Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 24°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Stanjura v Blesku o daních: Přímé nezvýšíme, ale… Posvítí si na výjimky. A o kolik zkrouhne rodičák?

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
22. listopadu 2022
16:00
Autor: Vera Renovica, pah, for - 
22. listopadu 2022
13:45

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) byl hostem pořadu Epicentrum. Strážce státní kasy okomentoval nejen to, jak se dívá na prezidentské veto státního rozpočtu, ale také na to, zdali by si uměl představit zavést superhrubou mzdu. Některá slova hlavy státu Miloše Zemana si ale vzal k srdci a pozorně se podíval na daňové výjimky a myslí si, že je schopen získat jejich zrušením či předěláním i 70 miliard korun. V první části pořadu okomentoval i nápad na zkrácení rodičovské dovolené či to, proč nechce danit další neřesti, jako je tiché víno.

Vedle možných příjmů a šetření v rámci opatření proti energetické krizi se Stanjura pozastavil i nad tím, že prezident Miloš Zeman vetoval rozpočet na letošní rok a údajně má v plánu smést ze stolu i rozpočet na příští rok. „Přijde mi to zbytečné, jediné co se stane je to, že to nabere 15denní zpoždění,“ konstatoval. Připomněl, že Zeman v minulosti podpořil rozpočty předchozích let, které přinášely deficit v řádkách stovek miliard a přitom tehdejší vlády neměly takové obtíže, jako má vláda nynější.

„Oficiálně to je kvůli superhrubé mzdě, je to v těch papírech co nám zaslali do Sněmovny a nemám důvod zkoumat, jestli je to ten pravý důvod,“ dodal v pořadu Epicentrum na dotaz, zdali je uváděný důvod tedy opravdu tím klíčovým pro hlavu státu.

Superhrubá mzda by přinesla 80 miliard, Stanjura je chce nechat lidem

Ministr si neumí představit, že by superhrubou mzdu zavedl znovu. „Byla by to špatná zpráva pro všechny zaměstnance. V těchto těžkých dobách zvedat daně mi nepřipadá jako dobrý nápad. Dostali bychom 80 miliard, o těch 80 miliard by měly méně rodiny a požádaly by možná o dávky a my tedy to moudře rozdělili někomu jinému, to nepovažuji za dobrý nápad,“ uvedl v pořadu Blesku.

Nicméně si slova prezidenta o rozpočtu a jeho apely vzal k srdci a blíže se podíval na daňové výjimky, kterých má český systém požehnaně a stojí státní kasu 400 miliard. Podotknul, že je schopný prosadit zrušení některých výjimek, což by mohlo přinést 70 miliard. „Určitě navrhnu zjednodušení – zrušení daňových výjimek. Daně mají být nízké a jednouché a čím je výjimek více, tím je to komplikovanější. Ale v těch 400 miliard jsou věci, na které nesáhneme, protože jsou správné. Například základní sleva na daňového poplatníka, což je 130 miliard, které bychom vzali plátcům daní, což je přes 30 tisíc ročně,“ konstatoval s tím, že další takovou výjimkou je zdaňování důchodů.

Stanjura nechtěl prozradit, jaké výjimky by zrušil, namátkou ale uvedl, že si posvítí například na slevu na vyživovaného manželka či manželku.

Zkrácení rodičovské ano, i nezdanění hříchů

Moderátorka se pozastavila i nad návrhem Národní ekonomické rady vlády o zkrácení doby pobírání rodičovského příspěvku, Stanjura v tomto ohledu zmínil, že je to věc k diskuzi a dle vyjádření se staví na tu stranu, která by rodičovskou zkrátila. I z toho důvodu, že máme rodičovskou dovolenou jednu z nejdelších na světě. Zdůraznil ale, že je zapotřebí nejdříve vyřešit to, aby byly kapacity v zařízeních pro předškolní děti a aby se rozvíjely zkrácené úvazky. Vidí v tom přínos, rodiče by totiž byli co nejdříve znovu plátci daní. Zmínil také, že je proti valorizaci rodičovského příspěvku, ač jsou ve vládě hlasy pro přijetí takového opatření.

Stanjura promluvil také o tom, proč nechce zvyšovat daň za „tiché víno“. „To je sociální inženýrství, to bychom mohli takto zdaňovat více i sladké nápoje. Lidé jsou hříšní a my je zákonem nezměníme,“ konstatoval s tím, že to za ty dvě miliardy nestojí a je to spíše negativní motivace pro lidi, jak žít zdravěji. Radši by se zaměřil na pozitivní motivaci, jako je lepší zdravotní péče pro ty, kteří se o svůj život starají.

Stanislav Jeníček ( 24. listopadu 2022 09:49 )

A já tvrdím že můj bratranec o kterém se dodnes občas mluví, nesežral babičce chaloupku, ale byl to světově proslulý dealer perníku...

panda82 ( 23. listopadu 2022 10:58 )

no ukrajinské banky má pod palcem bratranec Petra Fialy, Tomáš Fiala, ten se bratříčkuje se Sorozem, proto přesun peněz na Ukrajinu a češi platí a platí

panda82 ( 23. listopadu 2022 10:53 )

Kalousek tvrdil, že superhrubá mzda je výhodná pro zaměstnance, takže jsme daně platili místo 15% ,23% vč. sociálního pojištění, oblbli lidi a přineslo jim to 70 miliard, a teď to má zachránit Stanjurovo rozhazování, hnus. Kdy se zřeknou svých platů, a to si zadali, že od milionového příjmu neplatí sociálku, proč?

bizon_pepa ( 22. listopadu 2022 22:28 )

Zeman je evidentně chytřejší než stanjura. Asi by se měl podívat na to, proč mu to vrátil.

Mirah Harvan ( 22. listopadu 2022 20:20 )

Vláda všechny příjmy snižuje aby mela peníze pro ukrajinský příživníky

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa