Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Putinova invaze podtrhuje naléhavost dohody Česka a USA, o radar nejde, řekl Blesku americký diplomat

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
15. června 2022
16:24
Autor: vol, Pavlína Horáková, simao - 
15. června 2022
14:00

Česká republika a Spojené státy v současné době jednají o tzv. obranném paktu. Na uzavření této dohody, která by měla zjednodušit debatu o přítomnosti amerických vojáků na našem území, dohlíží i nejvyšší představitel USA v ČR chargé d'affaires Michael J. Dodman. Jak může nová dohoda ovlivnit bezpečnost českých občanů? A kdo a kdy bude novým velvyslancem USA? O tom Dodman hovořil v pořadu Epicentrum na Blesk.cz.

„Je toho tolik, co je v Praze a v České republice stejné, je to stále fascinující město, jsme stále blízcí spojenci a blízcí partneři. Ale co jsem si všiml, je, že vazby, které máme mezi Spojenými státy a Českou republikou, jsou ještě silnější, než byly,“ uvedl v Epicentru na Blesk.cz chargé d'affaires Michael J. Dodman.

„Putinova invaze, reinvaze na Ukrajinu v únoru pomohla možná zvýšit naléhavost takovéto dohody a určitě ji učinila něčím, co obě strany považují za důležité,“ poznamenal k vyjednávání ČR a USA o obranném paktu.

Zavzpomínal přitom i na někdejší jednání o americkém radaru v Brdech, která se odehrála před 14 lety. „Byla to tvrdá jednání,“ hlesl americký diplomat. „Byla to jednání, která se nám podařila, protože na obou stranách byla dobrá vůle. A nakonec se ten projekt neuskutečnil. To, o čem jednáme dnes, je něco jiného, nevyjednáváme o dohodě o základně,“ říká diplomat.

Jak má vypadat dohoda s USA a přítomnost vojáků?

Nejde tak o nový radar v bleděmodrém, upozorňuje Dodman. „Vyjednáváme rámcovou dohodu, která by umožnila užší spolupráci americké armády a české armády, ať už jde o cvičení nebo výcvik, který možná pomáhá České republice s některým novým vybavením, které nakupuje, aby vybudovala kapacity českých sil, takže dnes je to velmi odlišná dohoda,“ vysvětluje Dodman a přibližuje zároveň aktuální průběh jednání.

Jak bude vypadat přítomnost amerických vojáků v Česku? „Hlavní zaměření a hlavní orientace se netýká přesně výcviku. A tak to, o jakých typech jednotek budeme hovořit, bude záviset na požadavcích českých ozbrojených sil a na případných rozhodnutích v rámci NATO o tom, jak bychom mohli chtít zvýšit výcvikové kapacity. Dohoda by měla být napsána, měla by být velmi široká, takže nebude přesně specifikovat ten či onen druh vojsk. Umožňuje oběma stranám, aby se skutečně přizpůsobily okolnostem a byly lépe připraveny na společné úsilí o podporu Aliance, o podporu obrany NATO,“ vzkázal Dodman.

Nový velvyslanec USA bude v Praze brzy, věří diplomat

Právě on je v současnosti nejvyšším představitelem USA v ČR. Kdy se Česko dočká nového amerického velvyslance? „Jsem přesvědčen, že prezident Biden bude brzy schopen jmenovat nového velvyslance. Pak to projde procesem ve Spojených státech, do kterého se zapojí i náš Senát. Takže nemůžeme přesně říci, kdy zde velvyslance dostaneme. Ale jsem si naprosto jistý, že velvyslance budeme mít brzy, plnohodnotného velvyslance, který bude nominován a potvrzen Spojenými státy. Ale i bez velvyslance se velmi angažujeme,“ podotkl Dodman.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa