Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Nový šéf Hospodářské komory o vládním balíčku: Do konce srpna také jeden představíme

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
7. června 2023
14:43
Autor: David Polák, Markéta Volfová - 
7. června 2023
13:45

Největším podnikatelským svazem v Česku je Hospodářská komora. Ta má od června nové vedení. Jeho volba proběhla v době, kdy vláda představila svůj úsporný balíček, za který schytala velkou kritiku, a to i od podnikatelů. Zvýšit se totiž mají odvody živnostníků či firemní daň z příjmu. Jak by chtěli podnikatelé tuto vládní reformu změnit? A jaký bude do budoucna vztah mezi podnikateli, kabinetem a odbory? O tom všem byla řeč v Epicentru s novým prezidentem Hospodářské komory Zdeňkem Zajíčkem.

Zajíček je se svým předchůdcem Vladimírem Dlouhým, co se týká připomínek ke konsolidačnímu balíčku vlády, za jedno: „Ty výhrady dávala komora dohromady ve velmi krátkém termínu. Měli jsme na to pouhých pět dní. Nicméně naši odborníci ve velmi krátké době tyto připomínky zpracovali a poslali je na vládu.“ 

„My v každém případě budeme usilovat, abychom některé věci prodiskutovali. A pokud nebudeme schopni některé věci vysvětlit, obhájit v tuto chvíli při projednávání, budeme se snažit, aby se přišlo s dalším balíčkem,“ komentuje prezident Hospodářské komory pravděpodobnost toho, že Fialův kabinet na nějaké navrhované změny přistoupí.

Zároveň přidává, že komora chystá vlastní balíček směřující na odstranění zbytečných regulací a byrokracie při podnikání: „Pokud už v tuto chvíli vláda a koalice přišla s tím, že se budou věci týkající se konsolidace veřejných financí týkat i podnikatelů, ať už jde o zvýšenou sazbu, nebo zrušení některých výjimek, pak bychom očekávali, že na druhou stranu vláda přijde s nějakými jednoznačnými opatřeními, které pomohou podnikání v České republice,“ vysvětluje s tím, že by balíček měl být připraven do konce srpna.

„První jednání k vypořádání připomínek by mělo proběhnout zítra. Předpokládám, že tam budou stanoveny další postupné termíny, ve kterých se budeme scházet a budeme diskutovat,“ přidává s tím, že pokud bude v budoucnu potřeba, je komora připravená oslovit i další poslanecké kluby.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

profano ( 7. června 2023 16:37 )

Lobistická instituce.😭🤮

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa