Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Ministr Bek o českém předsednictví: Pád vlády tentokrát nehrozí. Válka přípravy zjednodušila

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
14. června 2022
15:36
Autor: Markéta Volfová - 
14. června 2022
14:00

„Pád vlády tentokrát nehrozí,“ řekl ministr pro evropské záležitosti Mikuláš Bek o nadcházejícím předsednictví České republiky v Radě Evropské unie. I přes tuto kaňku podle něj bylo minulé předsednictví na diplomatické úrovni úspěšné. Na stole bude mít Česko tentokrát několik vážných témat. Bek o předsednictví hovořil v pořadu Epicentrum na Blesk.cz.

Podle Beka minulá vláda podcenila rozpočet a expremiér Andrej Babiš (ANO) svými výroky předsednictví zlehčoval. Mluvil například o žvanírně s chlebíčky. „Už nebylo moc času na to, abychom zlepšili personální zajištění v Bruselu. Kolegové, kteří nás zastupují na klíčových jednáních v Bruselu, budou na konci roku strašně unavení, tak jim pak přeju pěknou dovolenou,“ uvedl Bek.

Válka na Ukrajině podle něj přípravy paradoxně zjednodušila. „Ve velké krizi bývá debata o prioritách zpravidla jednodušší než v dobách klidu a blahobytu,“ vysvětlil. Dodal, že v předsednictví půjde hlavně o pracovní jednání než o kulinární zážitek, jak říkal expremiér. „Dává nám to příležitost vytvořit obraz České republiky jako dobře fungující země, která má profesionální úředníky a politiky,“ domnívá se Bek.

Z dlouhodobého hlediska pak bude mít Česko lepší vyjednávací pozici, předsednictví podle něj může sehrát i roli pro lepší vnímání EU. Oproti roku 2009 už ale summit lídrů nepovede premiér předsednické země, a tak se omezí možnost nastolovat agendu. „Budeme hlavně strážci kompromisů,“ sdělil Bek.

Někteří političtí hráči podle něj pořád žijí ve starém světě před válkou na Ukrajině. Svět se však radikálně změnil. „Musíme se soustředit na rozhodující věci pro občany v Evropě, na energetiku, bezpečnost, co ovlivňuje ceny energií a dostupnost topení v zimě,“ řekl Bek. Jiná témata podle něj budou muset pryč. „Honit najednou příliš zajíců není správná cesta,“ vysvětlil.

21:34
Dnes

Deset lidí dnes zahynulo a další dvě desítky utrpěly zranění při vzdušných úderech nebo ostřelování ze strany Ruska i Ukrajiny. Napsala to agentura AFP. O civilních obětech během dne podle ní informovaly ukrajinské úřady, činitelé dosazení Moskvou na okupovaných územích i zástupce ruského regionu.

20:58
Dnes

Ruští navrátilci z bojů na Ukrajině mají v Rusku na svědomí životy nejméně 107 lidí. Zhruba další stovce způsobili újmu na zdraví, uvedl ruský investigativní portál Vjorstka. Vražd, napadení a dalších trestných činů vedoucích k úmrtí nebo zmrzačení lidí se podle jeho informací dopustilo 175 ruských vojáků, včetně 91 bývalých vězňů, které omilostnil ruský prezident Vladimir Putin.

V letech 2022 až 2023 zavraždili navrátilci z války 76 lidí. Dalším 18 lidem způsobili těžkou újmu na zdraví, která vedla k úmrtí. Při dopravních nehodách, které zavinili, zemřelo dalších 11 lidí. Ve dvou případech pak bývalí vojáci zmanipulovali nezletilé k užívání drog, což vedlo ke smrti dvou dětí, vypočítal investigativní portál. Nejvíce vražd mezi navrátilci mají na svědomí bývalí vězni, kteří usmrtili 44 lidí.

20:15
Dnes

Ukrajinský ministr zemědělství Mykola Solskyj podezřelý z machinací se státními pozemky předal ukrajinskému parlamentu rezignační dopis. Podle serveru RBK-Ukrajina to oznámil předseda parlamentu Ruslan Stefančuk.

Zobrazit celý online

sykcr ( 15. června 2022 07:46 )

tom999: Havel toho nakecal. Ten byl mimo úplně a cloumali s ním ti, kteří tady měli nějaké slovo.

Protivnej ( 14. června 2022 20:57 )

Asi jo nějakou agitku sem nahodím

Protivnej ( 14. června 2022 20:52 )

Protivnej ( 14. června 2022 20:51 )

Nevím co napsat

karmazdarma ( 14. června 2022 20:02 )

Pád Vlády hrozí a to nejvíc za celou dobu. Bek asi žije v jiném Vesmíru, 95% lidí si přeje jen jediné, aby ta nejhorší vláda v dějinách konečně skončila.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa