Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Strach Čechů z ruské invaze? Psycholog radí, jak odolávat úzkosti z války

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
15. března 2022
15:42
Autor: Pavlína Horáková, vol - 
15. března 2022
14:00

Nelítostné boje na Ukrajině, stovky tisíc nevinných lidí prchajících před válkou, vyhrožování jadernými zbraněmi i nepředvídatelný Putin budí v mnohých z nás svíravé pocity beznaděje, strachu, úzkosti ale i vzteku. Tento nesmyslný a agresivní konflikt sledujeme prostřednictvím médií ve dne v noci a s námi i naše děti. O dopadech tragických zpráv z Ukrajiny na naši psychiku, o tom jak často je zdravé konzumovat tyto informace, ale také jak o tomto konfliktu komunikovat s těmi nejmenšími jsme hovořili v dnešním Epicentru Blesku s psychologem Daliborem Špokem.

„Naučit se zvládat krize je úkolem pro každého z nás,“ uvedl v Epicentru Dalibor Špok. Naše psychika přitom na informace z vály na Ukrajině reaguje obdobně, jako na pandemii covidu, míní expert. Lidé mají podobné obavy.

„To, že zažíváme dvě takové významné velké krize za sebou, má i negativní, i pozitivní důsledek,“ poznamenává. Negativní v tom, že jsme nestihli načerpat síly psychologicky a často ani ekonomicky, pozitivní však je to, že jsou lidé již nyní připravenější a covid vnímají jinou optikou, než dřív.

Současné emoce jsou však normální reakcí na nenormální událost, poznamenává Špok. Jakkoliv jsou nepříjemné, konkrétně např. úzkost, tak nás orientují k tomu, co bychom měli řešit.

„Náš požadavek na psychický systém v současnosti nemůže být ten, že nebudeme cítit úzkost, vztek nebo zahlcení, či cokoliv jiného cítíme, tedy to, co je normální reakcí na nenormální dobu, na abnormální vývoj událostí. Musíme se ale snažit udržet to v nějakých hranicích, které nás vyloženě neničí a které nám spíše pomáhají, kam máme orientovat své aktivity a svou pozornost,“ radí psycholog.

Válka Rusko vs. Ukrajina
8:05
Dnes

Ukrajina dočasně stáhla z boje americké tanky Abrams M1A1, které se ukázaly být zranitelné při nasazení dronů, napsala agentura AP s odvoláním na představitele americké armády.

6:38
Dnes

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se přiznali, že ve dvou vesnicích, zavraždili tři lidi, včetně starostky obce Abrykosivka, napsal dnes na svém webu ruský list Kommersant. Jeden z předpokládaných pachatelů je recidivista ze Sibiře, který byl v Rusku dříve odsouzen i za vraždu. Nyní mu hrozí doživotí, dodal deník.

5:59
Dnes

Dobré ráno, vážení čtenáři. Ruský vojenský soud odsoudil žákyni desáté třídy, sedmnáctiletou Ljubov Lizunovovou ke 3,5 roku vězení. Devatenáctiletý Alexandr Sněžkov dostal šest let. Oba byli odsouzeni za nápis „Smrt režimu“, který namalovali na periferii sibiřského města Čita, uvedl na svém ruskojazyčném webu server BBC News s odvoláním na ochránce lidských práv, kteří proces sledovali.

Prokurátor požadoval pro Sněžkova sedm let a pro Lizunovovou pět let v trestanecké kolonii za to, že kromě zmíněného nápisu také informovali na sociálních sítích o „přímých protiválečných akcích“, zejména o podpalování vojenských správ.

Důležitá je podle odborníka vhodná psychohygiena. V průběhu války není dobré mít požadavek na to, jak vyřešit strach z války jako takový, primární je vyřešit emoci, dostat se z nejhlubší krize a paniky.

„Jak se z ní dostat, je velice podobné bez ohledu na to, co tu paniku způsobilo. Jsou pro to jednoduché body psychohygienické - odklonit pozornost, vyhledat přítomnost druhých lidí, vyhledat utěšující aktivity, nesoustředit se na ten podnět, snažit se nepřemýšlet o něm a pomoci si třeba i fyzickou aktivitou, manuální činností, činností, která je pravidelná, rytmická. Pro někoho je to pletení, pro někoho okopávání zahrádky, někdo si vyjede na kole. A snažit se během těchto činností opravdu plně soustředit mysl na vykonávání těch aktivit, na ty vjemy, na smysl. A to nám pomůže odejít od těchto myšlenek,“ radí Špok.

Válka navíc není něčím novým, třeba jsme s ní nepočítali, ale není to tak zřídkavý fenomén a je to něco, co se ve světě děje i jinde. Psychologické tipy, jak zvládnout nadměrné obavy z ní, sdílel Špok i na svém facebooku.

Miloslav123 ( 16. března 2022 01:12 )

Ať si kdo chce co chce říká, k válce na Ukrajině je v současné době nutné zaujmout následující stanovisko: Válka, to je barbarský způsob řešení konfliktu mezi státy. Způsob, který nepatří do 21. století, kdy věda a technika už umožnila vyvinout zbraně, které mohou velmi rychle zničit celý svět. Máte zájem si přečíst návod k tvořivému kreativnímu řešení různých problémů, tj. i konfliktů mezi státy? Tak tímto návodem je v podstatě Teorie vševývoje: http­s://mi­loslav­7.bl­ogspo­t.co­m/2022­/02/te­orie-vsevyvoje_21.html

Zdenek ( 15. března 2022 22:22 )

Rezoluce Evropského parlamentu politiky nepřekvapuje. Vláda není schopna hájit zájmy Česka, řekl Fiala

Usnesení Evropského parlamentu jasně ukazuje, jak špatnou pozici má Česko pod vedením současné vlády u partnerů v zahraničí. Premiér dělá ostudu, vicepremiér plánuje cesty do Moskvy, ministr zahraničí je neviditelný. Tato vláda není schopna hájit zájmy Česka,“ napsal předseda ODS Petr Fiala.

10.6.2021

Zdenek ( 15. března 2022 22:17 )

no, strach mam spis ztoho, jak HAJI /nehaji/ zajem Cechu - sice demokraticky zvolenych politiku ....

Volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky konané ve dnech 8.10. – 9.10.2021

Voliči
v seznamu - 8 275 752 // Platné
hlasy - 5 375 090

SPOLU – ODS, KDU-ČSL, TOP 09 1 493 905+ PIRÁTI a STAROSTOVÉ 839 776 celkem 2.333.681 z 8.275.752 voliču v seznamu

milan1203 ( 15. března 2022 19:16 )

Je dobře když řekne že jsme ve Valce ... když nejme... kde je Pravda jistě že mam strach ,

sarina ( 15. března 2022 18:20 )

Z války mají snad strach všichni a nedovedu si představit kdyby to přišlo na nás jak by to vypadalo, musí to být strašné NECHTĚLA BYCH TO ZAŽÍT! Lituji Ukrajince kteří ztratili domov, své blízké a všechno co je dělalo šťastnými. Nejhorší muselo být LOUČENÍ SE SVÝMI BLÍZKÝMI, KTEŘÍ MUSELI DO VÁLKY a někteří z nich se už nikdy nevrátí!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa