Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Exšéf České pošty pro Blesk o vyhazovech listonošů: Doručovat se bude jen dvakrát týdně?

Video se připravuje ...
Autor: Markéta Volfová - 
29. března 2023
05:00

Dva tisíce dvě stě šedesát devět zaměstnanců České pošty přijde vzhledem k chystanému uzavření tří set poboček tohle léto o místo. Tento krok má být ale pouze začátkem transformace státního podniku. Jakým směrem bude pokračovat a jak se změny odrazí na našich poštovních schránkách? To nastínil v Epicentru Blesku bývalý ředitel České Pošty Roman Knap.

„Vidíme státy, ať už je to Itálie některými regiony nebo Finsko a další země, kde říkají, nebudeme doručovat každý den, protože to je ekonomicky, ekologicky, ale i věcně absolutní nesmysl,“ nastínil exředitel způsob, jakým by do budoucna měla fungovat také Česká pošta.

Kromě toho je tady nějaká expresní služba, která je velmi drahá a každý si rozmyslí, jestli ji využije a tu zásilku si tam ten samý den nebo do druhého dne nechá doručit. V tomto směru očekávám, že se bude měnit třetí směrnice Evropské komise o poštovní službách, kde je velký tlak poštovních operátorů v rámci celé Evropy na to, aby se tento parametr rozvolnil,“ přidává s tím, že pravděpodobně brzy i u nás budou pošťáci chodit po ulici jednou nebo dvakrát týdně.

„Ono to půjde. Mladí lidé ani neuvažují nad tím, že mají poslat nějaký dopis. Samozřejmě je tady pořád velká část populace, která je zvyklá na tradiční formu komunikace, takže ono to nějak zabolí, ale na číslech vidíme, že počet odeslaných dopisů rapidně klesá dolů. Teď to není o emoci, o tom, že je mi to líto, nebo že už to není, co to bývalo,“ vysvětluje Knap.

 

soorry ( 29. března 2023 14:46 )

Už vidím holuba s recomandem, dopis na jedné noze, podepsaný list na druhé a v zobáku propisku, nezazvoní, nezavrká.

Martin-Marty Polcer ( 29. března 2023 11:00 )

Jen koment a připomínka. Odvolaný ředitel pošty,který teď dává "hraběcí" řady vykřikoval a holedbal se při svém jmenování jak provede transformaci a jak vyvede českou poštu z "červených čísel" a tvrdil,že už v roce 2022 bude pošta v zisku,by měl mlčet a vrátit svůj plat.Protože teď tady někdo lže a to buď bývalý ředitel pošty nebo ministr,který tvrdí,že pošta je před krachem.Tak ať si každý vybere....

Jan Frait ( 29. března 2023 10:28 )

Za Rakouska Uherska se pošta doručovala ráno a odpoledne. Ale to bylo za monarchie.

Jokl ( 29. března 2023 09:50 )

Přínosné bude zaměstnat místo dorčovatelů poštovní holubi.Protože pošta neručí za nedoručené zásilky,tak nebude na škodu,když slabšího holuba sežere nějaký predátor.V Praze je holubů dost,tak by nebylo od věci přeškolit je na státní zaměstnance,kde svou inteligencí lehce zapadnou mezi stávající kmenové zaměstnance .V Praze je centrum největších všeználků v republice,kteří si poradí se vším a toto zvládnou levou zadní,zvlášť,když mají v čele náčelníka Velkou hubu,­Ropu­šana­.Holu­bi dostanou příkaz,aby si našli potravu při doručování zásilek,takže provoz této doručovací eskadry bude s nulovým náklady.Tím se dosáhne toho,že bude víc financí na vyplácení odměn pro vedoucí manegement včetně vedoucího guru Ropušana.Tím se dosáhne optimalizace provozu doručovacích služeb.V Praze bude založeno výcvikové centrum poštovních holubů,kde se budou nejen cvičit,ale i třídit na ptáky pro běžný provoz,expresní a noční eskadry.Vzniklé problémy se musí řešit hned v zárodku.Zéjména bude nutné potlačit vznik odborové organizace poštovních holubů.To se dá vyřešit zvýšeným přísunem zrní pro vedoucí odbojné holuby.Úkol je to nelehký,ale jsem přesvědčen,že Ropušan to s přispěním soudruha náčelníka a pražského hradního pána Pávka lehce zvládne.Jsem přesvědčen,že po roce můžeme vládní,pražskou letku holubů přihlásit k zápisu do seznamu světového dědictví UNESCO.

Květoslava Velanova ( 29. března 2023 09:25 )

Tak to jsme to někam ...dopracovali. My ne, spíš ti šéfové Pošty, kteřį si vypláceli nehorázné odměny. A teď to zase odskáčou ti, co jsou " dole " Dostanou vyhazov! Třeba jim bude nabídnuta tučná odměna a dobré hodnocení, jak je to u nás zvykem( viz.Jurečka ).

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa