Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Počty nakažených porostou dál, lidé se neomezují, opatření jsou slabá, říká matematik

Video se připravuje ...
Autor: Markéta Volfová - 
25. listopadu 2021
05:00

Česko opět čelí rekordním denním číslům nakažených covidem-19 a také úmrtím spojeným s tímto onemocněním. Podle matematika Centra pro modelování biologických a společenských procesů (BISOP) Martina Šmída ale nejde o překvapivé výsledky. Proočkovanost je stále nedostatečná a lidé už nejsou ochotní dodržovat vládou nastavená opatření. Imunita nabytá vakcinací navíc slábne rychleji, než se čekalo.

„Pojmenovat tu kampaň Tečka byla především velká chyba. Všichni věděli, že ta imunita není na pořád. Všichni věděli, že i proti chřipce je potřeba se vakcinovat každý rok. A to jsme ještě v létě mohli doufat, že se nebude tato imunita snižovat až tak rychle,“ zdůrazňuje matematik důležitost posilovací dávky.

Připomíná také, že už v červnu BISOP varoval před tím, že pokud se nepodaří docílit osmdesáti procentní proočkovanosti, bude podzimní vlna hodně podobná té jarní: „Téma covid byl horký brambor, který si nikdo okolo voleb nechtěl vzít do ruky a dneska, když je de facto bezvládí, je to dost podobné,“ kritizuje.

„Současná opatření podle mého názoru příliš nefungují. Na druhou stranu si nedovedu představit, jaká by měla být, abychom je dneska skutečně dodržovali. My během našich odhadů vycházíme z toho, kolik mají lidé rizikových kontaktů. A tohle číslo na rozdíl od předchozích období, kdy se lidé víc báli, nyní neklesá.“ upozorňuje Šmíd.

Čísla pozitivních testů navíc pode něj zdaleka neodpovídají realitě: „Ta čísla jsou ve skutečnosti o dost vyšší. My pouze narážíme na strop, kolik lidí jsme schopni otestovat. Takže ten nárůst za pár dní stagnuje, ale nebude to o tom, že ta skutečná čísla nebudou vyšší.“

V záloze podle matematika stále zůstává všemi nenáviděný lockdown. „Takové krátkodobé omezení kontaktů by tu vlnu zbrzdilo jako tomu bylo dříve a odlehčilo by to nemocnicím. Ale stále to není cesta dlouhodobě. A jednou holt ten les dohoří a dosáhneme té přirozené imunity a pak to bude klesat. Ovšem je otázka, za jakých obětí,“ uvedl Šmíd.

Stano1963 ( 25. listopadu 2021 12:07 )

je to jako v březnu 2020, občané se o sebe musí postarat sami. Jen je smutné, že to vláda zase podělala

Jirik-ta ( 25. listopadu 2021 10:18 )

Léčba monoklonálními protilátkami
Pokud váš lékař usoudí, že je ve vašem případě zvýšené riziko zhoršení stavu a závažného průběhu nemoci, doporučí vám infuzi s tzv. monoklonálními protilátkami. V infuzi obsažené protilátky se naváží na virus a zabrání mu ve vstupu do buněk. Pokud se podají do 10 dnů od počátku příznaků, ideálně však co nejdříve, výrazně se sníží riziko závažného průběhu covidu-19 a hospitalizace, případně úmrtí.

Infuze se podávají za krátké ambulantní návštěvy na speciálních infuzních místech zřízených ve všech okresech, seznam těchto míst naleznete

Jirik-ta ( 25. listopadu 2021 10:17 )

tyden: 2021-47,tyden_od: 2021-11-22,tyden_do: 2021-11-25,vekova_skupina: 65-69le­t,hos­pita­lizo­vani_­celkem: 225,_bez_ockovani: 107,­_nedo­konce­ne_oc­kova­ni: 8,_d­okon­cene_­ocko­vani: 110

pindokukin ( 25. listopadu 2021 10:09 )

Má demokracie, jak jí dnes rozumíme, šanci přežít antropocén, „věk, kdy hrozí, že člověk svou činností nezvratně překročí planetární limity a učiní Zemi neobyvatelnou“. ???

Všechny ty US gaunery,Gatesem a Faucim počínaje,celou US farmakomafii, celý ten "DOBRÝ KLUB", který tu genocidu naplánoval už v roce 2015 a všechny grázly v EU kteří se nechali podplatit je třeba postavit před válečný soud.
Všichni vědí,že Pfizer je měsíce prošlý a na nové mutace naprosto neúčinný a přesto to rvou do lidí.
Vědomí vrazi.

Světoví zločinci,už předháníte Osvětim,a blížíte se počtu obětí druhé světové.
Jen kvůli bilionům a úchylné a zvrácené "potřebě" decimování lidstva.

Blíží se nevyhnutelně zůčtování planety s vrahy - NORIMBERK II. Anebo ještě strašlivější varianta a konec této planety – třetí a poslední - světová válka.
A možná za tisíc let tady budou spolu válčit prapodivné zdeformované zrůdy,-ZBRANĚ - ŠUTRY A KLACKY.

trintin ( 25. listopadu 2021 10:02 )

Pan matematik se snažil a vypočítal, že i Kyklop mohl mít dvě oči.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa