Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Zprávy o znečištěných plážích a požárech v Chorvatsku: Nakolik vám mohou zkazit dovolenou?

Video se připravuje ...
Autor: Markéta Volfová - 
11. srpna 2022
05:00

I letos vyráží na letní dovolenou do Chorvatska velké množství Čechů. Z oblíbené destinace ale přicházejí zprávy, které mohou od jejího výběru leckoho odradit. I když mezi turisty panuje všeobecné přesvědčení, že voda v Chorvatsku je jednou z nejčistších v Evropě, nyní přibývá informací o kontaminaci moře fekáliemi. Podle vedoucího konzulárního oddělení českého velvyslanectví v Záhřebu Tomáše Stoliny ale není problém nijak rozšířený. 

„Náš zastupitelský úřad nemá informace o tom, že by šlo o nějaký systémový problém. Myslím si, že to spíš odpovídá stavu infrastruktury. Týká se to zejména kanalizace, které nejsou třeba dimenzovány v těch menších letoviscích na tak velký počet obyvatel turistů, kteří tam přes zbytek roku prostě nejezdí.  Ale určitě bych to nebral tak, že je to plošný problém,“ komentuje situaci Stolina. 

„Já myslím, že pro chorvatskou stranu je samozřejmě nejdůležitější spokojenost turistů. Místní média se hodně věnují těmto problémům upozorňují na to, takže myslím, že na lokální úrovni dochází  k tlaku na místní samosprávy, aby se tím zabývali. Našim občanům doporučujeme, pokud se do takové situace dostanou, aby na nedostatek upozorňovali. Samozřejmě to není změna, která se promítne hned, ale určitě to v dlouhodobém horizontu může vést ke zlepšení té situace,“ přidává diplomat.

V případě, že vás v současnosti od dovolené v Chorvatsku odrazují zprávy o lesních požárech, uklidňuje Stolina, že i když nejsou něčím výjimečným, většinou k nim nedochází v letoviscích: „Chorvatsko je na to do jisté míry zvyklé a má k tomu uzpůsobený systém záchranných složek. Nemáme zprávy o tom, že by docházelo k evakuaci turistů, ani se na nás neobrátil nikdo z našich občanů.“

xcarodejka ( 11. srpna 2022 10:21 )

Četla jsem, že pláže v rumunské Mangalii jsou velmi špinavé, a nevyváží to ani celkem levné ubytování a strava. Kromě toho doprava je složitá, protože bylo zrušeno přímé vlakové spojení a musí se přestupovat v Budapešti. A letenka vyjde na 4000 Kč. Turisti se stahují k bulharským břehům.

Alva ( 11. srpna 2022 08:36 )

Nechápu lidi, že tam stále jezdí,potom nadávájí na špínu, drahotu, jedou x hodin autem, nikdy! bych tam nejela na dovolenou, byla jsem jednou v Jugoslávii,což.byl pro nás tehdy západ a už tehdy na nás hleděli přes prsty.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa