Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 23°C

Sunak není salát, ale skotská whisky: Politolog řekl, jaké první kroky očekává od nového premiéra

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
25. října 2022
15:25
Autor: Markéta Volfová, pah - 
25. října 2022
14:30

„Myslím, že Sunak bude mít trvanlivost minimálně dobré skotské whisky,“ řekl v pořadu Blesku Epicentrum politolog žijící v Británii Matěj Trávníček. Uvedl, jaké očekává kroky od nového britského premiéra Rishiho Sunaka a předpověděl mu delší funkční období, než jaké měla jeho předchůdkyně Liz Trussová. Ta podle vtipu některých britských deníků měla kratší trvanlivost než salát ze supermarketu.

„První kroky očekávám takové, že přijde jmenování vlády, což zabere nějaký čas. Zítra ho čekají první parlamentní interpelace. To je příležitost, abychom se podívali na to, co si myslí, jak se dokáže utkat s lídrem opozice Keirem Starmerem a dalšími labouristy na parlamentní půdě. Dále očekávám nějaký jasnější ekonomický plán. Bude důležité, aby nová vláda jasně řekla, co mají lidé čekat a na co se mají připravit, aby i firmy věděly, co mají čekat v daňové oblasti a v oblasti podpory z hlediska energetické krize,“ uvedl Trávníček.

Dva úkoly pro premiéra

Podle něj Sunak čekají dva hlavně dva úkoly – první zmiňované jmenování vlády. Personální změny ve vládě prý budou středního rozsahu. „Některé ministry si možná nechá, některé přesune na jiné resorty. A samozřejmě do vlády přivede svoje podporovatele nebo lidi, kteří jsou mu blízcí. Ve vládě patrně skončí Jacob Rees-Mogg, jeho vztahy se Sunakem nejsou dlouhodobě vnímané jako dobré. Je důležité říct, že v porovnání s Českem to v Británii funguje trochu jinak. V Česku je většinou politik jasně profilovaný na určitý resort, naopak Británii jsou politici spíše univerzální,“ to znamená, že za kariéru vystřídají několik resortů.

Kromě sjednocení na personální rovině – sestavení své vlády, ho čeká i sjednocení v rámci strany. „To bude mnohem složitější. Sunak bude usilovat o sjednocení okolo stranického středu ohledně politiky,“ politolog mluvil o rozporech v rámci Konzervativní strany v tématech, jako je třeba migrační politika. Trussová se podle Trávníčka pokusila o liberálnější migrační politiku, skrze niž chtěla podpořit ekonomický růst, to však narazilo na odpor protiimigračního křídla strany. Kompromis se bude hledat obtížně také v rámci ministerstva životního prostředí, ohledně green dealu.

Není to smrt demokraci

Trávníček komentoval i některou kritiku, že Sunak je další premiér, který nebyl zvolen. „Já si nemyslím, že to je smrt demokracie,“ jak uvádějí některé zejména skotské deníky. „V britském ústavním systému je premiérem ten, kdo má za sebou většinu v dolní sněmovně. To je v tuto chvíli Rishi Sunak a je to nezpochybnitelné. Pokud je to speciálně ze Skotska nebo jsou to poslanci skotské nacionální strany, kdo mluví o konci demokracie, tak by mělo být připomenuto, že to jsou právě oni, kdo nerespektují referendum o setrvání Skotska ve Spojeném království a volají neustále po novém referendu,“ objasnil, připustil však, že Sunak by měl samozřejmě silnější mandát, kdyby proběhlo hlasování mezi všemi členy strany.

Dodal zároveň, že by tím Britové přišli o další týden. „Ona ta rychlá volba teď je výsledkem dlouhé volby předtím, to znamená letos v létě, která umožnila všem, aby se vše pořádně prodiskutovalo, aby se seznámili s kandidáty, aby se seznámili s jejich návrhy. Sunak v létě neuspěl, nicméně varoval před ekonomickými důsledky, určitými důsledky různých návrhů, které v určitých konturách už tehdy představovala Liz Trussová,“ podle Trávníčka nebylo třeba to nechávat další týden „vyhnívat“, odklad by podle jeho slov ničemu nepomohl. „Za ten týden by se nic zásadního nezměnilo.“

Proč Sunak neuspěl už v létě?

Trávníček se domnívá, že Sunak se ze svého letního neúspěchu poučil, a to v rámci komunikace, která byla během jeho kampaně i před ní „jaksi bombastická“. „Na britský vkus to bylo hodně americké. Nyní když oficiálně ohlašoval kandidaturu, už to bylo mnohem střídmější, mnohem, řekněme, britštější, takže myslím, že už k nějakému progresu došlo,“ uvedl politolog.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa