Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Válečný zpravodaj z Ukrajiny: Padaly na nás střepiny z raket. Co ho překvapilo v Bachmutu?

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
23. ledna 2023
15:39
Autor: Markéta Volfová, pah - 
23. ledna 2023
14:00

 Ruské jednotky už částečně obklíčily město Bachmut na severu Doněcké oblasti. Nepřímo to potvrdil ukrajinský generální štáb. Bachmutu se původně měla zmocnit Wagnerova skupina. Boje jsou ale vleklejší než prezident Vladimir Putin očekával. Válečný zpravodaj Vojtěch Boháč v pondělním Epicentru popsal realitu na bojištích. Hovořil také o tom, zda přetrvává po necelém roce odhodlání Ukrajinců k boji.

„Je tam po nocích tma kvůli nedostatku energie,“ popisoval Vojtěch Boháč své dojmy z hlavní metropole Ukrajiny. „Kamarádka mi řekla, my už jsme si na to tak nějak zvykli, že vlastně ani nevím, že je tady něco jinak, vidím na cestu, takže přece není problém, ale jinak tam můžete do jedenácti večer, kdy je policejní hodina, si dát pivo v hospodě. Obchody fungují, nakoupíte úplně všechno, co před válkou, jenom je tam vlastně ta tma,“ vzpomínal šéfredaktor reportážního webu Voxpot na svou poslední cestu Ukrajinou. 

Ač se podle jeho slov dá říci, že v hlavním městě Kyjev nebo Lvov se život do určité míry uvolnil, čím blíže frontě, tím více je z místních obyvatel cítit velká únava.

„My jsme byli v kostele a najednou začaly padat rakety kousek na elektrárnu za kostel, takže první to vysklilo okna kostela, pak jsme vyšli ven a dopadla další raketa. Padaly na nás i střepiny z ní. A tohle je tam vlastně ta každodenní realita,“ vzpomínal na některé zkušenosti z Chersonu.

„Pak jsme byli v Bachmutu, který vypadá, že zřejmě velice brzo padne do obklíčení a dost pravděpodobně ho získá ruská armáda. Tam bylo také ostřelované centrum města a bylo prakticky zničené celé. Lidi tam už třeba šest měsíců žijí ve sklepech,“ popsal realitu ukrajinských obyvatel na frontové linii. Všichni ale podle jeho slov i nadále říkají, že budou bojovat do posledního.

V dříve sedmdesáti pětitisícovém Bachmutu zůstalo něco kolem 15 000 lidí, takže zhruba pětina. „Ti, co zůstali, tak právě dost z nich jsou lidé, kteří by víceméně vítali Rusko, kdyby přišlo, jsou to dost často vlastně takové vrstvy lidí, kteří nám většinou říkali, že nemají, kam jít, nemají na to peníze,“ vysvětlil kritickou situaci těch kteří neměli možnost z bombardovaného města odejít. 

Vojtěch Boháč také prozradil co, ho v Bachmutu překvapilo: „Hrozně moc lidí, co tam zůstali, tak byli opilí, což se dá samozřejmě chápat, že když nebojujete a jste ve městě, které je neustále bombardované, tak potřebujete nějakým způsobem ulevit tomu napětí.“

Video  Boje v Bachmutu (video)  - Twitter
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

modrosvazak ( 24. ledna 2023 09:03 )

No právě z Prahy je vypraskali na venkov s starej te se.

modrosvazak ( 24. ledna 2023 09:02 )

Jim jde také o život, že jo to je prostě válka. Nejlepší je diplomatické jednání.

Annika ( 23. ledna 2023 23:37 )

Vojta blouzni a jen opakuje noty z vyzsich mist.V Ukrajinske armade se siri tubera a nekteri vojaci se chystaji na Zelenskeho ktery je nechava bez podpory v zakopech na pospas Wagnerovcum kteri je vyzyvaji do zajeti a kdyz neuposlechnou tak je jejich konec.

modrosvazak ( 23. ledna 2023 21:29 )

Chudáci, ten je zalezlý v bunkru v Kyjevě a mladé posílá na smrt. Nejlepší by bylo poslat fialový hnus do první linie, když tolik chtějí tu válku a na lidi hrají jací jsou hrdinové.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa