Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Kdo se skamarádil s Bidenem? Exministr Svoboda o první návštěvě Evropy i politickém trapasu

Video se připravuje ...
Autor: vol - 
17. června 2021
05:10

Americkému prezidentovi Joe Bidenovi skončila summitem s ruským protějškem Vladimirem Putinem první cesta do Evropy v úřadu. Představitelé Evropské Unie i Severoatlantické aliance si slibují narovnání vzájemných vztahů. Podle bývalého ministra zahraničních věcí (KDU-ČSL) Cyrila Svobody je ale brzy na odhadování prvních výsledků. V pořadu Epicentrum mluvil o tom, jestli byla České republika dostatečně vidět, ale i o tom, které rusko-americké otázky nejvíce hoří.

„Zatím jsme v procesu milých gest, nemáme výsledky. Zatím se nepohnul jaderný program v Íránu, nepohnuli jsme se v citlivých tématech, jako je válka v Sýrii,“ je exministr zahraničí opatrný se slovy nadšení. Biden podle něj zatím vyslal hlavní signál především posloupností, jako pro jednotlivé evropské zastávky zvolil: „Konzultuji, setkávám se nejprve s nejbližším spojencem, tedy s Velkou Británií, potom s EU a NATO a až nakonec s Vladimirem Putinem.“

Jak Svoboda říká, na navázání bližšího kontaktu s prezidentem Spojených států se stojí dlouhá fronta. Zatímco Miloš Zeman se jakémukoli vystupování po skončení summitu vyhnul, prezidentka našich slovenských sousedů Zuzana Čaputová prohodila s Bidenem pár slov a ukořistila i fotku: „Tyto fotky se zorganizují na místě. Prezident Biden se zastaví, pozdraví, potřese rukou a vyfotí se. Ale to mohla být záležitost dvaceti vteřin. Ze své zkušenosti vím, jak tato setkání probíhají a jejich interpretace doma je mnohem silnější, než jak tomu je na místě samotném,“ vysvětluje.

„Samozřejmě při veškerém respektu k prezidentu Zemanovi, on je v situaci, že si tento luxus diplomacie v chodbách nemůže dovolit, dohánět někde amerického prezidenta,“ hodnotí politik s tím, že absence takové komunikace není nijak zvlášť zásadní. 

Každopádně je ale dobré být zapsaný v paměti amerického prezidenta, alespoň se vyhnete politickému trapasu: „Vzpomínám na humornou historku, kdy byl prezidentem zvolen Václav Klaus a měl se setkat s prezidentem Bushem. Také to bylo na summitu NATO a bylo to nějak špatně zkomunikováno. On si všiml premiéra Špidly, kterého už dříve někde viděl, myslel si, že je to asi ten prezident, podal mu ruku, vyfotil se a odešel. Fotka s Klausem se pak musela dohánět po chodbách,“ připomněl exministr. 

 

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa