Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Boj o manželství pro všechny: „Někteří hrají tuhle hru dost ostře,“ říká právnička

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
5. června 2023
15:28
Autor: Markéta Volfová - 
5. června 2023
14:00

 Poprvé v tomto volebním období začali poslanci jednat o návrhu na manželství pro páry stejného pohlaví. Výsledek se zatím nedostavil. I proto, že koalice není v otázce za jedno. Pět let leží návrh ve Sněmovně a za tu dobu se nestal dostatečnou prioritou. Proč? Nejen tomu se věnovalo Epicentrum s Adélou Horákovou, právničkou iniciativy Jsme fér.

K hlasování o tomto návrhu změny občanského zákoníku se Poslanecká sněmovna prakticky pět let ne a ne dopracovat. Z výroků řady poslanců přitom vyplývá, že už by se do toho rádi pustili.

Načasování je ale mnohdy diskutabilní. I proto se často mluví o politické hře, spíš než o zájmu změnu prosadit: „Možná pro některé to hra je. Pro nás to hra není. Pro nás to jsou naše životy a naše děti. Takže mě to mrzí. Někdo tu hru asi hraje dost ostře. Ale doufám, že je ve sněmovně i dost lidí, kteří za nás takzvaně kopou,“ říká ke zdlouhavému vývoji členka iniciativy Jsme fér.

„Za ta léta víme, kteří politici, které strany nás podporují, nepodporují. V tom čase se to teda i mění. A musím říct, že my z toho vývoje máme velkou radost. Na plénu Sněmovny, tuším, minulý týden vystoupila třeba poslankyně Válková, která před těmi pěti lety dokonce spolupodepsala ústavní zákaz manželství pro všechny. A hovořila tam o tom, že názor změnila. Míra podpory, kterou třeba máme v hnutí STAN v porovnání s tím, jaká byla před pěti lety, je také výrazně větší. Čili řekla bych, že ve velkém počtu stran ta podpora s časem narůstá,“ přidává Horáková.

Právnička věří, že se nakonec podaří manželství pro všechny do konce tohoto volebního období odhlasovat: „V tuhle chvíli se naděje a snahy upínají k tomu, aby bylo aspoň hlasováno v prvním čtení, protože po těch pěti letech od doby, kdy byl zákon přeložen poprvé, se hlasovalo jenom jednou, a to v době, kdy už tak trošku bylo jako jasné, že se to nestihne dokončit,“ říká.

dr.x.crement ( 6. června 2023 07:21 )

Ženy mají stejně nejraději psy.­....­....­....­....­....

krapotkin ( 6. června 2023 06:59 )

A co takhle zoofilie ?

1pravda1 ( 5. června 2023 18:50 )

nenene - žádné rodič jedna a rodič dvě, náhradní mateřství, kdy matka předá novorozence dvěma gayům a oni pak říkají dítěti, že ono žádnou maminku nemá... a adopce dětí jen těch, které už můžou vyjádřit souhlas s tím, že ho budou vychovávat dva muži...

harpyje ( 5. června 2023 17:34 )

Mela by se u registrovanyho partnerstvi srovnat legislativa pokud jde o sjm (asi teda sjrp), dedictvi a dalsi prakticky zalezitosti a tim tyhle debaty jednou provzdy utnout...predevsim v ty casti ktera uz se zacina tykat deti

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa