Šéfkuchař a porotce z MasterChefa Punčochář: Těžká doba, štamgasti nás drželi. Nezdražujeme

Video se připravuje ...
Autor: mav - 
18. května 2021
05:00

Otevírání hospod a restaurací nemohli dospat jak provozovatelé, tak štamgasti. Jedním z podniků, který se snažil si stálé zákazníky hýčkat i během lockdownu, je i hospůdka známého šéfkuchaře Jana Punčocháře. U Matěje je už od včerejška zájem a rezervace na zahrádku se rychle plní. I když množství restauratérů připravuje své zákazníky na zhruba desetiprocentní zdražení, Punčochář se touto cestou nevydává a doufá, že se hosté budou moct co nejdříve posadit i dovnitř.

Kdy ale dojde i na vnitřní prostory hospod, se šéfkuchař bojí předvídat: „Já už jsem si v zimě řekl, že už nikdy nebudu předjímat a koukat do křišťálové koule. Já fakt nevím, je to těžká doba.“ Na situaci z konce minulého roku totiž  vzpomíná jako nejhorší okamžik restaurace: „Nejtěžší bylo když se na deset dní otevřelo a pak se na pět měsíců zavřelo. Já byl tehdy proti, říkal jsem, ať to nechají zavřené, že jsou vánoce rizikové.“

Nyní ale Punčochář věří, že je situace díky očkování a testování podstatně bezpečnější: „Já sám jsem dneska ráno vedl dceru do první třídy a byla tam fronta na testování. Je to taková zvláštní situace. Ale pokud se chceme vrátit do normálu, nic jiného nám nezbývá.“

Na to, jak budou probíhat kontroly ze strany hygieny a policie je sám zvědavý: „Až poprvé přijdou, sám se na to půjdu ven podívat, jak to probíhá, a jak na to budou lidi reagovat. Slibovali, že budou velké pokuty jak pro strávníky, tak restauratéry, tak uvidíme, jak to celé bude.“

Populární šéfkuchař svoji hospůdku otevřel před dvěma lety. Za tu dobu ji ale také stihl kvůli covidu třikrát zavřít. „Tahle hospoda je založená na štamgastech. Ti nás drželi. Dostal jsme od nich spoustu hezkých zpráv. A pokaždé když jsme otevřeli, byla restaurace hned plná,“ pochvaluje si Punčochář. Je také rád, že je hospoda postavená na akcionářské struktuře a netíží ji v této době žádná půjčka.

Vzhledem k ušlým tržbám bude navíc množství restaurací zdražovat. Hospodští nejčastěji hovoří o tom, že si hosté připlatí zhruba deset procent. Něco takového prý zatím U Matěje nehrozí: „Nezdražujeme, ani nezlevňujeme. Snažíme se stále zachovat koncept.“ Sčítání ztrát si navíc Punčochář nechává až na příští týden, aby si hned při otevírání nekazil náladu. 

 

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa