Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Europoslanec Vondra varuje před cestou do chudoby. Inflace se vymkla kontrole, říká

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
13. července 2022
15:31
Autor: Markéta Volfová - 
13. července 2022
14:06

Jednou z priorit českého předsednictví v Radě EU je i posilování strategické odolnosti evropské ekonomiky. Přestože je Česká republika v extrémní inflaci a zároveň nepatří mezi členy eurozóny, podle europoslance ODS Alexandra Vondry nejde o frázi. „Nejsme členy eura, ale nehrňme se tam. Uvidíme, jestli euro přežije krizi, která se nepochybně ukáže,“ řekl v pořadu Blesk Zpráv Epicentrum.

„Máme štěstí, že si to můžeme do určité míry určovat sami, že máme korunu a Česká národní banka je nezávislá,“ dodal. Na evropské ekonomické otázky je podle něj ČR i bez členství v eurozóně připravené. „Hlavní problém je inflace, která se trochu vymkla kontrole,“ varoval. S eurem to však podle něj nesouvisí, protože řádí i v Estonsku, jež patří mezi fiskálně zodpovědné severní země EU.

Rýsuje se ale jiný velký problém. Zatímco Česká národní banka i národní banky ostatních zemí bojují s inflací a zvedají úrokové míry, Evropská centrální banka za nimi zaostává. „Velice opatrně o tom diskutuje a fakticky úrokové míry nezvedá,“ sdělil. Každý se podle Vondry bojí, že když to začne ECB dělat, zdraží se obsluha dluhů u nejvíce zadlužených zemí, jako je Itálie nebo Španělsko.

„To je těžké dilema pro Evropu,“ uvedl. Spořivé německé země by chtěly s inflací více bojovat, aby neznehodnocovala úspory. Záleží však na tom, zda u toho riskovat rozpad eurozóny, anebo ji zachovat, ale tolerovat částečné znehodnocování úspor nebo rozpouštění v inflaci. To podle něj překračuje síly českého předsednictví, i když musíme být připraveni na diskuze a hlavně udržet evropskou jednotu.

Zároveň je však potřeba brát inflaci smrtelně vážně. „Pokud si na ni zvykneme jako na trvalejší jev, je to cesta do chudoby. Stabilita cen je to, co nás tu posledních 30 let zdobilo a co bylo zdrojem toho, že česká společnost za posledních 30 let nesmírně zbohatla. Změnit tuhle trajektorii směrem k chudobě a nekontrolovatelné inflaci, to by bylo naprosto tragické,“ sdělil Vondra.

PakazNovinar ( 14. července 2022 01:17 )

Autor příspěvku dlouhodobě nerespektoval pravidla diskuse... Zdravím BLESK cenzora, doufám, že se půjde taky pást.

petr11 ( 13. července 2022 23:49 )

Zbytečný žvanil a žvanil a žvanil

frantacizek ( 13. července 2022 20:27 )

http­s://ww­w.e1­5.cz­/nazo­ry/ke­vin-tran-nguyen-vyvoj-sazeb-meni-financovani-firem-1391616

no a tohle je zase něco, co by se zle četlo prof. Švejnarovi.. který má za to, že firmy jsou vyloženě v panice odpočátku, kterou vytvořila ČNB POSTUPNÝMI kroky v rámci zvyšování úrokových sazeb a už dopředu zdražovaly, aby pokryly náklady na úvěrování.. tak moc to s nimi nezatřáslo podle ekonomů Komerčky a bude zajímavé, jestli tuhle zprávu vstřebá i nový guvernér a půjdeme s úrokovými sazbami ještě nahoru, protože je i tak nemáme nejvýše oproti ostatním státům EU, přitom tu inflaci pomalu už nejvýše máme..

y1xcvbnm ( 13. července 2022 20:24 )

nemuseli by tam dávat fotku kde se tak debilně šklebí

buban ( 13. července 2022 19:59 )

Vypasený a vysmátý europoslanec Vondra,velmi dobře známý z kauzy Promopro,varuje a radí?To je snad špatný vtip?Ten měl být dávno v teplákách na Borech.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa