Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Hospody pro všechny už od zítřka: Restauratér zmínil vyšší ceny i nedostatek personálu

Video se připravuje ...
Autor: Markéta Volfová, ČTK - 
9. února 2022
05:00

Už od zítřka si oficiálně bude moct „na jedno“ zajít kdokoli bez ohledu na to, jestli je očkovaný proti covidu-19. A hospodští se pochopitelně těší. Tržby se ale podle restauratéra Luboše Kastnera výrazně zvedly už za poslední týden, od chvíle, kdy došlo na rozhodnutí Nejvyššího správního soudu. I když vláda zrušení kontroly očkovacích certifikátů teprve v platnost uvede, oficiálně budou platit od půlnoci 9. února, ve většině restaurací už podle nových pravidel fungují.

Nová pravidla, která zruší prokazování se takzvanými covidovými certifikáty, budou podle ministerstva zdravotnictví platit od půlnoci ze středy na čtvrtek. Ve středu je projedná vláda. ČTK to řekl mluvčí resortu zdravotnictví Ondřej Jakob. Nejvyšší správní soud minulý týden rozhodl, že podmiňovat vstup do stravovacích a ubytovacích služeb, hudebních klubů či kasin je nezákonné. Mimořádné opatření podle výkladu ministerstva zdravotnictví ruší od půlnoci 9. února.

Zrušení kontrol certifikátů se podle restauratéra dalo čekat

„Hned od 2. února se okamžitě zvedly tržby. Což je dobře. A počítáme, že se zájem ještě zvyšovat bude. Nicméně nám nyní budou chybět lidi. Nemůžeme si hned dovolit platit další zaměstnance a oni v tuhle chvíli ani nejsou,“ popisuje Kastner komplikace, které se s novinkou pojí. 

„To zrušení jsem lehce očekával. Omezení způsobovala jen ekonomické škody. Na jednu stranu jsme ochotni se omezovat, na druhou stranu je to nezákonné. V jiných evropských státech to sice fungovalo. Ale tam taky jasně funguje kompenzační složka, v Německu dokonce předem,“ přidává s tím, že třetina gastro podniků je v kritické situaci.

„Gastronomický trh nebyl zdravý ani před covidem. Byli jsme nejlevnější restaurace v Evropě,“ soudí Kastner. „Všichni dodavatelé už před druhou vlnou indikovali, že musí zvýšit ceny.“ K tomu se přidalo zdražení energií. „Gastro by potřebovalo narůst o 20–30 procent, ale narostlo jen o 10. Pořád není na cenách, kde by mělo být, nemůže si to dovolit, je to vysoce konkurenční prostředí,“ objasnil Kastner.

 

 

jiznicechy ( 10. února 2022 01:29 )

Ten pobavil Přátelé, asi mnozí z Vás do Makra chodíte, já nikoli - ale vzal mne tam soused na Černý most a ukazoval mi to tam. Byla tam taková místnost plná zlevněného masa - zlevněné fakt o hodně. Proháněla se tam řada chlapíků, přehazovali zručně bedny masa a rvali si to na vozíky. S jedním byla asi manželka a společně se dohadovali, co nám z těch flákot uklohní V noci na Košíku často vyndají hromadu něčeho ve slevě - třeba kuřat nebo něco, co už je na hraně - najednou 50 kuřat, 10 kg špeku za 36,- Kč kg apod. Asi to v noci nakoupil nějaký ...no kdo asi?

Jana JJ ( 9. února 2022 21:59 )

Tak to je poprvé v dějinách lidstva, kdy se očkovaný bojí nákazy víc než neočkovaný

BTW jak píše kolega MR_MRS - ono to nakonec bude možná naopak, takže ne kvůli viru, ale kvůli spajkům z vaxínky. Má osobní zkušenost mi to opakovaně potvrdila.

Japan11 ( 9. února 2022 12:26 )

Zdražovat mohou, otázkou je, kdo tam bude chodit a kupovat předražené jídlo. V pohodě se udrží hospody kam se chodí pouze na pivo. Pokecat a dát si tři-čtyři točené. V Praze bez cizinců bude v restauracích bída. Doufám, že toho využijí jiní podnikatelé a otevřou levné a rychlé občerstvení (dříve bufety), kde bude možnost se najíst a přitom tam nenechat stovky korun.

panda82 ( 9. února 2022 11:13 )

samozřejmě

krapotkin ( 9. února 2022 09:41 )

Už při předloňských cenách jsem se rozhodl, že si radši něco uklohním doma za třetinu, ale chtěli by ještě zdražovat, takže mne už v hospodě neuvidí.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa