Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Válek pro Blesk o letní vlně covidu: Budou mít Češi testy zdarma? Žádanky chce zjednodušit

Aktualizováno -
21. července 2022
15:48
Autor: for - 
21. července 2022
05:15

 V České republice roste počet osob s onemocněním covid-19. Denně přibývá i 3 tisíce nových případů a někteří experti poukazují na to, že jich reálně může být i mnohem více. Vláda zareagovala spuštěním očkování čtvrtou dávkou, v rovině doporučení také opět tahá roušky a respirátory. V pořadu Epicentrum objasnil ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP09), jak to vlastně s možnými opatřeními bude a proč se nejspíše nedočkáme lockdownu. Jednou z priorit je podle něj zajistit snazší přístup k PCR testům, aby člověk nemusel prvně do ordinace, jak řekl Blesk Zprávám.

Nová letní vlna covidu přišla v očekávané, přesto ale překvapivé síle. To uznává i ministr zdravotnictví Vlastimil Válek. Naštěstí ale nemoc již známe a není tak důvod k panice, jak uvedl v pořadu Epicentrum.  „Já si myslím, že nesmírně užitečné bylo, že jsme vytvořili Národní institut pro zvládání pandemie, kde vlastně jsou všichni odborníci, kde spolu diskutují, a až když si ty názory vydiskutují, tak je teprve prezentujeme navenek. Navíc se snažíme jako vláda, abychom nevystupovali jako jednotliví ministři a nemátli veřejnost,“ uvedl s tím, že společnost navíc nemá důvod panikařit, protože nepanikaří vláda a vědci jako v předchozích letech.

„Ani omylem to nebereme na lehkou váhu. Každý týden se scházíme a analyzujeme data, chceme vycházet z odborných doporučení, abychom odfiltrovali politická rozhodnutí,“ dodal následně Válek v pořadu Epicentrum.

PCR zdarma?

Ačkoliv jsou v ČR varianty a mutace koronaviru, které dělají vědcům určité vrásky, podle Válka zatím můžeme být v klidu. Varianty jsou sice 20x nakažlivější, než původní varianta, není ale smrtelná tolik, jako bývala „delta“. Navíc sbíráme data z celého světa, a jak ministr vysvětlil, víme tak o většině mutací a variantách, které jsou v Evropě a ve světě a díky sekvenování vzorků nás tak jen tak nic nerozhodí. A to i v případě, že by si Češi vozili opět covid jako suvenýr z dovolených, jak podotknul na dotaz Blesku.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP09) v pořadu Epicentrum (21.7.2022) Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP09) v pořadu Epicentrum (21.7.2022) | Blesk:Jakub Poláček

V první části pořadu se ministr rozpovídal u s tím souvisejícím a důležitým tématem – testování. V současnosti totiž nemůže člověk na test zdarma zajít tak, jak byl v době vrcholu epidemie zvyklý. Nyní jsou sice PCR testy hrazené ze zdravotního pojištění, nikoliv ale jako vstupenka na pivo nebo do kina. K odběru zdarma potřebujete žádanku od lékaře. Válek chce trošku zjednodušit tento systém, aby se nemuselo na testování čekat tak dlouho.

Plošné testování? Medicínský nesmysl

„Pokud s tím budou pojišťovny souhlasit, chci, aby tato medicínská informace nevyžadovala žádanku od lékaře, to si myslím, že by měl být posun. Ono to platí i pro některé jiné testy a je jich celá řada,“ podotknul. Jako příklad uvedl například test hemokult, který se zasílá lidem s podezřením na krev ve stolici.

Válek se pozastavil nad tím, že dřívější plošné testování bylo nesprávně označováno jako preventivní. Preventivním testem je přitom každý test, který se dělá v rámci příznaků tak, aby lékař mohl nějakou diagnózu vyloučit nebo potvrdit. „Když jsme testovali celou republiku, to mělo jiný důvod. Tam byla snaha u těch virů, které se poměrně málo šířily, tak zachytit všechny ty, kteří mají v těle virus a mohou nakazit ostatní a poslat je do izolace. To je dneska medicínský nesmysl, nedá se to utestovat, nedá se odizolovat a proto se k němu musíme chovat jako ke každému jinému onemocnění. Přeci, pokud nemáte potíže, pokud vám vůbec nic není, také nechodíte na test, jestli v těle nemáte náhodou nějaký bacil nebo virus, tak proč to má být u covidu jinak,“ vysvětlil.

Primárně chce ale hlavně docílit toho, aby člověk nemusel nejdříve k lékaři pro potvrzení a až poté na test. Jedná se pak primárně o ty osoby, které mají nějaké příznaky, jako je kašel, horečka apod.

Vedle zajištění testů je podle Válka prioritou také zajištění dostatku vakcín a zajištění antivirotik. Blesku prozradil, kdy k nám dorazí i jeden z těchto léků – Paxloid. Promluvil také o tom, kdy jej čeká čtvrtá dávka a zdali nás čekají další lockdowny. Vše se dozvíte v záznamu rozhovoru a také zítra v obsáhlejším článku na Blesk.cz.

Počty pozitivních případů covid-19 opět stoupají, důvodem jsou nakažlivější submutace BA.4 a BA.5 koronavirové varianty omikron. Jen za úterý přibylo dalších 3 240 nakažených, za středu pak 2757. V nemocnicích je již 664 osob. Od počátku epidemie v Česku v důsledku nemoci zemřelo 40 370 lidí. 

Vláda na tvrdší návrat infekce zareagovala a od pondělí 18. července spustila očkování čtvrtou dávkou - tedy druhou posilovací.  

viho ( 21. července 2022 20:31 )

Vypadá to, že je zaděláno na pěkně vražedný podzim, zimu a jaro. Pak budou všichni zase tvrdit, že nikdo nemohl vědět, co přijde. V létě je totiž dostatek slunečního záření a tedy hlavně vitamínu D, takže lidé mají dostatečnou imunitu a virus se sice šíří, ale průběh není tak vážný. Nicméně pokud současná varianta už překonává postinfekční imunitu, tak je vysoce pravděpodobné, že počínaje podzimní variantou začne výrazně narůstat smrtnost a nebude proti tomu snadná obrana.

blue_Moon ( 21. července 2022 19:40 )

Vůbec se neděsím, lékaře vyhledám až budu mít smrt na jazyku a rovnou černý havrany aby to byla rychlovka..
je to sice cynické ,ale je to tak, musím ještě stihnou to pojištění v případě smrti aby bylo na svůj vlastní pohřeb , který mi už bude k ničemu

maxpax ( 21. července 2022 19:02 )

Problém je v tom, že horečnaté onemocnění nemusí být covid a covid nemusí mít zpočátku ani příznaky rýmy nebo kašle.
Problém je v tom, že to, s čím lidé prioritně chodili k lékaři, se prostě úplně vygumovalo. Zůstaly jen razítka za poplatky, pro ty si můžeš k lékaři přijít.
E-recept řeší také vše, nějaké laboratorní kontrolní odběry doktora netrápí. Kdybys je snad chtěl, musíš zdůvodňovat proč je požaduješ. Ale bacha, nejdřív doktorovi zavolej, abys ho nepřepadl. Už nejsou zvyklí na plné čekárny.
Problém je, že karanténa u covidu není povinná, takže kdo nepotřebuje neschopenku, a udrží se na nohách, klidně může všude chodit a prskat.
Takže se neděs toho, že byses nakazil u lékaře, tam opravdu NE.

blue_Moon ( 21. července 2022 18:20 )

Je vedro k padnutí, mám "chřipku, angínu" nevím a nemůžu ani polkout, kašlu jak tuberák..to chce čas, odejde to samo a objednávat se k lékaři kde mě nakazí ještě víc někdo marod kdo má "covid", nebo nevím co jiného tak můžu rovnou objednat funus. Strašák , že nepřežiju bez očkování je pro mě tabu.Domnívám se , že domagogie "politiků" narůstá se bát o svůj život v kšeftu se vším.

doktormediciny ( 21. července 2022 18:17 )

Optavdu jste uderil hrebik na hlavicku.Jinymi slovy takhle nejkak to vypada

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa