondělí má vždy vyšší číslo,“ upozornil Prymula, „a nyní jsme se skutečně dostali až na 4 500 nových pozitivních případů, což znamená nárůst o asi 1000 oproti minulému pondělku. Je ale třeba říci, že to je naprostý vrcholek ledovce, protože se oproti těm minulým létům testuje mnohem méně lidí,“ popsal epidemiolog a bývalý ministr zdravotnictví a také uvedl, že řada lehčích případů nákazy nám uniká.

Vidíme buď ty těžší případy, které se profilují v hospitalizacích, kterých je v současném momentu 1000, nebo případy, které se testovaly z nějakých důvodů. „Řada těch, kteří se testovali v systému, chybí,“ doplnil.

Jednou z pozitivních zpráv je podle Prymuly poměrně vysoké procento dětí mezi nově pozitivními případy. „To je v uvozovkách dobrá zpráva,“ zdůraznil, „protože ti, kteří onemocnění prodělali v minulosti nebo jsou očkováni, se nakazí podstatně méně častěji.“

Chřipková epidemie a masivní testování

Prymula také zmínil, že je potřeba si uvědomit, že se nacházíme v období respiračních nákaz a zdůraznil, že i přes přítomnost dalších virů je v současné době covid v rámci vážnějších průběhů onemocnění dýchacích cest stále dominantní. „Chřipková epidemie ještě nepřišla a měla by se objevit někdy na sklonku roku, zejména v lednu,“ vysvětlil.

Plošné otevírání testovacích center zatím podle Romana Prymuly není na pořadu dne: „Testování je dostupné i u praktických lékařů, zejména pomocí antigenních testů. Nicméně, s PCR testy je situace horší, protože vyžadují akreditované laboratoře. Zatím nevidím masivní otevírání testovacích kapacit, ale pokud by nárůst pokračoval, není to vyloučeno.“

Martin Samec ( 14. prosince 2023 22:41 )

Si ho vem sám ***

litvinovgool ( 14. prosince 2023 21:44 )

Běž do ♦️ Prymulo,Ty koště 🖕

Jean Sorbone ( 14. prosince 2023 17:53 )

Tak co Prymulo, zase budeš vydělávat na covidu. Ty asi nemáš nikdy dost.

krapotkin ( 14. prosince 2023 17:42 )

To víš, úplatková konta se díky fialovému trusu hodně ztenčila, tak se musí soudruzi zase činit. Čím víc lidí vystraší, tím tučnější konta budou.

Skenly ( 14. prosince 2023 15:43 )

Co tenhle exot vůbec o tom má co mluvit když tenkrát byla "epidemie" v největším rozmachu,všichni ty ty ty a omezení a pán se támhle napájel v lokále a bez roušky.Co vůbec ten má o tom teď co kecat

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa