Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Covidové novinky v Česku: Dnes už bez karantény! Izolace se prodlouží na týden

Autor: Tomáš Belica - 
19. února 2022
05:00

Denní počty nakažených jsou stále poměrně vysoké, oproti situaci ze začátku roku ale o poznání lepší. A tak po prvotním velkém rozvolnění, kdy padla povinnost certifikátů, přichází další a menší povolení otěží. Tentokrát jsou na řadě testy a karanténa.

Už od včerejška jsou minulostí plošné testy ve firmách a ve školách. Podle Chytré karantény splnily svůj účel - nástup varianty omikron se podařilo zpomalit. Avšak pozor, dále se musejí testovat neočkovaní zaměstnanci zdravotnických a sociálních služeb nebo ti, kteří nemoc v posledních šesti měsících neprodělali.

„Je to především kvůli ochraně našich letitých klientů. Počítám, že testování u nás bude pokračovat nejdéle, neumím ale říct, do kdy,“ řekla včera Blesku Alice Švehlová, výkonná ředitelka Asociace poskytovatelů sociálních služeb.

Konec karantén

Dnešním dnem také mizí uvalování karantén. Ten, kdo měl rizikový kontakt, v preventivní karanténě už neskončí. Zároveň se ale prodlužuje - z dosavadních pěti dní na sedm - doba strávená v izolaci. „Řada lidí neskončí s vylučováním (viru) pátý den, ale je tam poměrně vysoké procento těch, které můžou nakazit ještě potom,“ vysvětlil už dříve Blesku epidemiolog Roman Prymula (58).

Od 1. března by pak měla skončit další opatření (stále platí omezení počtu návštěvníků na hromadných akcích - pozn. red.), zůstanou jen roušky a respirátory ve vnitřních prostorech. Ministerstvo zdravotnictví ale počítá s tím, že pokud by se epidemická situace zase zhoršila, mohou se opatření rychle vrátit.

Jak to bude s PCR testy?

Vláda už dříve oznámila, že od března také skončí proplácení PCR testů. Dosud na pět hrazených testů do měsíce měli nárok očkovaní lidé a děti. „Je logické, že když PCR testy nebudou vyžadovány pro vstup na různé akce nebo do restaurací a kamkoliv jinam, stát je postupně přestane hradit,“ řekl k tomu v týdnu premiér Petr Fiala (57, ODS). Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (61, TOP 09) pak přispěchal s tím, že se pokusí dojednat s pojišťovnami hrazení alespoň jednoho PCR testu měsíčně. Ten totiž samoplátce stojí kolem 800 korun.

Pozor na návštěvy

Už od 10. února není nutné se prokazovat v hospodách nebo při návštěvě bazénů a dalších služeb očkovacími certifikáty. Jenže potvrzení o bezinfekčnosti se stále vyžaduje při návštěvách příbuzných v nemocnici nebo v pečovatelských domovech. To lze vykrýt dokladem o ukončeném očkování nebo o prodělání nemoci v posledních 180 dnech. Alternativou je negativní antigenní test nejvýše 24 hodin starý, případně negativní PCR test starý nejvýše 72 hodin.

Video  Pandemický zákon nepotřebujeme, míní politolog. Věří vládě, že nezvýší daně?  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Válek: Začněte malovat vejce

Velikonoce nastanou v půlce dubna, podle ministra Válka už to budou svátky, jak je známe z dob před covidem. Včera ministr řekl, že nejpozději 1. dubna skončí většina opatření. „Rozhodně si nemyslím, že potkáme mladé muže, kteří jdou na pomlázku, my tomu v Brně říkáme mrskut, a mají respirátory. To určitě nenastane. Chystejte kraslice, malujte vajíčka, ať si konečně užijeme normální Velikonoce,“ vyzval občany Válek.

maxpax ( 19. února 2022 11:42 )

„Řada lidí neskončí s vylučováním (viru) pátý den, ale je tam poměrně vysoké procento těch, které můžou nakazit ještě potom,“ vysvětlil už dříve Blesku epidemiolog Roman Prymula (58).


Tohle přeci víme od začátku. Jen Prymula, takový odborník za každé situace , to nevěděl? Bylo to přeci nejdřív 14 dní, pak 10, pak zas 14, pak 7 , do dneška 5 a nyná zas 7.

Proč Prymula rovnou neřekl, "Chceme vás všechny co nejdřive a v co největším množstvím promořit, tak ty nemocné na vás vypustíme po 5 dnech a starejte se sami "

naidka ( 19. února 2022 10:03 )

Válek konečně má renovovanou stříkačku, prý ji měl už starou a nefunkční.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa