Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Síkela pro Blesk: Nízké ceny energií jsou navždy pryč! Nezaspali jsme a máme plán

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
30. srpna 2022
12:42
Autor: Pavlína Horáková, vol - 
30. srpna 2022
10:30

Trh s energiemi přestal fungovat, hlásil v pondělí ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN). Jak ho rozmrazit? A zaspal při řešení problému s rychle rostoucími cenami elektřiny i plynu? Síkela se obhajoval v úterý v pořadu Epicentrum na Blesk.cz. Promluvil o „fatálních cenách“, ale i plánu a nutnosti řešení na evropské, ale i lokální – české úrovni. Plán nemá „léčit“ následky, ale příčiny, věří Síkela a odmítá kritiku za zaspání. Zároveň varuje před tím, že velmi nízké ceny energií jsou „navždy pryč“.

„Přestože někteří tvrdili minulý týden, že trh nemůže přestat fungovat, tak on opravdu přestal fungovat, on zamrzl, a my ho proto musíme opravit,“ hlásil v pondělí Jozef Síkela (z STAN) na mimořádné tiskovce.

V úterý zavítal pořadu Epicentrum na Blesk.cz přiblížit, jak k téhle opravě chce přistoupit. „Ceny elektřiny vyletěly extrémně vysoko, až vlastně na 1000 euro (za megawatthodinu – pozn. red.), protože prodejci elektřiny přestali tu elektřinu na evropských trzích nabízet,“ poznamenal. Nyní vyvstává palčivá otázka, co s tím. Podle Síkely je třeba rozmrazit trh a „umožnit to, aby na trh přišla nabídka elektřiny“. Jak?

Intervenční fond a oddělení cen plynu a elektřiny

„To, k čemu došlo, ještě bylo vyhroceno tím, že máme extrémní sucho v Evropě, na jihu Evropy a na Balkáně nelze spustit hydroelektrárny, protože není dostatek vody. Dokonce Skandinávie, která vždycky dodávala elektřinu, začala omezovat provoz hydroelektráren, aby si vytvořila zásoby v těch nádržích na případnou studenou zimu. Do toho přišla odstávka jaderných elektráren nebo části jaderných reaktorů ve Francii. Ohromně se zvýšila poptávka po elektřině. A tyto dvě kombinace – tzn. ceny plynu, které vlastně tlačí tu cenu elektřiny z titulu té tzv. závěrné elektrárny, protože ta poslední dodávka toho nejdražšího zdroje určuje celkovou cenu, v kombinaci s vysokou poptávkou tlačila ceny nahoru,“ popisuje Síkela.

Co je možné nyní dělat? „Můžeme udělat velmi rychle nějaký intervenční fond, můžeme poskytnout jako jednotlivé členské státy obchodníkům tak, abychom ten trh s elektřinou rozmrazili. Tím druhým opatřením je, že se musíme zamyslet nad tím, kdy nám ta závěrná plynová elektrárna cenu elektřiny nahoru, jestli by nebylo na místě právě pro výrobu elektřiny z plynu aspoň dočasně ty dvě ceny rozpojit,“ poznamenal ministr.

Síkela: Velmi nízké ceny energií jsou navždy pryč

Právě to má být předmětem Mimořádné rady ministrů pro energetiku, která se na popud Síkely má konat 9. září. Ceny energií ani po zásazích už neklesnou na předválečnou úroveň, varuje ministr.

„To už nebude možné, to velmi dlouhé období velmi nízkých cen energií je navždy prč a možná je to i správně. Ono to vedlo k tomu, že jsme ty energie považovali za bezcenné, že jsme s nimi nešetřili, nemuseli jsme s nimi šetřit, nikdo si nelámal hlavu. Najednou jsme konfrontováni se situací, která tady nebyla. Že najednou by třeba nebyl pln bez ohledu na to, kolik jste ochotni za něj zaplatit. A to je prostě úplně nová situace, na kterou musíme reagovat,“ apeluje Síkela.

I z Česka tak vychází volání po celoevropském řešení problému. A konkrétně po zmíněném oddělení ceny plynu od cen elektřiny. „Pokud se nám podaří snížit ceny energií v rámci celé Evropy vhodnými opatřeními, jednak jako ČR ušetříme ohromné množství peněz, které bychom museli vydat na lokální opatření, protože my budeme léčit příčinu, my nebudeme léčit příznaky. A tím nám zbude víc peněz na cílenou pomoc jak domácnostem, tak i odvětvím průmyslu zejména těm, které jsou energeticky náročné. A to je ten plán. Sundat ceny tím, že začneme zasahovat do trhu, že ho opět zlikvidníme, že odpojíme tu část cenotvorby, která tlačí cenu velmi vysoko. A do toho přidáme lokální opatření na úrovni ČR,“ načrtl Síkela v pořadu Blesku možné řešení.

Česko v ruské pasti

Za „prapříčinu“ současných potíží s vysokými cenami elektřiny a plynu označil Síkela v Epicentru opět cenovou válku Putinova Ruska s Evropou. „Tuto příčinu můžeme vyřešit jenom tím, že vlastně postupně od dodávek surovin z Ruské federace odejdeme a staneme se na nich nezávislými,“ vyzval.

Evropě nevyšla sázka na levný ruský plyn a levné dodávky surovin z Ruska, říká. „Rusko nás prostě vlákalo do pasti a my jako ČR jsme byli jedna ze zemí, která se tam nechala vlákat velmi lehce,“ míní Síkela.

Zaspal ministr průmyslu? Kritiku odmítá

Právě ministr Síkela však čelí kritice, že při řešení nastalé situace zaspal. Tepe ho hlavně opozice. Ale obdobné hlasy se ozvaly již i z řad vládní pětikoalice. „Pan ministr průmyslu trochu zaspal, bylo vidět po té naší tiskovce, kdy my jsme řekli naše návrhy a najednou začali v éteru lítat nápady, jak se rychle všechno svolá a řeší… Musím říct, že mám v asociaci hejtmany ze STANu a ti o tom neměli žádné informace, že pan ministr něco řeší,” uvedl v ČT šéf Asociace krajů ČR a jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS).

Síkela to odmítá. Vláda a MPO se snažily pomoc zacílit na období, kdy bude nejvíc potřeba. „Je pravda, že to, co se stalo minulý týden, já jako člověk, který se na komoditních trzích pohyboval dlouhá léta, jsem očekával, že přijde v zimě, protože jsem počítal s tím, že se zastaví dodávky plynu z Ruska úplně, že se bude muset čerpat ze zásobníků, že bude velká nervozita, protože každý bude počítat, jestli nám plyn do konce zimy dojde, jestli bude dostatek elektřiny. Ale nepřekvapilo to jenom mně, to překvapilo v zásadě celou Evropu,“ míní Síkela.

„Pro nás jako pro ČR a pro ekonomiky jsou vlastně ty vysoké ceny energií fatální. A teď se můžeme bavit o tom, jestli opatření, které přijímá MPO a naše vláda, jsou časově správně nastavené. My jsme se chtěli vyhnout tomu, co udělaly některé státy, tzn. v okamžiku, kdy ta situace už byla napjatá, ale nebyla ještě vyhrocená, tzn. byla únosná, tak vlastně začaly podporovat ceny energií. To, že skoro všechny země zastropovaly, není pravda. Těch zemí, které nějakým způsobem zastropovaly ceny energií, je velmi málo,“ dodal Síkela pro Blesk.

Ladislav Obercian ( 1. září 2022 01:44 )

No jo, ale předse se nezvolili sami...

dynaty ( 31. srpna 2022 06:21 )

když ten Babiš je tak po ruce

dynaty ( 31. srpna 2022 06:18 )

dynaty ( 31. srpna 2022 06:16 )

svatá pravda

Uživatel_5409780 ( 31. srpna 2022 05:55 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa