Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Šmejdi zneužívají vysokých cen energií: Přibývá podvodných telefonátů, jak se bránit?

Video se připravuje ...
Autor: Markéta Volfová - 
14. prosince 2022
05:00

Přes zákaz nevyžádaného telemarketingu, který platí od začátku letošního července, přibývá nahlášení těchto obtěžujících hovorů. Podle člena Rady Českého telekomunikačního úřadu Lukáše Zeleného jde ale naopak o jev pozitivní. Lidé si totiž díky dlouho diskutované úpravě zákona pomalu zvykají tyto nekalé praktiky nahlašovat. Aktuálním tématem číslo jedna se pro tyto obchodníky staly zcela pochopitelně nabídky energetických služeb. A v leckterých případech tak může zákazník přijít o desítky až stovky tisíc korun.

„V době, kdy je nějaká krize ve společnosti nebo lidé dostávají obavy, mají strach třeba z důvodu vysokých cen energií nebo i jiného zboží, tak se toho vždycky někdo snaží využít. Často se jim říká takzvaně šmejdi,“ popisuje Zelený z telekomunikačního úřadu nejčastější praktiky těchto obchodníků. Více než polovinu hlášených nevyžádaných hovorů tak nyní tvoří nabídky energetických služeb. „Třeba oblast fotovoltaiky, tam si umím představit, že pokud někdo podlehne, ta částka může být opravdu velmi vysoká,“ dodává.

„Zejména spotřebitelé ve vyšším věku, ti zranitelní, třeba senioři, často neumí říct ne. Nechají se dotlačit a přesvědčit k tomu, aby řekli ano v nějaké fázi toho hovoru. A třeba uzavřeli smlouvu, protože pro určitou část zejména těch starších seniorů je říci ne a položit hovor velmi nezdvořilé,“ říká Zelený.

Pozor i na kryptoměny

„Časté jsou i investice do kryptoměn. A jak já vlastně vím i z činnosti tady spotřebitelského ombudsmana Blesku, stížnosti na investice do kryptoměn jsou poměrně časté. A tam ti lidé mohou přijít o jednotky tisíc, ale až třeba po sto až sto padesát tisíc korun. Záleží na tom, jak dlouho se nechají přesvědčovat a na okamžiku, kdy si uvědomí, že to asi nebude úplně ta, řekněme, reálná správná investice,“ vysvětluje.

bullshit ( 14. prosince 2022 08:35 )

Při tom by stačilo jen jedno - místo mnohdy nesmyslných úprav uzákonit, že nelze po telefonu uzavírat jakoukoliv smlouvu. Zákon platí a stejně volají...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa