Čtvrtek 2. května 2024
Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej
Oblačno 22°C

Analytik Svárovský: Rusům se to s*re, velení kupí chyby! Putinův náčelník podtrhl narůstající napětí

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
5. května 2022
15:50
Autor: Markéta Volfová, amb - 
5. května 2022
14:00

Diplomat a bezpečnostně-politický analytik Martin Svárovský se na sociálních sítích vyjádřil k vyslání náčelníka generálního štábu ruských ozbrojených sil Valerije Gerasimova na Ukrajinu. Nyní jeho přítomnost vysvětlil v Epicentru. „Gerasimov se dostával už od samého počátku operace do konfliktu zejména s ministrem obrany Šojgu,“ řekl.

„Omlouvám se za výraz, ale Rusům se to se*e. Vyslat náčelníka gen. Štábu blízko bojiště je projevem zoufalství. Řekli si o to. Ukrajinci zaútočili u Izjumu na polní štáb, kde v tu chvíli Gerasimov byl!!! Údajně je raněn a evakuován,“ napsal Svárovský na svém Twitteru. Vidí více příčin, proč přijel na Ukrajinu.

 „Na to místo byl vyslán Putinem, aby nějakým způsobem vyvolal nátlak na velící důstojníky s ohledem na stanovený termín 9. května,“ vysvětlil. O předání zprávy o jaderném útoku podle něj nešlo. Gerasimovu přítomnost vnímá jako symptom narůstající napětí.

22:06
Dnes

Vážení čtenáři, těšíme se na shledanou zase zítra, pro tuto noc se online zpravodajství k dění na Ukrajině odmlčí.

22:01
Dnes

„Předvolební výroky Andreje Babiše podněcující protiukrajinské nálady považuji za nevhodné, nefér a nebezpečné,“ tweetuje prezident Petr Pavel. „Ale kampaň jeho oponentů, která z něj a hnutí ANO dělá zastánce ruských zájmů, je stejně nefér a stejně nebezpečná. Jedno ani druhé politickou kulturu v naší zemi nezlepší a důvěru občanů v politiky nezvýší,“ komentoval falešné webové stránky, jimiž koalice SPOLU paroduje slogan ANO a překrucuje ho na „Rusko, pro tebe všecko“.

21:20
Dnes

„Vyzýváme naše partnery ze zemí světové většiny, aby projevili ostražitost a nenechali se zatáhnout do další protiruské provokace Kyjeva a Západu, které nejsou zaměřeny na mír, ale na pokračování konfrontace s Ruskem,“ zdůraznila mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová. Rusko se podle ní nehodlá zúčastnit nejen summitu o Ukrajině ve Švýcarsku, ale ani dalších akcí, na kterých by se probíral mírový plán ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, a to „ani v případě, že nás pozvou“.

Zobrazit celý online

Zároveň jde o jednu z řady ruských chyb, když přijel přímo do válečné zóny. „Generálové, kteří se nachází příliš blízko bojiště, jsou snadným terčem pro ukrajinskou stranu,“ zdůraznil. Gerasimov je sice jedním z klíčových mozků, na druhou stranu dlouho nevelel v terénu. Proto byl podle informací zraněn. Co Svárovský očekává od skloňovaného data 9. května?

 „Spíš se ukazuje, že k tomu kromě tradiční přehlídky na Rudém náměstí nic nebude,“ řekl. Podle něj od toho Rusové couvají, maximálně půjde o rétoriku. „Stanovení termínu je pro jakoukoliv bojující armádu problém, to jsme viděli i v Afghánistánu,“ vytváří to nátlak a druhá strana čeká kulminaci. Domnívá se, že Mariupol i Azovstal budou v tento den ještě stát. Ruské jednotky na východě a jihu země podle něj nejsou dlouho udržitelné.

Vyhlásí Putin 9. května válku? „Pravděpodobnost toho, že vyhlásí válku a mobilizaci, je méně než 50 procent,“ sdělil Svárovský. Ruský prezident si není jistý reakcí ruského obyvatelstva a trvalo by měsíc, než by se noví vojáci dostali k  vybavení. „Když vyhlásíte válku, tak už nemůžete měnit cíle,“ dodal také. Kromě toho by to byla velká rána i pro ruskou ekonomiku, ve které by mobilizovaní muži nemohli pracovat.

panda82 ( 5. května 2022 20:06 )

No jo to se ne*** jen Rusům, nebýt amíků tak se to *** i ukáčům, ale hlavně se to se*re tady nám

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa