Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Školy, kam se chystal Babiš a nedojel: Samotestování je pro děti hračka, míní ředitelé

testování v českých a rakouských školách
testování v českých a rakouských školách  (Autor: blesk.cz)
Autor: Markéta Volfová - 
19. února 2021
05:30

Účast na testování bude zřejmě od 1. března nezbytnou podmínkou pro docházku k prezenčnímu vzděláváni. Zatímco v sousedním Rakousku už se výuka tímto způsobem rozjela, u nás některé školy přistoupily ke zkušebnímu testování na vlastní pěst. Místo premiéra Andreje Babiše (ANO) jsme vyzpovídali ředitele dvou škol, kam se chystal na obhlídky. Jak ve Vídni, tak v Sedlčanech na Příbramsku se shodují, že se není čeho bát a děti dokonce samotestování baví.

„Jedná se opravdu o velmi jednoduchý bezbolestný test, který všehny děti hravě zvládnou. Dokonce je to i baví. Dítě si samo provede výtěr přední dutiny nosní - maximálně dva centimetry hluboko. A samo vzorek smíchá s testovací emulzí, do patnácti minut je výsledek,“ popisuje ředitelka obecné školy vídeňského spolku Komenský Marcela Ofnerová s tím, že zatím mají pouze negativní výsledky. Tímto způsobem přitom fungují od minulého týdne a testuje se v pondělky a středy.

Video  Školy, kam se chystal Babiš a nedojel: Samotestování je pro děti hračka, říkají ředitelé  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Tohle pondělí přitom začali se zkušebním testováním na 2. základní škole v Sedlčanech - konkrétně za pomoci zubní lékařky Laury Roden. „Dneska (ve čtvrtek, pozn. aut.) proběhlo druhé kolo, které díky formě testování bylo o něco vylepšené a za dvě hodiny se obešly čtyři třídy,“ vysvětluje ředitel Jaroslav Nádvorník. Předpokládá navíc, že do budoucna bude celý proces mnohem rychlejší - až budou žáci zvyklí. Navíc se zatím mohou zapojit pouze prvňáci a druháci, tedy vůbec ti nejmladší. K těm je tedy potřeba při vysvětlování přistupovat obzvlášť pečlivě.

„V pondělí jsme mezi 67 odebranými vzorky zachytili sedm možných pozitivit. Paní doktorka tedy informovala rodiče, ti jeli s dětmi na PCR stěry. Dnes ale už víme, že 6 z nich bylo negativních. U toho sedmého ještě nemáme informace. Pří čtvrtečním testování jsme měli jednu pozitivitu,“ říká Nádvorník. Ve škole navíc mají v plánu už příští týden vyzkoušet spolehlivější PCR stěry s houbičkovou aplikací, která je dětem pohodlná.

Jak ve Vídni, tak v Sedlčanech se shodují na tom, že není možné poskytovat souběžně plnohodnotnou prezenční a distanční výuku. Zatímco v Rakousku poskytují rodinám, které testování odmítají, týdenní plán, co je potřeba se naučit, u nás se bude muset konkrétní strategie ještě promyslet. V obou případech jsou nicméně ředitele rádi, že je těchto rodin zatím minimum. 

„Je to velice snadné. Snažím se říkat i ředitelům jiných škol, že se vážně nemusí bát, že by na sebe převzali nějakou zdravotní odpovědnost, která jim nepřísluší. A když to zvládnou v Rakousku, určitě to zvládnou i čeští učitelé,“ uklidňuje Nádvorník, že nejde o nic složitého, ani nebezpečného.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa