Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Vojenský analytik Foltýn: Proč vezl na Ukrajinu zakrvácenou českou vlajku? A co nechápou tamní vojáci?

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
14. listopadu 2023
15:39
Autor: Pavlína Horáková, hol - 
14. listopadu 2023
14:30

Ruské síly se i nadále snaží o dobytí Avdijivky na východě Ukrajiny a to zesíleným leteckým bombardováním. Ukrajina se již téměř dva roky brání ruské agresivní invazi. Mají vojáci ještě dostatek sil? Nejen na to odpovídal na otázky Pavlíny Horákové v Epicentru bezpečnostní analytik a bývalý náčelník Vojenské policie, Otakara Foltýn.

S velmi smíšenými pocity se o víkendu vrátil z Ukrajiny, kam tentokrát vyrazil i se zástupci projektu Paměti národa. Kromě pomoci s sebou vezl i vlajku namočenou v krvi těch, kteří padli při bojích u Československého rozhlasu v srpnu 1968.

„Potřebovali jsme nějakým způsobem ukázat, že Češi mají být na čele podpory Ukrajiny, protože my s ruskou agresí máme svoji zkušenost,“ vysvětlil svůj počin vojenský analytik ve studiu Epicentra s tím, že pokud si podle něj nebudeme schopni přiznat, že v základních hodnotách aktuálně Ukrajina brání to samé, co by měli bránit i Češi, tak Ukrajina té pomoci dostane méně.

Civilisté na Ukrajině bojují jak v šedesátém osmém

„Ta vlajka z osmašedesátého je přímo z 21. srpna od budovy rozhlasu. Tu vlajku zdravotník, který tam ošetřoval zraněné, namočil v krvi zastřelených Čechů, kteří tam leželi. Dokonale symbolizuje to, že i když se československá armáda tehdy bránit nemohla, tak civilisté se prakticky holýma rukama bránili ruským tankům,“ uvedl Foltýn s tím, že to mu připomnělo to, to co viděl na severní Ukrajině na záběrech, kdy se ukrajinští civilisté doslova vrhali před ruské tanky.

„Jakkoliv intenzita toho konfliktu je rozdílná, tak to, co ti obyčejní občané bránili na Václaváku v roce 68, je úplně to samé, co bránili Ukrajinci v Buči nebo v Irpini v roce 2022,“ porovnal dva různé konflikty vojenský analytik.

Odvaha a nasazení Ukrajinců je podle Foltýna pořád velmi silná a vojáci podle něj odvádějí mimořádně svou práci. Přesto je něco, co na frontě nechápou.

„Na jednu stranu bylo až dojemné, jak Ukrajinci jako civilisté děkovali České republice za to, že Ukrajině pomáháme. Na druhé straně na samotné frontě bylo vidět, že vojáci samotní nechápou, proč jim těch zbraní Evropa nedává víc,“ uvedl.

Bez západní pomoci by Ukrajina padla

Podle Foltýna je tu velmi jednoduchá rovnice, čím více zbraní dodáme Ukrajincům, tím méně Ukrajinců padne. „Kvalitnější, lepší a větší množství zbraní znamená méně padlých ukrajinských vojáků. Stateční jsou pořád stejně, ale je potřeba si zcela upřímně říct to, jestli ubrání Ukrajinu a budou schopni osvobodit okupovanou zemí, tak je přímo úměrné pomoci, kterou dostanou, bez západní pomoci by Ukrajina padla,“ uzavřel Foltýn.

HoPes ( 16. listopadu 2023 08:55 )

Tu krev tam prolili vojáci 1. Ukrajinského frontu, který přijel osvobodit Prahu od “kontrarevolučních živlů. A poslal nám ho Ukrajinec. Brežněv, který stál ve vrcholných funkcích asi 25 let. Analytik Foltýn si sebou měl vzít soudruha prezidenta Pavla, to by byla dvojka. Když může jezdit na shromáždění bojovníků proti komunizmu a vyznamenávat disidenty, tak by se to patřilo.

Ludmila Micikova ( 15. listopadu 2023 07:02 )

V 8/68jsem byl v ulicích Prahy, tak vím co se tam dělo za zbesilosti. U rozhlasu jsem se dekoval,jak to bylo desive.Ve Valdeku ,tam byla vzpurna pražská mládež, byl tam možná i Havel. Kazdy narod prožije potupu, tehdy to hyla. Trvalo to dlouho, tento očistec, ale pamatuji si ná zablesk slov , "to musí začít vRusku" a tak se i stalo i když to trvalo dvacet let, to už jsem byl doma. Gesta patri na divadelní prkna, pri ponizeni to je jak písek mezi zuby.

MarekBadatel ( 14. listopadu 2023 22:43 )

Spousta lidí si to neuvědomuje ale my už jsme zde Ukrajince v rámci Ruské armády 21 let živili. Pro ně to není nic nového. Dnes jsou tu zas a opět kvůli armádě/válce.

MarekBadatel ( 14. listopadu 2023 22:38 )

Takovéto bratříčkování s ruským živlem je ve skutečnosti směšné varoval před tím už K.H. Borovský. Je třeba se před nimi NEUSTÁLE mít na pozoru.

Nemohu zde obšírně všechno vypisovati a na svědectví uváděti, co jsem v Rusích o Slovanstvu mluviti slyšel a vyrozuměl; dosvědčiti však mohu, že Rusové s ostatními Slovany nikoli bratrsky, nýbrž nepoctivě a sobecky smýšlejí. Jak směšno, jak neprakticky bylo by tedy s tajným nepřítelem svým, který rouchem bratrským chtivost svou jen zakrývá, bratrovati se!!“

MarekBadatel ( 14. listopadu 2023 22:35 )

EU UA bez oblastí na východě a na jihu kde je plyn a ropa (proto je Rusové zabrali) nepřijme, taková Ukrajina nebude ekonomicky soběstačná. Udělali to proto aby je Ukrajinci nemohli nahradit v těžbě plynu a ropy a dodávat místo nich.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa