Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Expert o ukrajinské cestě do NATO. „Pravděpodobně pozvána nebude,“ míní. A proč je důležité Finsko?

Autor: Martin Valeš, pah - 
21. června 2023
15:00

Ukrajina čelící ruské invazi klepe na dveře Severoatlantické aliance, a i když její vstup není na pořadu dne, doufá v maximální podporu NATO. Co může očekávat? A bude mít Západ nadále vůli i kapacitu Ukrajinu vyzbrojovat? To byla témata Epicentra s Ondřejem Ditrychem z Ústavu mezinárodních vztahů, výzkumníkem zaměřeným na otázky bezpečnosti v Evropě i postsovětském prostoru.

„Se summitem jsou spojena velká očekávání, a to zejména ve vztahu k Ukrajině," říká Ondřej Ditrych z Ústavu mezinárodních vztahů. „Pro Alianci opravdu strategický přelomový summit byl ten poslední madridský, kde byla přijata nová strategická koncepce z hlediska posilování potenciálu odradit možného protivníka, v tomhle případě především ruskou federaci,“ dodává Ditrych. Podle něj je tento summit ve Vilniusu spíše potvrzením nastolené vize a očekávání se týkají především podpory Ukrajiny. „Ukrajina nebude s největší pravděpodobností pozvána do Severoatlantické aliance,“ konstatuje Ditrych, přičemž poukazuje na potřebu konkrétních kroků a dalšího balíčku pomoci pro Ukrajinu.

„To, že Švédsko ještě není členem NATO, bych řekl, že vážné důsledky nemá,“ míní Ditrych. „Pokud by Švédsko zůstalo před branami Aliance dlouho, pokud by tomu Turecko opravdu dlouhodobě bránilo, a nemluvíme jenom o Turecku, ale také o Maďarsku, tak to by mělo nepříznivý dopad v tom smyslu, že by to ukázalo, že je Aliance nějakým způsobem rozdělena na poměrně důležitém tématu, jako je to, kdo je členem a kdo není členem Aliance,“ vysvětluje Ditrych. Přesto dodává, že takový scénář není pravděpodobný.

Klíčové Finsko

Ditrych také zdůrazňuje přínos Finska - umožňuje účinnou obranu částí aliančního území v blízkosti Ruska. „Z bezpečnostního hlediska je velmi důležité členství Finska, protože určitým způsobem činí z Baltu alianční moře a odstraňuje překážky pro možnou účinnou obranu částí aliančního teritoria, zejména v Pobaltí.“ Tímto se podtrhuje strategická hodnota finského členství v kontextu bezpečnosti a ochrany území Aliance.

Video  Řehka na Hradě: Musíme se chystat na riziko velkého konfliktu.  - ČTK/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa